Türkiye'ye Patriot sinyali

Nato Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye topraklarına Patriot füzelerinin yerleştirilmesi durumunda bunun sadece savunma amaçlı olacağını bir kez daha vurguladı. Rasmussen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı 'Suriye'nin kimyasal sil

Türkiye'ye Patriot sinyali

Nato Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye topraklarına Patriot füzelerinin yerleştirilmesi durumunda bunun sadece savunma amaçlı olacağını bir kez daha vurguladı.

 
Rasmussen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı 'Suriye'nin kimyasal silahı yok' açıklamasına da "Suriye'nin füzeleri ve kimyasal silahları olduğunu biliyoruz" cevabını verdi."
 
"RUSYA'NIN BUNA ŞAŞIRMAMASI GEREK"
 
NATO-Rusya Konseyi toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Rasmussen, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u Patriotlar konusunda ikna edip edemedikleriyle ilgili soruya cevap verdi.
 
Lavrov'un hem kendisini hem de Nato üyesi ülkelerden bakanları dinlediğini ifade eden Rasmussen, "Hepimiz bunun savuma tedbiri olduğunu, saldırma amacı taşımadığımızı söyledik. Ama ne kadar ikna olduğu konusunu kendisine sormalısınız. Bu savunma ittifakının bir parçası ve Türkiye'yi savunmaya ve korumaya hazırız. Rusya'nın da buna şaşırmaması gerek." ifadelerini kullandı.
 
"SALDIRMADAN ÖNCE İKİ KEZ DÜŞÜNECEK"
 
Patriot füzelerinin konuşlandırılmasının etkili bir caydırıcı tedbir olacağını ve sınırdaki tansiyonu da düşüreceğine inandığını dile getiren Rasmussen, "Bu füzeler yerleştirilirse artık potansiyel bir saldırgan Türkiye'ye saldırmadan önce iki kez düşünmek zorunda kalacak." diye konuştu.
 
'PATRİOTLAR KORUMA AMAÇLI' VURGUSU
 
Türkiye'ye Patriot yerleştirilmesinin Suriye rejiminin kimyasal silahları devreye sokmaya hazırlandığı iddialarıyla aynı dönemde gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine Rasmussen, Patriotların, kimyasal başlık taşısın ya da taşımasın, tüm füzelere karşı Türkiye halkı ve toraklarını korumasının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.
 
"BUGÜN ONAYLANABİLİR"
 
Nato Genel Sekreteri Rasmussen,Türkiye'nin Patriot füzesi talebinin bugün onaylanmasını beklediğini söyledi.
 
Nato dışişleri bakanları toplantısı öncesinde basına konuşan Nato Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Nato bakanlarının bugün öğleden sonra Türk halkının ve topraklarının etkin korunması ve savunmasının güvencesi için Türkiye'nin hava savunmasını takviye kararı almasını bekliyorum.
 
Bunun ardından karar, bu füzeleri gönderme kapasitesine sahip üye ülkelerin olacak. Kendi onay süreçlerine tam saygı göstererek Almanya, Hollanda ve ABD'nin, Türkiye'ye Nato füzeleri göndermelerini bekliyorum" dedi.
 
Rasmussen, Türkiye'nin Patriot talebine Nato'da siyasi onayın ardından, füzelerin normal şartlar altında "haftalar içinde" kullanıma hazır hale geleceğini söyledi.
 
"FÜZE VE KİMYASAL SİLAH OLDUĞUNU BİLİYORUZ"
 
Rasmussen, "Suriye'nin füzeleri ve kimyasal silahları olduğunu biliyoruz. Elbette bu durum (Suriye'ye ilişkin) hesaplamalarımızda esas alınmalı. Bu nedenle müttefikimiz Türkiye'nin etkin savunma ve korunması acilen güvence altına alınmalıdır" dedi.
 
KUZEY ATLANTİK TOPLANTISI BAŞLADI
 
Dışişleri Bakanları Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı, 28 bakanın katılımıyla Nato karargahında başladı. Toplantıda Türkiye'nin hava savunma sistemini güçlendirmeye yönelik talebi başta olmak üzere, Suriye'deki kriz, Nato'nun ortaklık ilişkileri, Batı Balkanlar ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmelerin masaya yatırılması bekleniyor.
 
Toplantıda Türkiye'nin Patriot talebinin bir sonuca bağlanacağı tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler