Türkiye'ye milyar dolarlık yatırım

Suudi Arabistanlı Advanced Petrochemichal Company ve Bayegan AŞ işbirliğiyle Adana-İskenderun bölgesinde 1 milyar dolar tutarında bir yatırımla poliprobilen üretim tesisi kurulacak.

Türkiye'ye milyar dolarlık yatırım

Suudi Arabistanlı Advanced Petrochemichal Company ve Bayegan AŞ işbirliğiyle, Adana-İskenderun bölgesinde 1 milyar dolarlık yatırımla poliprobilen üretim tesisi kurulacak. Suudi Arabistan'ın önde gelen polipropilen üreticisi Advanced Petrochemical Company ile petrol ve petrokimya alanında küresel faaliyet gösteren Bayegan AŞ'nin ortak yatırım kararı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı toplantıyla açıklandı.

Adana-İskenderun bölgesinde 1 milyar dolar yatırım öngörülen projenin yıllık 500 bin tonluk kapasitesi bulunacak ve proje ile 500 kişi istihdam edilecek. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ortak yatırım kararına ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, açıkladıkları yeni Teşvik Sistemi'ne işaret ederek, "Teşvik Sistemi'nde ülkemizin dış ticaret verdiği, fazlasıyla ithalat yapmak zorunda kaldığı ürünlerin yatırımını sağlayacak önemli başlıklar ve destekler ortaya koyduk. Bugün böyle bir yatırım, yeni Teşvik Sistemi'nin ilk yatırım müjdesi olarak hepimize hayırlı, uğurlu olsun" dedi..

Yapılan yatırımın son derece önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Türkiye'nin gerek Suudi Arabistan'da bugüne kadar yaptığı yatırımlar ki 200'e yakın iş adamımız Suudi Arabistan'da yatırım yapmışlar, gerek Suudlu 275 firmanın bugüne kadar Türkiye'de yaptığı 1,5 milyar dolarlık yatırımlar, ümit ediyoruz ki bugün adeta bir işaret fişeği olacak bu yatırımla çok daha fazla artacaktır" diye konuştu.

"Talep dünyada yüzde 4, Türkiye'de yüzde 8 büyüyecek"

Dünyada petrokimya talebindeki artışın dünya büyümesiyle hemen hemen eşdeğer gittiğine, ancak Türkiye'de petrokimya talebinin yılık ekonomik büyümenin 2 ila 3 katı oranında büyüdüğüne dikkati çeken Çağlayan, şöyle devam etti: "İşte sizler bundan dolayı çok akıllı yatırımcılarsınız. Bu konudaki açıklığı çok iyi görmüşsünüz. 2015 yılına kadar dünyada petrokimya hammaddesi talebi yüzde 4 büyürken, Türkiye'de yüzde 8 büyüyecek. Bu, üretime biran önce geçilmesi ve yatırımın çok çabuk tamamlanması gibi bir görevi de size getiriyor. Bu yatırımın planlanandan daha önce hayata geçmesi hem ülkemiz, hem sizin açınızdan son derece önemli olacak.

Bugün sizin yaptığınız yatırıma konu olan poliprobilende geçen yıl ithalatımız 2,7 milyar dolar oldu." Gaziantep'in dünyada en fazla poliprobilen kullanan şehir olduğunun altını çizen Çağlayan, "Böylesine Türkiye'nin ihtiyaçlarının olduğu, cari açığı ve dış ticareti açısından son derece önemli olan bu yatırımın bizim başımızın üstünde yeri var. İnşallah sizlerden çok farklıyatırımlar, daha değişik yatırımlar bekliyoruz" diye konuştu. Bakan Çağlayan, 1 milyar dolarlık yatırım projesinde en geç 3 yıl içinde üretime geçilmesinin planladığını ifade ederek, "Üretime geçtiğiniz gün Türkiye'nin ithalatından, dış ticaretinden, cari açığından 1 milyar dolar eksilteceksiniz" dedi.

"Yeni Teşvik Sistemi'nin tam göbeğinde yer alıyor"

Söz konusu yatırımın yeni Teşvik Sistemi'nin "tam göbeğinde" yer aldığını vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti: "Stratejik yatırımlar diye bir kavram getirdik. Türkiye'nin tedarikinde yüzde 50'sinden fazlasını ithalat yoluyla yaptığı, Türkiye'de hiç üretilmeyen veya son yılda 50 milyon dolardan fazla ithalatı yapılan ürünlerin Türkiye'de yapılmasına stratejik yatırım dedik. Siz, yaklaşık 3 milyar dolar ithalat yapılan bir sektörde yatırım gerçekleştiriyorsunuz.

Geçen yıl bizim polipropilende yaptığımız ihracatımız sadece 38,5 milyon dolar. Yapılacak yatırımdaki şartlarımızdan biri olan minimum 50 milyon liralık yatırım ki siz 1 milyar dolarlık bir yatırımı gerçekleştiriyorsunuz, böyle bir yatırımda yüzde 40 yüksek katma değer olması yatırımı son derece anlamlı hale getirecek. Bu ve benzeri yatırımlar, yani stratejik yatırım kapsamına giren yatırımlar yüzde 50 yatırım indirimi kullanabilecek. Arazi tahsisi devlet tarafından yapılacak. Sigorta primi, işveren hissesi desteği 7 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak."

"Stratejik yatırımda bölge ayırımı yapmadık"

İlk defa getirdikleri sistem ile 500 milyon lira üzerinde sabit sermaye yatırımı olan stratejik yatırımlarda yapılacak bina ve inşaat harcamalarının KDV'sini aynen iade edeceklerini anımsatan Çağlayan, "Stratejik yatırımların en büyük özelliği yatırımı isterseniz bu tesisin olduğu yerde, ister Ankara'da, İskenderun, Adana, Mersin'de, isterseniz Türkiye'nin 5. bölgesinde yapın, yatırım 5. bölge destek ve teşviklerinden faydalanacak. İskenderun, Adana, Hatay 5. bölgede değiller. Ama biz stratejik yatırımların yapılmasını önemsediğimiz için bölge ayırımı yapmadık. Nerede yapılırsa yapılsın 5. bölge destekleri alacağını ifade ettik" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem