Türkiye'ye ham petrol akışı başladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Petrol ve Doğal Kaynakları Bakanlığı, merkezi hükümetin itirazlarına karşın Türkiye'ye ham petrol göndermeye başladıklarını duyurdu. IKBY Petrol ve Doğal Kaynakları Bakanlığı açıklamasında, Türkiye'ye petrol akışının Oca

Türkiye'ye ham petrol akışı başladı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Petrol ve Doğal Kaynakları Bakanlığı, merkezi hükümetin itirazlarına karşın Türkiye'ye ham petrol göndermeye başladıklarını duyurdu.
 
IKBY Petrol ve Doğal Kaynakları Bakanlığı açıklamasında, Türkiye'ye petrol akışının Ocak ayının ilk günlerinde başladığı, petrolün Bağdat'ı atlayarak, yeni inşa edilen boru hattıyla Ceyhan'a sevk edildiği belirtildi.
 
Ülkede merkezi hükümetle bölgesel yönetim, petrol ve doğal kaynaklar konusundaki anlaşmazlık yaşarken, Bağdat, uluslararası piyasalarda ticarete hükmetme ve ham petrol ihracatı planlarını oluşturmak için tek hakka sahip olduğunu, bölgesel yönetimse anayasanın verdiği hakla kendi bölgesel yönetimleri hususunda sözü edilen haklara kendilerinin sahip olduğunu savunuyor.
 
ABD işgalinden bu yana, bölgesel yönetim yabancı şirketlerle onlarca petrol anlaşması imzalarken, merkezi hükümet ise anlaşmaların yasadışı olduğunu iddia ediyor.
 
İhracatın şubat ayında 4 milyon varile, Mart ayında ise 6 milyon varile çıkması beklenirken Aralık ayının hedefi 10-12 milyon varil seviyelerinde bulunuyor.
 
Irak, yıllar süren savaş ve ambargonun ardından kendi petrol ve gaz rezervlerini geliştirmeye çalışırken, 2008'den sonra ülkede güvenliğin iyileşmesine paralel olarak aralarında ABD'den Exxon Mobil, İngiltere'den BP ve Fransa'den Total'in de bulunduğu yabancı enerji firmalarıyla bir düzineden fazla anlaşma imzalandı.
 
Böylelikle günlük petrol üretimi 2,4 milyon varilden 3 milyon varile çıkarken ihracat da günlük yaklaşık 2 milyon varilden 2,4 milyon varile yükseldi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler