Türkiye'nin bilinmeyen haritası!

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, 2011 yılının suç haritasını çıkardı...Karadeniz ve Doğu’da vücuda karşı G.Doğu’da mal için suç işliyoruz. Türkiye’nin 2011 yılı ‘suç haritası’ çıkarıldı. Suç haritasında Karadeniz ve Doğu Anadolu

Türkiye'nin bilinmeyen haritası!

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, 2011 yılının suç haritasını çıkardı...

Karadeniz ve Doğu’da vücuda karşı G.Doğu’da mal için suç işliyoruz.
 
Türkiye’nin 2011 yılı ‘suç haritası’ çıkarıldı. Suç haritasında Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri ‘vücuda karşı işlenen suç’larda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise ‘mala karşı işlenen suç’larda ilk sırada yer aldı.
 
Suç haritasında ikinci önemli veriyse, başta Diyarbakır olmak üzere, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük metropollerin içinde yer aldığı 22 kentte, en fazla mala karşı suç işlendiği oldu. 59 kentte ise vücuda karşı suç işlendiği belirtildi.
 
Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, 2011’de en çok işlenen suçların niteliğini bölgelere göre belirleyip Türkiye’nin ‘Suç Atlası’nı hazırladı. Ortaya çıkan tablo, ülke genelinde en çok birbirimizin bedenine karşı saldırdığımız oldu.
 
‘Suç Atlası’ adı verilen haritada, adli vakalar, ‘mala karşı işlenen suçlar’la, ‘vücut dokunulmazlığına karşı’ işlenen suçlar diye ikiye ayrıldı. Ülke genelinde 59 şehirde, vücut dokunulmazlığına karşı suç işlendiği ortaya çıktı. Bu suçun Türkiye genelindeki ortalaması yüzde 23.5 oldu. Haritada 22 ilse farklı bir renkle tonlandırıldı.
 
Ülkenin doğusunda Diyarbakır başta olmak üzere aralarında İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük metropollerin de yer aldığı 10 büyük kentin olduğu 22 şehirde en fazla ‘mala karşı suç işlendiği’ belirlendi. Bu suçunsa ülke genelinde ortalaması yüzde 23.2 oldu. 
 
KARADENİZ VE DOĞU İLK SIRADA
 
“Vücut dokunulmazlığına karşı” işlenen suçlar sıralamasında yüzde 26.5 ile Karadeniz Bölgesi ilk sırada yer aldı. Onu sırasıyla yüzde 26.2’yle Doğu Anadolu, yüzde 25.1’le İç Anadolu, yüzde 22.8’le Ege ve diğer bölgeler izledi.
 
54 şehrin derdi icra davaları
 
Ceza mahkemelerinde ‘özel kanunlar’ uyarınca 2011’de açılan davalarda ‘icra ve iflas’ davalarının yaygınlığı da dikkat çekti. İzmir, Antalya ve Sivas gibi şehirlerin de yer aldığı 54 kentte mahkemelerde açılmış binlerce icra ve iflas davası bulunduğu belirtildi. İstanbul, Ankara, Kocaeli, Trabzon, Malatya ve Gaziantep’- teyse en fazla “çek kanununa muhalefet” suçundan dava açıldı. “Askeri Ceza Kanunu’na Muhalefet” suçu başlığındaysa 14 ile dikkat çekildi ve Diyarbakır ilk sırada yer aldı.
 
Mala karşı işlenen suçta G.Doğu birinci
 
Mahkemelerde hırsızlık, gasp, dolandırıcılık gibi “mal varlığına karşı işlenen suçlarda”ysa yüzde 29.5’le Güneydoğu Anadolu Bölgesi başı çekti. Diğer bölgelerdeki oranlarsa sırasıyla şöyle oldu: Marmara yüzde 24, İç Anadolu yüzde 23.4, Akdeniz yüzde 23.2, Doğu Anadolu yüzde 21.5, Ege Bölgesi yüzde 21.2 ve Karadeniz Bölgesi yüzde 19.6. Ceza mahkemelerinde açılan davalarda vücut dokunulmazlığına ve mala karşı işlenen suçlardan sonra en çok “hürriyete karşı işlenen suçlar” sıralandı.
 
Tehdit, şantaj gibi kişiyi hürriyetinden yoksun bırakan bu suçun en çok görüldüğü bölgeyse yüzde 17.2’yle Karadeniz Bölgesi oldu. Karadeniz’in ardından sırasıyla yüzde 16.4’le Ege, yüzde 15.7’yle İç Anadolu, yüzde 15.5’le Akdeniz, yüzde 13.7’yle Doğu Anadolu, yüzde 13.1’le Marmara ve yüzde 11.6’yla da Güneydoğu Anadolu Bölgesi geldi.
 
Bakan Şahin’in gözyaşları evlatlar için aktı
 
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evlat edinme sırasındaki 200 çifti Ankara’da bir araya getirdi. Evlat edinme sırasındaki ailelerin yüzde 80’inin 0-1 yaş arasında kız çocuk talep ettiğini belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Hayat kimimizi evladıyla, kimimiziyse evlatsızlıkla sınıyor. Hayat sınavında aslolan bu sınavı geçebilmek. Yeni sistem ile koruyucu aile olduğunuz çocuğu evlat edinme sırası geldiğinde bu çocuk sadece size verilebilecek.
 
Başka bir aileye verilmeyecek. Koruyuculuk sistemini gönüllülük üzerine kurduk” dedi. Bakan Şahin, 0-3 yaş grubunda 800’e yakın çocuğun beklediğini, bin 400 ailenin de evlat edinmek istediğini söyledi. Evlat edinmek için 6 yıldır sırada bulunan ve 6 ay önce koruyucu aile olan Hatice ve Yavuz Ataç çifti, toplantıda katılımcılarla duygularını paylaştı.
 
Yavuz Ataç, 22 yıllık evli olduklarını, 0-1 yaş arası kız çocuk istedikleri için evlat edinme sırasının kendilerine gelmediğini belirtenBakan Şahin’in koruyucu aile sistemini önerdiğini ifade eden Ataç, “Bunun üzerine Sevgi Evleri’ne gittik. Orada çocuğu görür görmez gözyaşlarımı tutamadım. O arada çocuk kucağımıza geldi ve ‘Anne, baba’ demeye başladı. Bu duyguyu anlatamam” diye konuştu.
 
Hamile kızını, töre yüzünden devlete verdi
 
GAZİANTEPʼte bir ilköğretim okulunun 4. sınıfında okuyan 13 yaşındaki C.S., iddiaya göre okula giderken kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerin tecavüzüne uğradı. Korkup durumu ailesine anlatamayan C.S., karnı şişmeye başlayınca annesi Y.S. tarafından hastaneye götürüldü.
 
Yapılan tetkiklerde küçük kızın 8 aylık hamile olduğu anlaşılınca annesi şoka uğradı. Kızının töre cinayetine kurban gitmesinden korkan 6 çocuk annesi Y.S., durumu polise bildirdi. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerinin girişimiyle, küçük kız koruma altına alındı. 
 
SORUŞTURMA SÜRÜYOR 
 
Gaziantep Cumhuriyet Savcılığı tarafından ifadesi alınan C.S., Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sığınma Eviʼne yerleştirildi. Olayla ilgili soruşturmayı sürdüren polis, küçük kızın ifadesi doğrultusunda aynı mahalleden bazı kişileri gözaltına alarak sorguladı. Bu kişiler olayla ilgilerinin olmadığı belirlenince serbest bırakıldı.
 
Soruşturmanın gizli bir şekilde yürütüldüğünü belirten emniyet yetkilileri olayla ilgili açıklama yapmazken, soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler