'Türkiye'de kürtaj hakkı tehlikede'

 İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bir açıklama yayınlayarak Türkiye'nin kürtajı yasaklamaya ya da kürtaj hakkını kısıtlamaya kalkışmaması gerektiğini söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Kadın Hakları Departmanı'ndan Avukat Gauri van Gulik ''Türkiye'de y

'Türkiye'de kürtaj hakkı tehlikede'

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bir açıklama yayınlayarak Türkiye'nin kürtajı yasaklamaya ya da kürtaj hakkını kısıtlamaya kalkışmaması gerektiğini söyledi.

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü Kadın Hakları Departmanı'ndan Avukat Gauri van Gulik ''Türkiye'de yıllardır korunan yasal kürtaj hakkı tehlikede'' dedi.

 

Sivil toplum örgütü açıklamasında Türkiye'de kürtaj hakkının kısıtlanmasının kadınların yaşama, sağlık, eşitlik, özel hayat, fiziksel bütünlük, dini özgürlük ve insan haklarını tehdit edeceğini söyledi.

 

Van Gulik ''Hükümet Türkiye'deki cinsiyet eşitsizliği problemine odaklanmak yerine kadınların vücutları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaya çalışıyor'' dedi.

 

Yayınlanan açıklamada ayrıca güvenli kürtaj hakkının kısıtlanmasının ülkede yapılan kürtaj sayısını azaltmayacağı, kadınları hamileliklerini sonlandırmak için güvenli olmayan ve denetlenmeyen yöntemlere başvurmaya iteceği söylendi.

 

1983 yılından beri Türkiye'de gebeliğin ilk 10 haftasında kürtaj yasal. Bu süreden sonra ancak annenin hayatını tehdit eden bir durum olduğunda kürtaja izin veriliyor.

 

Hamile kadının reşit olmaması durumunda kürtaj yapılabilmesi için kadının ailesinin izni gerekiyor.

 

Ayrıca evli kadınlar kürtaj yaptırabilmek için eşlerinin iznini almak zorunda.

 

Kadının hayatının doğrudan tehlike altınd olduğu durumlarda hiç bir koşulda kürtaj için izin aranmıyor.

 

Başbakan Erdoğan daha önce kürtajı cinayet olarak gördüğünü ve hükümetinin kürtaj hakkını büyük oranda kısıtlayacak bir yasa tasarısı hazırlamakta olduğunu söylemişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem