Türkiye'de gezi eylemleri

KIZILAY'DA POLİS MÜDAHALESİGezi olaylarının yıldönümünde Ankara Kızılay Meydanı'nı kapatan gruba çevik kuvvet ekipleri tazyikli su ve biber gazı ile müdahale eti.Gezi olaylarının yıldönümünde gruplar Kızılay Güvenpark'ta biraraya geldi. Kızılay Meydanı'nı

Türkiye'de gezi eylemleri

KIZILAY'DA POLİS MÜDAHALESİ

Gezi olaylarının yıldönümünde Ankara Kızılay Meydanı'nı kapatan gruba çevik kuvvet ekipleri tazyikli su ve biber gazı ile müdahale eti.

Gezi olaylarının yıldönümünde gruplar Kızılay Güvenpark'ta biraraya geldi. Kızılay Meydanı'nı kapatan göstericilere polis dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Atatürk Bulvarını çift yönlü trafiğe kapatan eylemcilere çevik kuvvet ekipleri tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Ziya Gökalp Caddesi'ne yönelen gruplar polisin müdahalesine, havai fişek ve taşla karşılık verdi. Kızılay civarında ara sokaklarda yer yer göstericiler ile polisin çatışması devam ediyor.

ESKİŞEHİR'DE GEZİ PARKI YÜRÜYÜŞÜNE 5 BİN KİŞİ KATILDI

Eskişehir'de Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü nedeniyle yaklaşık 5 kişi gösteri yaptı. Yürüyüş yapan kalabalık sık sık 'Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür' sloganı attı.

Gezi parkı eylemlerinin yıldönümü nedeniyle çok sayıda kişi akşam saatinde 'Ali İsmail Korkmaz Parkı' diye adlandırdıkları Hoşnudiye Mahallesi Porsuk Bulvarı'ndaki Eti Parkı'nda toplandı. Sayıları 5 bini bulan kalabalık 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. Porsuk Bulvarı, Şair Fuzuli, Cengiz Topel ve Üniversite caddelerinde yürüyen göstericiler 'Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür', 'Hükümet istifa', 'Her yer Taksim her yer direniş' ve 'Devrim şehitleri ölümsüzdür' sloganları attı.

Kalabalık Üniversite Caddesi'ndeki Espark Alışveriş merkezi önünde yürüyüşü tamamladı. Burada düzenlenen formda Gezi Parkı eylemleri ile ilgili konuşmalar yapıldı.

İZMİR'DE GEZİ'NİN YILDÖNÜMÜ

İzmir'de Gezi olaylarının 1'inci yıldönümünde çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarına üye yaklaşık 500 kişi Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplanmaya başladı.

Grupların saat 18.00'den itibaren Basmane Meydanı'na doğru yürüyüşe geçecekleri, ardından da Gündoğdu Meydanı'nda yıldönümü için toplanacakları öğrenildi. Gündoğdu'da töreni CHP milletvekilleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP'li belediye başkanlarının da katılımı bekleniyor.

Gündoğdu'daki etkinliğin ardından bazı grupların Basmane'ye yürümeyi planladığı öğrenildi. Polis, herhangi bir gerginliğe neden olmamak için Kültürpark içinde bulunduğu; olayların durumu ve gelişmelere göre Kültüpark'tan belli noktalara sevkedilecekleri öğrenildi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplanan kalabalık arasından sık sık 'Her yer Taksim her yer direniş' sloganları atılırken, ellerinde hem Gezi olaylarında yaşamını yitirenler hem de Soma maden faciasında ölen madencileri unutmadıklarını gösteren dövizler taşıdıkları görüldü.

Yıldönümü etkiliğinde şu ana kadar grupların gerginlikten uzak bir gösteri içinde oldukları, sadece yürümek istedikleri gözlemledi.

EYLEMCİLER GÜNDOĞDU MEYDANI'NA YÜRÜDÜ

İzmir'in Basmane Meydanı'nda toplanan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 3 bin kişi, Gündoğdu Meydanı'na 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Hükümet istifa' sloganları eşliğinde yürüdü. Göstericiler 'İsyan devrim özgürlük', 'Berkin Elvan ölümsüzdür', 'katiller hesap verecek' dövizleri taşıdı. Meydana gelen gruba Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekili Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, CHP İl Başkanı Ali Engin ve bazı ilçe belediye başkanları da destek verdi. Önceden meydanda hazırlanan platforma Gezi Parkı Eylemleri'nde ölenlerin fotoğrafları çıkartıldı. Ölenlerin tek tek isimleri alanı dolduranlara anons edildi. Ardından sahnede, Gezi'yi anlatan oyunlar ile müzik dinletileri sunuldu. Protesto gösterilerine katılan çok sayıda kişi, çimlere oturdu. Olası bir olumsuzluğa karşı hazır bekletilen polis ekipleri, Fuar Kültürpark içinde tutuldu. Polisler göstericileri, uzaktan takip etti.

Öte yandan, yürüyüş sırasında bir grup, fast food mağazasının camına yazılar yazıp, içeridekilere burada alışveriş yapmamalarını söyleyip ayrıldı. Gündoğdu Meydanı'nda yaklaşık 5 bin kişinin eylemi devam ediyor.

GÖSTERİCİLERE MÜDAHALE

Gündoğdu Meydanı'ndaki göstericilerden yaklaşık 300 kişilik bir grup Konak Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Bulvarı üzeri, Ticaret Borsası önünde polis göstericilere TOMA araçlarıyla su ve gaz sıkarak müdahale etti.

GERGİN DAKİKALAR

Cumhuriyet Parkı'nda toplanan kalabalık burada yapılan konuşmaların ardından saat 20.30'a doğru yine Yürüyüş Yolu'na çıkarak Ak parti İl binasının bulunduğu Perşembe Pazarı'na yürüdü. Burada bariyerlerde yolu kesip önlem alan ve TOMA araçlarını da getiren polisler, uyarı yaparak kalabalığın dağılmasını istedi. Bu arada kalabalıktan bazı kişiler polislere taş atınca gerginlik iyice arttı. Yapılan uyarılar ve tartışmaların ardından kalabalıktan bazı gruplar polislerin oluşturduğu ve TOMA araçlarının da bulunduğu bariyerlerin önüne oturdu. Grup, saat 21.30'da Cumhuriyet Parkı'na geri döndü.

50 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İzmir'de polisin biber gazıyla müdahale ettiği gruptan 50 göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar otobüslerle emniyet müdürlüğü binasına götürüldü. Diğer göstericiler de dağıldı. Polisin Konak ve Cumhuriyet Meydanı arasındaki bölgede önlemleri sürüyor.

DEVAMI 2. SAYFADA

TEKİRDAĞ VE KIRKLARELİ’NDE GEZİ OLAYLARINDA ÖLENLER ANILDI

Taksim Gezi Parki eylemlerinin yıldönümü nedeniyle Tekirdağ ve Kırklareli’de de basın açıklaması ve çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Tekirdağ Tuğlalı Parkı’nda toplanan yaklaşık 70 kişilik grup, Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü nedeniyle yanlarında getirdikleri afiş ve dövizlerle sloganlar atıp ardındnan da basın açıklaması yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eyleme, TMMO, KESK, TGB ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Gezi olaylarında hayatlarını kaybedenlerin isim ve fotoğraflarının bulunduğu pankartı açan eylemciler, basın açıklaması sonrası dağıldı.

KIRKLARELİ’NDEKİ EYLEM

Kırklareli’nde ÖDP inisiyatifi tarafından Dingiloğlu Parkı’nda düzenlenen eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı. Eylemciler, geçen yıl Gezi Parkı olaylarında hayatlarını kaybedenlerin fotoğraf ve isimlerinin yazılı olduğu dövizleri Atatürk Anıtı önüne bırakarak, hükümet aleyhine sloganlar attı.

Kırklareli Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Ogün Vural, parkta toplananlara megafonla uyarıda bulunarak, grubun yürüyüşe geçmesi halinde müdahalede bulunulacağını söyledi. Ancak eylemciler yapılan uyarıya rağmen çevik kuvvet polisi gözetimi altında Kara Umurbey Caddesi üzerinden Kültür Anıt Parka kadar sloganlar atarak yürüdü. Grup, buradaki anma töreninden sonra olaysız şekilde dağıldı.

ÇORLU'DA GEZİ PARKI YILDÖNÜMÜ EYLEMİ

Taksim Gezi Parkı olaylarının yıldönümü nedeniyle Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde de basın açıklaması yapıldı.

Gezi Parkı olaylarının yıl dönümü nedeniyle Omurtak Caddesi önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup hükümet aleyhine sloganlar atarak, Soma’da ve gezi olaylarında hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Grup, daha sonra basın açıklamasını yaptı. Basın açıklamasının ardından kısa süre oturma eylemi gerçekleştiren grup daha sonra meydandan olaysız şekilde ayrıldı.

SİVAS'TA 'GEZİ PARKI' EYLEMİ

Sivas Demokrasi Platformu üyeleri, Gezi Parkı olaylarının 1'inci yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaparak oturma eylemi yaptı.

Kent meydanında toplanan yaklaşık 100 kişilik grup Ak Parti aleyhine çeşitli sloganlar attı. Gezi Parkı olaylarından hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşına grup üyeleri, üzerinde 'Roboski, Reyhanlı, Gezi, Soma, Berkin'den Uğur Kurt'a katliamlar devam ediyor' yazılı pankart açtı. Daha sonra KESK dönem sözcüsü Önder Doğan grup adına basın bildirisini okudu. Ak Parti hükümetini eleştiren Doğan, "Gezi direnişi, Ak Parti'nin sömürü, zorba ve gerici düzeninde sesi ve nefesi zorla kesilen halkın aldığı nefes, haykırdığı sesti. Tam 1 yıl oldu. Kendisini son padişah zanneden başbakan; bir araya geldiğimizde, sesimizi birleştirdiğimizde oluşan gücü ayrıştırıcı nefret söylemleriyle, polis şiddetiyle yıkmak, parçalamak istiyor. Bu daha başlangıç. Güçlü bir akıntıya karşı kürek çekmenin nafile olduğunu, örgütlü bir halkın önünde hiçbir zorbanın ayakta kalamayacağı gerçeğini unutuyorlar. Bizler parklarımızı, sokaklarımızı, yaşam alanlarımızı ve yaşamımızı özgür kılmak için meydanlardayız. Gezi direnişinin ardından artan umudumuzla, herkesi savaşa karşı barışın, sömürüye karşı eşitlik ve özgürlüğün, ölüme karşı yaşamın sesi olmaya çağırıyoruz" dedi.

Ardından bir süre oturma eylemi yapan grup üyeleri daha sonra olaysız dağıldı.

İZMİT'TE BİN KİŞİLİK GRUP PANKART VE SLOGANLARLA YÜRÜDÜ

Gezi Parkı olaylarının birinci yıldönümü nedeniyle Kocaeli'de de bu akşam anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Saat 18.30'dan itibaren yaklaşık bin kişilik bir grup kent içinde pankart ve sloganlarla Cumhuriyet parkı'na yürüyüş başlattı. Bu arada polis İzmit'te Perşembepazarı mevkiindeki AK Parti il binasınının çevresine bariyerler yerleştirdi.

İzmit'te bu akşam saat 18.00'den itibaren gruplan Merkez Bankası Binası ile Yürüyüş Yolu'nun Fethiye Kavşağı'nda toplanmaya başladı. Gruplar sık sık Gezi Parkı ile ilgili sloganlar atarken, hükümeti de istifaya davet eden sloganlar attı. Gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını da taşıyan kalabalık saat 18.30 sıralarında da yürüyüşe geçti. polisin sıkı güvenlik önlemleri arasında Yürüyüş Yolu boyunc yürüyen kalabalık, Alemdar caddesi'ne takip ederek Cumhuriyet Parkı'na geldi.
Kalabalık Cumhuriyet parkı'nda slogan atarak bekleyişini sürdürürken, polis grubun geçtiğimiz yılki gibi AKParti İl Binasına yürümesi ihtimaline karşı Perşembepazarı mevkiinde parti binası çevresine bariyerler yerleştirdi.

KAYSERİ’DE GEZİ PARKI YÜRÜYÜŞÜ

Kayseri’de geçen yıl İstanbul Taksim’de başlayan ve daha sonrada tüm yurtta yayılan Gezi parkı eylemlerinin yıl dönümünde yaklaşık 500 kişi, ellerinde Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarıyla yürüdü ‘Her yer Taksim, heryer direniş’ sloganı attı.

Sivas Caddesi'nde bulunan Eğitim- Sen önünde toplanan sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri, ‘Gezi’yi hatırla yolsuzluğu, Soma’yı unutma’ pankartı altında yaklaşık bir kilometre yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan, Medeni Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz, Hasan Ferit Gedik ve Uğur Kurt’un fotoğraflarını taşıyan grup isimleri tek tek anons edip ‘Burda’ diye bağırdı.

‘Her yer Taksim, heryer direniş’, ‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’, ‘Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür’, ‘Devrim şehitleri ölümsüzdür’, ‘İsyan, devrim, Beşiktaş’, ‘Hükümet istifa’, ‘Beşiktaş Çarı faşizme karşı’ sloganları attı. Polisin kaldırımda yürümesini istediği eylemciler caddede yürüyünce trafik sıkıştı. Yoldan geçen bazı araçların da klakson çalarak ve zafer işareti yaparak eylemcilere destek vermesi dikkat çekti.

Cumhuriyet meydanına kadar slogan atıp, şarkı söyleyerek yürüyen kalabalık, Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylem, basın açıklaması ve hep birlikte şarkıların söylenmesinin ardından sona erdi.

ADANA'DA GEZİ EYLEMİNE MÜDAHALE

Adana'da Gezi Parkı olaylarının birinci yıl dönemi nedeniyle yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.

Aralarında CHP Adana Milletvekili Turgay Develi ile birçok sivil toplum kuruluşu üyelerinin de bulunduğu yaklaşık bin kişi Atatürk Parkı'nda bir araya geldi. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri Gezi olaylarının birinci yıl dönümü nedeniyle birer açıklama yaptı. Grup, ardından da çevrede geniş güvenlik önlemi alan polise, yürümek istediklerini bildirdi. Ancak polis, yürüyüşe izin verilmeyeceğini, aksi takdirde müdahale edileceğini söyledi.

CHP Milletvekili Turgay Develi'nin de girişimlerine rağmen izin verilmeyince gruplar, harekete geçti. Bunun üzerine çevrede önlem alan 3 ayrı TOMA'dan grupların üzerine su sıkılmaya başlandı. Polisin sert müdahalesine eylemciler de taş ve sopalarla karşılık verdi. Çevik Kuvvet polisinin de müdahale ettiği eylemcilerden biri TOMA'nın üzerine çıkarak su sıkmasını engellemeye çalıştı. Diğer TOMA'dan eylemci gencin üzerine su sıkılınca yere düştü. Polis, Atatürk Parkı içine ve ara sokaklara girin eylemcilere müdahale ederek dağıtmaya çalışıyor.

DEVAMI 3. SAYFADA

GEZİ ÇADIRLARI YENİDEN KURULDU

İstanbul Taksim'de başlayıp tüm Türkiye'ye yayılan Gezi olaylarının birinci yıldönümünde, Antalya'nın merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'na çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından çadırlar kuruldu.

Antalya'da 40'ın üzerinde meslek odası, sivil toplum kuruluşu ve siyasi partinin oluşturduğu Antalya Gezi Dayanışması tarafından, Gezi olaylarının birinci yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinlik planlandı. Gezi yıldönümü etkinlikleri, öğle saatlerinde Cumhuriyet Meydanı'na çadırların kurulmasıyla başladı.

Bugün akşam saatlerinde yapılacak yürüyüşün ardından gece meydanda konuşmalar, şiir ve müzik dinletisi ile belgesel gösterimi yapılacak. Etkinlikler, yarın yapılacak şiir, müzik tiyatro gösterimlerinin ardından, akşamüstü şair Şükrü Erbaş'ın konuşmasıyla sona erecek, çadırlar da kaldırılacak.

YÜRÜYÜŞ YAPAN GRUPLAR MEYDANDA TOPLANDI

Antalya'da 40'ın üzerinde meslek odası, sivil toplum kuruluşu ve siyasi partinin oluşturduğu Antalya Gezi Dayanışması tarafından düzenlenen etkinliğe kentin çeşitli noktalarından yürüyüşe geçen gruplar katıldı. 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Gezi şehitleri ölümsüzdür' sloganları atan grupların arasında Abdullah Öcalan fotoğraflarının taşınması dikkat çekti.

Cumhuriyet Meydanı’na gelen grubu alkışlarla karşılayanlar sloganlara katıldı. Ellerinde gezi olayları sırasında hayatını kaybedenlerin fotoğrafları bulunan grubun en renkli olanları Beşiktaş taraftarları oldu. Çarşı grubu ellerinde meşalelerle alana girerken 'Gezi 2'nci Sezon başladı' yazılı dövizler taşıdı.

BALIKESİR'DE TİYATRO OYUNUYLA 'GEZİ' ANLATILDI

Balıkesir'de, Gezi olayların birinci yıldönümünde biraraya gelen grup, Gezi Parkı eylemleri ve Soma'daki faciada ölenleri anarak hükümeti eleştirdi. Gezi olaylarını anlatan kısa bir oyunu da sahneyen grup, sessizce dağıldı.

Demokrasi Platformu (BALDEP) üyesi yaklaşık 300 kişilik bir grup, Yeşilli Meydanı'nda biraraya geldi. Gezi'deki olaylarda yaşamını yitirenler, Soma'daki faciada ve sonrasında yapılan eylemler ile üç yıl önce Başbakanın Hopa'daki ziyaretinde yaşanan protestolar sırasında biber gazına maruz kalarak ölen emekli öğretmen Metin Lokumcu anıldı. Saygı duruşu ile başlayan eylemde Gezi'de ölenlerin isimleri bir ağızdan okundu. Ölenlerin isimlerinin ve fotoğraflarının yeraldığı 'Sizin çocuklarınız çaldı, bizim çocuklarımız öldü' yazılı pankart alanda açıldı. Eyleme katılanlar, 'Her yer Taksim, her yer direniş', 'Bu daha başlangıç', 'Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek' sloganları attı. İda Esintisi Tiyatro Grubu da Gezi olaylarını anlatan kısa bir oyun sahneledi.

AYAKKABI KUTUSU VURGUSU

Grup adına basın açıklamasını okuyan Muhammed Ali Yün, "İktidarını ancak zorbalıkla sürdürebileceğini sananlar bu direnişi bastıramayacaklar. Bizler alanlara sığmayacak kadar büyüdük, fakat onlar ayakkabı kutusuna sığacak kadar küçüldüler. Sekiz gencimizi kaybettiğimiz, 90 vatandaşımızın beyin travması geçirdiği, 9 insanımızın gözünü kaybettiği Gezi direnişinde bir yıldır geceleri nasıl uyuyabildiğinizi merak ediyoruz. Bugün ellerimizden aldıklarınızın, bizlerden çaldıklarınızın hesabını yeniden kurduklarımızla sormak için meydanlardayız" dedi. Basın açıklamasının ardından grup, sessizce dağıldı.

BİRİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE GEZİ İÇİN YÜRÜDÜLER

Samsun, Sinop, Ordu ve Çorum'da Gezi olaylarının birinci yıl dönemi nedeniyle anma programları düzenlendi. Düzenlenen yürüyüşe katılanlar sloganlar atıp pankartlar taşıdı.

Gezi Parkı olaylarının birinci yıl dönemi sebebiyle Samsun, Sinop, Ordu ve Çorum illerinde çeşitli sivil toplum kuruluşu üyelerinin katılımlarıyla programlar düzenlendi. Samsun’daki anma yürüyüşüne katılan yaklaşık 300 kişi İstiklal Caddesi’nde toplandı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, üniversite ve lise öğrencilerinin katıldığı program öncesinde eylemciler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Bir grup üniversite öğrencisi Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi grubun elinde bulunan Türk bayrağını indirmeleri ve kortejin en sonunda yürümelerini istedi. Bunun üzerine iki grubun üyeleri arasında tartışma yaşandı. Eyleme katılanların araya girmesi üzerine gerginlik sona erdi. TGB üyeleri ise kortejden ayrıldı. Daha sonra yürüyüş gerçekleştirildi. Programa katılanlar hükümet aleyhine sloganlar attı, üzerinde Gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıdı. Grup Uğur Mumcu Parkı'na gelerek burada Gezi olaylarında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Daha sonra müzik dinletisi gerçekleştirildi.

SİNOP'TA UĞUR MUMCU MEYDANINDA ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

Sinop’ta da yaklaşık 100 kişi Uğur Mumcu Meydanı’nda toplandı. Slogan atan grup üyeleri ellerinde pankartlar taşıdı. Grup adına açıklama yapan Metin Gürbüz, 27 Mayıs 2013’te Gezi Parkı’nda yağmaya, talana karşı başlayan nöbetin devam ettiğini söyleyerek, "31 Mayıs’ta 11 yıldır ülkede hüküm süren AKP’nin zulüm ve baskı düzenine karşı gelişen tepki ve itirazlar Türkiye’nin dört bir yanına dalga dalga yayılan halk direnişine dönüştü. Gezi direnişi, AKP’nin sömürü, zorba ve gerici düzeninde sesi ve nefesi zorla kesilen halkın aldığı nefes, haykırdığı sesti. Kadınlara, gençlere ve toplumun tüm ilerici-özgürlükçü değerlerine yönelik yukarıdan aşağı gelişen saldırılara karşı, özgürlüğü hedef alanlara karşı özgür bir ülke ve hayat kurma mücadelesiydi" dedi. Basın açıklamasının ardından grup sloganlar atarak Sinop Eski Cezaevi’ne kadar yürüdü.

ÇORUM'DA 200 KİŞİ GEZİ İÇİN YÜRÜDÜ

Çorum’da Gezi olaylarının birinci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlik saat 18.00’de başladı. Pirbaba Çamlığı’nda toplanan yaklaşık 200 kişi sloganlar atarak Gazi Caddesi’nde yürüdü. AK Parti aleyhine slogan atan grup belediye binası önündeki parkta yürüyüşe son verdi. Burada basın açıklaması yapıldı. Grup adına konuşan Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk, Gezi direnişinde hayatını kaybedenleri asla unutmadıklarını ve unutmayacaklarını söyledi. Basın açıklamasının program sona erdi.

ORDU'DA GEZİ OLAYLARI BİRİNCİ YIL DÖNÜMÜ İÇİN YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ

Ordu’nun Altınordu İlçesi Düz Mahalle’deki 19 Eylül Ortaokulu önünde toplanan KESK üyeleri ile Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Komuta Platformu üyeleri hükümet aleyhinde sloganlar atarak döviz ve pankatlarla Sırrıpaşa Caddesi üzerinden Tahıl Pazarı’na kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşe çevredeki vatandaşlarda ıslık ve alkışlarla destek verdi. Platform üyelerinin basın açıklamasının ardından yürüyüş olaysız bir şekilde sona erdi.

HATAY'DA GEZİ EYLEMCİLERİNE POLİS MÜDAHALE ETTİ

Hatay'da, Gezi olaylarının birinci yıl dönümü nedeniyle toplanan gruplara polis müdahale etti.

Uğur Mumcu Meydanı'nda saat 21.00 sıralarında toplanan yaklaşık 800 kişilik grup, sloganlar atarak Armutlu Mahallesi'ne doğru yürüdü. Polisin geniş güvenlik önlemi altında yürüyen grup, Gündüz Caddesi girişinde durduruldu. Polis, grupların dağılmasını isteyince arbede yaşandı. Polise taş ve bilye atan gruplara TOMA'lardan su sıkılıp, biber gazı atıldı. Polisin sert müdahalesi sırasında gruplar ara sokaklara kaçarak dağıldı. Bazı gruplar ise Gündüz Caddesi'nde tekrar toplanarak polisi taşladı. Polisle eylemciler arasındaki gerginlik devam ediyor.

GAZİANTEP'TE GEZİ PARKI EYLEMİ

Gaziantep'te Gezi olaylarının yıl dönümü nedeniyle toplanan bir grup oturma eylemi yaptı. Eylemin yapıldığı yere kurulan beyaz perdede Gezi eylemlerini anlatan sine vizyon gösterimi yapıldı.

Geçtiğimiz yıl 31 Mayıs tarihinde başlayan ve Haziran ayının iki haftasına kadar devam eden İstanbul Gezi Parkı'ndaki eylemlerin yıl dönümü nedeniyle Gaziantep'te toplanan yaklaşık 200 kişilik grup oturma eylemi yaptı. Akşam saatlerinde Kırkayak parkında toplanan çeşitli sivil toplum örgütlerine bağlı kişiler, buradan Yeşilsu Parkı'na kadar ellerinde Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarıyla yürüdü. Sık sık hükümet aleyhine sloganlar atan grup, eylemler sırasında hayatını yitiren Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan, Medeni Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz, Hasan Ferit Gedik ve Uğur Kurt’un isimlerini tek tek anons edip sloganlar attı. Yeşilsu Parkı'nda oturma eylemi yapan grup burada kurulan beyaz perdede 'Gezi Almanağı' adlı slayt gösterisini izledi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemin gece geç saatlere kadar devam etti.

DEVAMI 4. SAYFADA

MERSİN'DE GEZİ OLAYLARI ANILDI

Mersin'de, Gezi olaylarının birinci yıl dönümü düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Özgür Çocuk Parkı önünde bir araya gelen yaklaşan 5 bin kişi, İstiklal Caddesi'nde yürüyüşe geçti. 'Her yer Taksim her yer direniş' sloganları atarak yürüyen eylemciler, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nı trafiğe kapadı. Forum Alışveriş Merkezi'nde bulunan Atıf Yılmaz Meydanı'nda diğer grup ile birleşen eylemciler, Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybeden isimler için 10 kilometre yürüdü. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu grup, Barış Meydanı'nda ulaştı.

Burada basın açıklaması yapan Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya, "31 Mayıs'ta 11 yıldır ülkede hüküm süren AKP'nin zulüm ve baskı düzenine karşı gelişen tepki ve itirazlar Türkiye'nin dört bir yanına dalga dalga yayılan halk direnişine dönüştü. Sokak sokak, mahalle mahalle tüm ülkeye yayılan direniş sadece Gezi Parkı'na değil, bütün bir ülkeyi sermayenin talanına açan, yıllardır emek ve demokrasi düşmanlığının bayraktarlığını yapan, tüm özgürlük ve demokrasi alanlarını daraltanlara karşı halkın yükselen tepkisinin ifadesi oldu" dedi.

Açıklamanın ardından meydanda kurulan platformda çalınan müziklerle eğlenen eylemciler, geceyi geçirmek için burada çadır kurdu.

GEZİ'NİN YILDÖNÜMÜ'NDE ATA PARK'A YÜRÜDÜLER

Uşak'ta Gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle Eğitim Sen Uşak Şubesi öncülüğünde belediye önünde toplanan bir grup, Ata Park'a yürüdü.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş boyunca, 'Vurduğunuz Gençlerimizin Hesabı Sorulacak' pankartı açıp, yol boyunca hükümet aleyhine sloganlar attı. Eyleme, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, CHP ve ÖDP'de destek verdi. Grup, Ata Park'a ulaştığında Gezi olaylarında ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Basın açıklamasının okunup, müzik dinletisinin ardından grup olaysız dağıldı.

GEZİ OLAYLARININ YILDÖNÜMÜ EYLEMİNDE PANKART TARTIŞMASI

Manisa'da, Gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle düzenlenen eylemde iki grup arasında pankart tartışması yaşandı. Gerginlik, gruplardan birinin meydana ayrılmasıyla daha fazla büyümeden sona erdi. Eylemleri, meydana gelerek izleyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Gezi, birleşleşmek demek, ayrışmak değil" dedi.

Gezi olaylarında yaşamını yitirenler, Manisa'da Manolya Meydanı'nda düzenlenen eylemle anıldı. Meydana ilk olarak, İşçi Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Manisa Şubesi ile Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerindren oluşan yaklaşık 50 kişilik bir grup geldi. Grup, Gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını bulunduğu büyük pankartın arkasında, "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "Her yer Taksim her yer direniş", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları attı.

Bu sırada meydana çeşitli sivil toplum örgütleri ile sendikaların oluşturduğu Manisa Emek ve Demokrasi Platformu'ndan 30 kişilik başka bir grup meydana girdi.Bu grup da Gezi olaylarında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları olan büyük birn pankartı açıp, meydanın ayrı bir bölünde "Yaşasın halkların kardeşliği", "Faşizme karşı omuz omuza", "Birleşe birleşe kazanacağız", "AKP'den hesabı devrimciler soracak" sloganları attı.
Daha sonra platform üyeleri, diğer gruptan pankartlarını indirmeleri istedi. Bu karşılık İşçi Partisi Manisa İl Başkanı Erdem Özdemir, "Pankartların hepsini indirelim. Birlikte slogan atalım" önerisinde bulundu. Özdemir'in bu şekilde karşılık vermesi üzerine iki grup arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Meydana ilk gelen grup, daha sonra pankartlarını indirmeden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Diğer grup ise 1 saat kadar daha meydanda bekleyip, slyogan attıktan sonra dağıldı.

"ÇOK ÖNEMLİ SİYASİ SONUÇLAR DOĞURDU"

Manolya Meydanı'ndaki eylemleri yakından takip eden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Gezi olaylarının Türkiye tarihinde önemli sonuçlar doğurduğunu altını çizip, "Bundan sonraki süreçte de doğurmaya devam edecek. Gezi direnişi olmasaydı Tayyip Erdoğan'ın anayasayı değiştirme noktasındaki kararlı iradesi bir anda mum gibi sönüp gitmezdi. Gezi direnişi olmasaydı, Türkiye başkanlık sistemi tartışmalarından bu kadar kolaylıkla kurtulamazdı.

Gezi direnişi olmasaydı bütün dünya Recep Tayyip Erdoğan'ın aslında özgürlükleri savunan değil, özgürlük alanını daraltmaya çalışan bir diktatör olduğunu görmezdi. O günden beri uluslararası ve Türkiye kamuoyunda da Tayyip Erdoğan'ı zamanında sanki özgürlük alanını genişletmek isteyen biriymiş gibi destek veren, hem liberaller hem dünyanın kanaat önderleri ne olduğunu gördüler. Bundan sonra hiçbir şey geziden önceki gibi olmayacak. Gezide kaybettiğimiz 9 gencin ve devam ettiği süreçteki 4 gencimizin daha geçen sene bu saatlerde yaşadığını düşünmek insanı gerçekten üzüyor ve kahrediyor. Böyle bir olayı ne bizim tarihimiz ne insanlık tarihimiz asla affetmeyecek" diye konuştu.

Eylemlerle ilgili açıklamada da bulunan CHP'li Özel, "CHP olarak gezi olaylarında aşırıya kaçan şiddeti, kamu mallarına zarar vermeyi asla hiçbir zaman doğru bulmadık ve hiçbir zaman teşvik etmedik. Bugün de CHP olarak gezinin ve gezi şehitlerini hatırasına saygılı bir biçimde ve şiddete başvurmadan tepki gösterilmesini söyledik. Ancak gençlere ve gezi hatırası önünde eğilmek isteyenlere, yine özgürlük, demokrasi talebini yükseltmek isteyenlere karşı AKP tahammülsüz. İstanbul'da 25 bin polis ve 50 TOMA'yla eylemcilere saldırıldığını görmekten gerçekten sıkıntı verici. Türkiye'nin despot ve baskıcı iktidardan en kısa zamanda kurtulacağını ümit ediyoruz" dedi.

"GEZİ BİRLEŞMEK DEMEK, AYRIŞMAK DEĞİL"

Manolya Meydanı'nda iki grup arasında yaşanan tartışmayla ilgili olarak ise Milletvekili Özel, "CHP olarak toplantının çağrıcısı değiliz. Ancak gelip katkı sağlamayı, geziyi arıyorsa elbette burada olacağız. Gezi birleşmek demek, ayrışmak değil. Gezi ötekileştiren, diğerinin hakkını, hukukunu yok sayanlara karşı, 'Bunu yapma. Benim de hakkım var' demek. O nedenle gezinin yıldönümündeki bir ayrışmayı doğru bulmayız. CHP olarak geziyi anan herkesi birlikte kucaklıyoruz" dedi.

DENİZLİ"DE GEZİ'NİN YILDÖNÜMÜNDE OLAYSIZ YÜRÜYÜŞ

Denizli'de Gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle Gezi Platformu'nun düzenlediği eylem olaysız sona erdi.

Çınar Meydanı'nda saat 20.00'de toplanan yüzlerce kişilik grup bir süre burada hükümet karşıtı sloganlar attı, Gezi'de ölenleri andı.

Güvenlik güçleriyle yapılan görüşmeler sonucu polis grubun belli bir güzergahı takip ederek yürümesine izin verdi. İstiklal Caddesi'ni takip ederek İnönü Caddesi, Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Lise Caddeleri"nden geçen grup, yol boyunca hükümet aleyhine slogan atmayı sürdürdü. Zaman zaman polisle grup arasında kısa süreli tartışmalar yaşansa da müdahale edilmedi. Lise Caddesi'ndeki Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı önüne gelindiğinde grup durdu ve Gezi olaylarında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Hükümet aleyhine sloganlar atan grup daha sonra eylemi sona erdirdi. Yürüyüşte bir kişi madenci kıyafeti giyerek elinde fenerle Soma'da yaşamını yitiren madencileri anarken, üzerinde Galatasaray forması bulunan bir grup da yürüyüşte zaman zaman meşale yaktı.

BURSA'DA OLAYSIZ GEZİ PARKI ANMASI

BURSA’da toplanan yaklaşık bin 500 kişilik grup Gezi Parkı olaylarının birinci yılı nedeniyle yürüyüş yapmak istedi. Stad Kavşağı’ndan Atatürk Caddesi’ne yürümek isteyen grup polis tarafından 'yürümeniz için vali beyden talimat bekliyoruz' gerekçesiyle kesildi. Yapılan görüşmelerin ardından 19.00’da başlaması gereken yürüyüş yarım saat gecikmeyle başladı.

Ellerinde 'Hükümet istifa', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Her Yer Taksim, Her Yer direniş' yazılı pankartlarla yürüyüp slogan atan grup üyelerine balkonlardan bazı vatandaşlar alkışlarla ve tencere tava çalarak destek verdi. Yaklaşık iki kilometre yolu yavaş adımlarla ilerleyerek iki saat süren yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı önüne gelen göstericiler, Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybedenlerin isimlerini okuyup halay çekti. Grup, daha sonra alandan olaysız şekilde dağıldı.

BODRUM GEZİ'NİN YILDÖNÜMÜNÜ UNUTMADI

İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'nda başlayan ve tüm Türkiye'ye dalga dalga yayılan 9 kişinin yaşamını yitirdiği olayların yıldönümü nedeniyle Bodrum'da, sivil toplum örgütü üyelerinden oluşan yaklaşık 300 kişilik grup, Belediye Meydanı'nda eylem yaptı.

Grup, Gezi olaylarında ölenlerin fotoğraflarının yer aldığı ve altında 'Unutursak kalbimiz kurusun' ve İngilizce ve Türkçe olarak 'Adalet istiyoruz' yazılı pankartlar açtı. Pankart, begonvillerle süsledi. Eyleme katılanlar, 'Yaşattığın devlet öldürür', 'Yıllar sonra çocuğun sorduğunda yalan söylemek zorunda kalacaksın utancından, eğer bugün susarsan', 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz', 'Sizin çocuklarınız çaldı, bizim çocuklarımız öldü', 'Bütün diktatörler sokakta devrilirler' yazılı pankartlar ve gazete küpürleri taşıdı. Türk bayrağı taşıyan bir grup da, 'Her yer Taksim, her yer direniş', 'Gezi Şehitleri ölümsüzdür', sloganları attı. Tiyatro Halikarnas Topluluğu, Gezi eylemlerini özetleyen kısa bir drama sahneledi. 9 kişilik topluluk gösterinin sonunda eyleme katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Eyleme destek veren sivil toplum örgütleri tarafından ayrıca Can Dündar'ın hazırladığı Gezi Dayanışmasını anlatan 'Göz Dağı' belgeseli sinevizyon ile yayınlandı. Bodrum Gezi Dayanışması adına Yonca Utku, "Bizi birleştiren, büyüten ve canlandıran 'ruhu' yeniden bulmak için buradayız! Yeniden gücümüzün, ne olduğumuzun farkına varma vakti. Hükümet tutumuyla yapılan katliamların, öldürülen kardeşlerimizin hesabını sormanın tam vakti. İktidarın çaresizliğinin ve korkaklığının göstergesi olan kirli politika, şiddet, adaletsizlik ve katliamlarına karşın bizler; en yalın, en çıplak ve en haklı halimizle; bizi biz yapan bütün değer ve renklerimizle, sarsılmaz sağduyu, direnme gücü ve kararlılıkla yine bir aradayız. İşçiler, işsizler, emekçiler, güvencesizler, göçmenler, öğrenciler, halklar, kadınlar ve görmezden gelinenler için meydandayız. Durmadığımız, sessiz kalmadığımız, boyun eğmediğimiz için; fabrikalarda, madenlerde, tersanelerde, plazalarda, ölümüne, güvencesiz, sendikasız, taşeron çalışmayı reddettiğimiz için; yaptıklarının üzerini örten medyalarına güvenmediğimiz, adaleti bizleri cezalandırdıkları mahkemelerinde bulamadığımız için meydandayız. 'Tarihi biz yazalım' diyenlerle mücadelemize devam edeceğiz. Hiçbir şey bizim gücümüzün önünde duramadı, duramaz. Çünkü biz halkız, haklıyız ve kazanacağız" dedi. Eylem olaysız bir şekilde devam etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem