Türkiye'de bir ilk! Ermeniler...

 Türkiye’de ilk kez yarın düzenlenecek 1915 olaylarında hayatını kaybeden Ermeniler’le ilgli anmaya Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’ın da katılması bekleniyor. Başbakan Davutoğlu’nun ‘Bakan düzeyinde katılacağız’ dediği Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde

Türkiye'de bir ilk! Ermeniler...
 Türkiye’de ilk kez yarın düzenlenecek 1915 olaylarında hayatını kaybeden Ermeniler’le ilgli anmaya Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’ın da katılması bekleniyor. Başbakan Davutoğlu’nun ‘Bakan düzeyinde katılacağız’ dediği Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’ndeki anmayı Türkiye Ermenileri Patrikvekili Aram Ateşyan yönetecek. Ayine katılması beklenen AB Bakanı Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun ‘soykırımı tanıma’ kararı ve ardından bazı ülkelerden bu yönde başlayan girişimleri Bursa’da değerlendirdi. “AP’nin bu kararının ardından ülkeler, Türkiye güçlü olduğu sürece bir şey yapamaz. Türkiye ile ilişkilerine halel gelsin istemezler” diyen Bozkır, sözlerine şöyle devam etti:
 
Fransa örneği
 
“Bütün ülkeler o kararı alırken, sonuçlarını düşünmeliler. Almanya adım atmayacaktır devlet bazında. Parlamentoda her türlü karar tasarısı oylanabilir, görüşmeler olabilir ama Almanya hükümeti olarak böyle bir adım atılmayacağını düşünüyorum. Çağrı yapabilir. O günün kutlanmasına ilişkin karar alabilir ama yaptırım konusu parlamentonun işi değildir. Fransa örneğin. Yasa çıkardı ama yaptırım uygulayamadı. bugüne kadar bir çok ülkede parlamentolar benzer kararları aldı. Dün değil 10-20 yıldır alıyorlar hiçbirinin etkisi olmadı. Ama Türkiye olarak biz 24 Nisan’a kadar herkesin eteğindeki taşları dökmesini bekliyoruz. 24 Nisan’dan itibaren de bütün bunları değerlendireceğiz. John F. Kennedy’nin çok güzel bir lafı vardır: Düşmanlarınızı affedin ama isimlerini hiçbir zaman unutmayın.”
 
Kabul etmeyeceğiz
 
Bakan Bozkır, “Türkiye 2015’te bir açılım yapacak mıydı?” sorusu üzerine de, “Açılım, Türkiye’nin hiçbir zaman gerçekleşmediğine kesinlikle inandığı soykırımın kabulüyse, Türkiye bunu hiçbir zaman kabul etmeyecektir” dedi. Bu gelişmelerin en büyük maliyetinin Ermenistan’a olduğunu söyleyen Bozkır, diyasporayı suçladı ve “Şayet Ermenistan bunlara kanmasaydı belki de bugün Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen petrol ve doğalgaz boru hattı Ermenistan’dan geçecekti” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler