Türkiye'de 10 yıllık gaz kayanın altında

 ABD'lilerin hazırladığı rapora göre Türkiye'de 424 milyar metreküp kaya gazı rezervi var. Türkiye'nin 10 yıllık gaz ihtiyacına karşılık gelen bu rezerve ulaşmak için kamu ve özel sektör aramalara hız verdi. Enerji Bakanı’nın 3 bölgede daha kaya gazı bulu

Türkiye'de 10 yıllık gaz kayanın altında

 

ABD'lilerin hazırladığı rapora göre Türkiye'de 424 milyar metreküp kaya gazı rezervi var. Türkiye'nin 10 yıllık gaz ihtiyacına karşılık gelen bu rezerve ulaşmak için kamu ve özel sektör aramalara hız verdi. Enerji Bakanı’nın 3 bölgede daha kaya gazı bulunduğu haberi umutları artırdı
 
Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk adımları atılan ardından İngiltere, Kanada ve Çin başta olmak üzere dalga dalga yayılan şeyl petrol ve gaz üretimi Türkiye'nin de petrol ve gaz umudunu artırdı. ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji Bilgi Yönetim Merkezi'nin 'Yeni Metotlara Göre Doğalgaz Aramacılığı' raporuna göre Türkiye'deki kaya gazı rezervi 424 milyar metreküp düzeyinde. Yılda 45-50 milyar metreküp doğalgaz tüketen Türkiye için bu 10 yıllık tüketime bedel bir rezerv demek.
 
GÜNEYDOĞU GAZLAYACAK 
 
ABD'nin çalışmasına göre Türkiye'de kaya gazında özellikle iki bölge öne çıkıyor. Marmara Bölgesi'nde Mezardere ve Hamitabat ile Güneydoğu'da Diyarbakır ile Mardin arasındaki Dadaş Bölgesi geniş rezerv vaat ediyor. Özellikle Dadaş Bölgesi'nde 254 milyar metreküplük bir gazın olduğu tahmin ediliyor. Dünyada petrol ve gaz fiyatlarının yükselmesi ile çıkarılması fizibl hale gelen kaya gazı ve kaya petrolü Türkiye için de büyük önem taşıyor. Sektör uzmanları halen taslak halinde olan yeni Petrol Yasası'nın kilit öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Yeni yasada lisans alanlar bunların üzerine oturamayacak” diyorlar.
 
90 doların üstü mantıklı
 
Konvansiyonel olmayan kaynaklarla petrol ve gaz aramanın mantıklı olması için petrolün 90 doların üzerinde olması gerekiyor. 
 
İlk kuyu bu yılın ikinci yarısında 
 
Shell Türkiye Arama-Üretim Genel Müdürü Joris Grimbergen, TPAO ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Diyarbakır ve Batman’ın kuzeyinde konvansiyonel olmayan kaynaklara yönelik erken evre arama çalışmaları yürüttüklerini belirterek, “2013’ün ikinci yarısında delme ihtimalimiz var” dedi. Gribmergen, Dadaş şeyl formasyonunun petrol üretim potansiyelinin değerlendirilmesi için gerekli olan verilerin toplanması yolunda atılan ilk adım olduğunu belirterek, sahanın geliştirilmesine yönelik kararları vermek için birkaç yıl süre gerektiğini söyledi.
 
Umut vaat eden iller 
 
Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Trakya’da kaya gazı potansiyeli taşıyan sahalara yönelik çalışmalar devam ederken, hükümetin radarına Orta Anadolu’daki gaz sahaları da girdi. Maden Tetkik Arama (MTA) ile Orta Anadolu’daki Konya, Ankara ve Kırşehir'de gaz emaresi bulunan bölgelerde araştırmalara girişilirken, buralarda kaya gazı ile ilgili birtakım bulgulara ulaşıldığı belirtiliyor. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem