Türkiye ve ABD arasında dev anlaşma

Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma füzelerini 3,5 milyar dolarla Çin'den alma kararının ardından "Türkiye, ABD'ye sırtını çevirdi" tartışmaları devam ederken, önümüzdeki günlerde ABD'li Sikorsky firmasıyla 3,5 milyar dolarlık bir sözleşme imzalanacak.

Türkiye ve ABD arasında dev anlaşma

Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma füzelerini 3,5 milyar dolarla Çin'den alma kararının ardından "Türkiye, ABD'ye sırtını çevirdi" tartışmaları devam ederken, önümüzdeki günlerde ABD'li Sikorsky firmasıyla 3,5 milyar dolarlık bir sözleşme imzalanacak.

TÜRKİYE'NİN EN UZUN SOLUKLU İHALELERİNDEN BİRİ

Türkiye'nin en uzun soluklu ihalelerinden biri olan "genel maksat helikopteri" programında ABD ve İtalyan üreticileri arasındaki rekabette kazanan ABD oldu. Sikorsky Askeri Sistemlerden Sorumlu Başkanı Samir Mehta, "Bu anlaşma önümüzdeki 30 gün içinde bütünüyle imzalanacak. Program kapsamındaki tamamlanmış helikopterin tesliminin 2018 yılında olması planlanıyor" dedi.

109 HELİKOPTER ÜRETİLECEK

İmzalanacak sözleşmeyle Türkiye, Sikorsky firması ile ortak olarak 109 adet "genel maksat helikopteri" üretecek. Helikopterler Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'na verilecek. Helikopterler, muharebe arama/kurtarma ve yangınla mücadelede kullanılacak. Gerekli görüldüğü takdirde diğer sivil kurumlar için de helikopter üretilebilecek.

GÖRÜŞMELER 2010'DA BAŞLADI

ABD'li Sikorsky firması ile 2010'da "görüşmelere başlama kararı" alınmıştı. Ancak Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Sikorsky firması arasında yaklaşık 3 yıldır süren sözleşme görüşmelerinde çok sayıda çıkmaza girilmişti. "Sözleşme görüşmelerinin iptal edilmesi" noktasına kadar gelen müzakerelerde geçtiğimiz günlerde sonuca varıldı.

PATRİOT TELAFİSİ

ABD'li firma ile imzalanacak 3,5 milyar dolarlık helikopter anlaşmasının maliyetinin de Çin'den alınacak füze sistemlerinin maliyetiyle aynı olması dikkat çekti. Füze sistemi konusunda Çin ile sözleşme masasına oturan Türkiye'ye ABD'den gelen yoğun eleştirilerin ardından sözleşmede imza kararı alınması, savunma çevrelerinde "Türkiye, ABD ile Patriot telafisi yapıyor" yorumlarına neden oldu.

ORTAK ÜRETİM YAPILACAK

Türkiye ile ABD arasındaki kritik anlaşmanın ardından sürecin nasıl işleyeceği de ortaya çıktı. Buna göre, Aselsan, helikopterin en kritik elektronik sistemi olan kokpiti tamamen milli imkanlarla üretecek. TAI de helikopterin kritik parçalarının ve gövdesinin üretiminde büyük rol oynayacak. Bunun yanında çok sayıda yerli firma da helikopterin üretimi konusunda destek verecek.

SİLAH TAKILMASI ABD'NİN İZNİNE BAĞLI

Proje kapsamında "genel maksatlı" üretilen helikoptere silah takılmasıysa ABD hükümetinin izniyle mümkün olabilecek. Bu konuda ilk önce, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gelecekteki ihtiyaçlarına, ardından da ABD'den alınacak teknik onaya bakılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler