Türkiye su ürünlerinde ilk üçe girdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın su ürünleri yetiştiriciliğini destekleme kapsamına almasıyla birlikte Türkiye, uluslararası standartlara uygun olarak yetiştirilen su ürünleri üretiminde Avrupa’da 3’üncü sıraya yükseldi.Avrupa Birliği ülkeleri aras

Türkiye su ürünlerinde ilk üçe girdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın su ürünleri yetiştiriciliğini destekleme kapsamına almasıyla birlikte Türkiye, uluslararası standartlara uygun olarak yetiştirilen su ürünleri üretiminde Avrupa’da 3’üncü sıraya yükseldi.

Avrupa Birliği ülkeleri arasında alabalık üretiminde 1’inci sırada yer alan Türkiye, bu yıl da liderliği kimseye bırakmadı. Türkiye’nin dondurulmuş ve tütsülenmiş toplam alabalık ihracatı yaklaşık 85 milyon dolara çıkarken, Avrupa’daki Çipura ve levrek pazarındaki payı ise yüzde 25 olarak gerçekleşti.

Türk balıklarına talebin artmasıyla birlikte 2002-2013 yılları arasında su ürünleri ihracatında yüzde 432’lik rekor bir artış yaşandı. 2013 rakamlarına göre Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 521 milyon dolara ulaştı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, şu anda Avrupa’daki restoranlarda satılan her 3 çipura-levrekten birinin Türkiye’den gittiğini belirtti. Su ürünlerini ihracatta parlayan sektör olarak nitelendiren Bakan Eker, 2013 ihracat rakamlarını da açıkladı. Buna göre deniz levreği ilk sırada yer alıyor. İhracat değeri 91 milyon dolar olan deniz levreğini çipura, alabalık ve orkinos takip ediyor. Levrek ve çipurada en çok ihracat yapılan ülke Hollanda iken, alabalıkta ise Almanya 1’inci sırada yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler