Türkiye Sikorsky üretecek

İtalyan Agusta firması ile yerli ATAK helikopterini üreten Türkiye, Amerikan Sikorsky ile de Black Hawk (Kara Şahin) helikopterlerinin Ankara'da üretilmesi için el sıkışacak. Bu ay sonu ya da Ocak'ta atılacak imzalarla T-70 Black Hawk'lar TAİ/TUSAŞ'ta üre

Türkiye Sikorsky üretecek

İtalyan Agusta firması ile yerli ATAK helikopterini üreten Türkiye, Amerikan Sikorsky ile de Black Hawk (Kara Şahin) helikopterlerinin Ankara'da üretilmesi için el sıkışacak. Bu ay sonu ya da Ocak'ta atılacak imzalarla T-70 Black Hawk'lar TAİ/TUSAŞ'ta üretilecek.


KARA ŞAHİN'İN YENİ YUVASI ANKARA'DAKİ TAİ/TUSAŞ OLACAK

Amerikan Sikorsky firmasıyla üç yıldır devam eden yerli üretim T 70 Black Hawk (Kara Şahin) konusundaki pazarlıklarda sona gelindi. Sikorsky firmasının Kara Şahin helikopterleri TAİ/TUSAŞ tesislerinde üretilmesine ilişkin görüşmelerin yüzde 99.9 oranında tamamlandığı, ABD bürokrasisi kaynaklı sorunların aşıldığı, ufak pürüzlerin giderilmeye çalışıldığı bildirildi. Anlaşmanın bu ay sonuna kadar, en geç 2014 başında imzalanacağı bildirildi.

Teknoloji transferi sağlanacak

Türkiye'nin TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Bakanlığı'nın ihtiyacı olan 109 adetlik genel maksat helikopter alımı için çıktığı ihaleyi 2011'de alan Sikorsky ile 3 yıldır nihai anlaşma imzalanamamıştı. Sıkıntı da daha çok ABD ordusunun Sikorsky'nin Türkiye ile paylaştığı her belgeyi inceleme ısrarından kaynaklanıyordu. Anlaşmanın Türkiye'ye teknoloji transferi ve bilgi alışverişini de öngörmesi, anlaşmazlığın ana nedeniydi. Ancak tüm bu sorunların aşıldığı öğrenildi. Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Sikorsky helikopterleri Türkiye'de TAI/TUSAŞ tesislerinde üretilecek. 3.5 milyar dolarlık program kapsamında TUSAŞ, Sikorsky lisansıyla helikopterin kanat, kabin, kokpit gibi bileşenlerini; Aselsan elektronik aksamlarını; TEİ, GE lisansıyla helikopterin motorunu üretecek. Helikopter iniş takımı ve dişli kutusu ise ALP Havacılık tarafından üretilecek. Küçük ölçekli çok sayıda yerli firma da üretime destek verecek.

İhracatı da yapılabilecek

Sikorsky programı kapsamında helikopterde ilk teslimatın üç yıl gecikmeyle 2018 yılında olması planlanıyor. Sikorsky ile ortak üretilecek Türk Genel Maksat helikopterleri, S-70 Black Hawk helikopterlerinin Türk versiyonu olacak ve T-70 Black Hawk serisi olarak adlandırılacak. 10 ton sınıfında, 18 asker taşıyabilen, modern teçhizatla donatılmış bir helikopter olarak tasarlanan T-70'in, bu ad altında üçüncü ülkelere ihracatı da yapılacak. Sikorsky en az 200 helikopteri ihraç pazarları için Türkiye'den almayı vaat etti. 3.5 milyar dolarlık projenin Türk Savunma Sanayiine uzun vadede getirisinin 8 milyar doları bulacağı öngörülüyor.

Yerli ve özgün helikopter

Yerli katkı maksimum düzeyde gerçekleşse de Sikorsky tamamen yerli olmayacak. Ancak Türkiye ATAK helikopterin ardından Skorsky ile yapacağı ortak üretimden edineceği bilgi birikimini Özgün Helikopter Programında değerlendirecek. İlk taslak çizimleri yapılan özgün helikopter, TSK ve diğer ihtiyaç sahibi makamların eğitim helikopteri ve hafif sınıf genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılayacak. Milli helikopter; 5 ton sınıfında, 3 mürettebat ve 9 yolcu kapasiteli bir hafif sınıf genel maksat görevli olacak. İlk uçuşunu 5 yıl sonra yapması planlanan, ancak envantere girmesi için bir 3 yıl daha sertifikasyon ve kalifikasyon sürecine ihtiyaç duyulan özgün helikopterde en yüksek yerlilik oranına ulaşılması hedefleniyor. ANKA için TEİ'de geliştirilmeye başlanan motorun da helikopterde kullanılabileceği belirtilirken, böylelikle tamamen milli bir helikopter üretimi gerçekleştirilmiş olacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler