'Türkiye, Rus gümrük birliğine girmek istiyor'

Rus basınında yer alan haberlere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun katıldığı zirvede konuşan Nazarbayev, “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan beni aradı. Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne alınmasının

'Türkiye, Rus gümrük birliğine girmek istiyor'

Rus basınında yer alan haberlere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun katıldığı zirvede konuşan Nazarbayev, “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan beni aradı. Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne alınmasının mümkün olup olmadığını sordu. Türkiye büyük bir ülke ve ortak sınırlarımız var. Sürekli Sovyetler Birliği’ni mi kuruyorsunuz diye soruyorlar. Türkiye’yi de birliğe alırsak bu soru da ortadan kalkmış olur…” ifadelerini kullandı.

Ermenistan’ın Gümrük Birliği’ne girişi ile ilgili talebi konusunda da değerlendirmede bulunan Nazarbayev, “Kırgızistan da aynı talepte bulunuyor. Ermenistan ve Kırgızistan’ın Gümrük Birliği’ne girişi için yol haritasının belirlenmesine ihtiyaç var.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin de 3 yıl boyunca aktif olan Gümrük Birliği’nin çok verimli olduğunu, üç ülkenin BDT coğrafyasında 170 milyon nüfusluk bir alanı kapsadığını söyledi. Gümrük Birliği içerisinde toplam ticaret hacminin 604 milyar doları bulduğunu kaydeden Putin, “Birliğimizin genişlemesi konusunda çok dikkatli olmalıyız. Şartlar herkes için aynı olmalı. Çok dar dairede üçlü yapıda bu pozisyonda anlaşabiliriz. Nazarbayev, üçüncü ülkelerin Gümrük Birliği’ne olan ilgisinden bahsetti. Buna Türkiye dahil. Ben önemli ekonomilerden Hindistan’ın da Gümrük Birliği’ne ilgi duyduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Putin, Hindistan Başbakanının Moskova ziyaretinde kendisine Gümrük Birliği bölgesi ile serbest ticaret anlaşması imzalamak istediklerini ilettiğini söyledi.

Küresel ekonomide yaşanan zorluklara rağmen, Rusya-Belarus-Kazakistan’dan oluşan troykanın memnun edici bir durumu olduğunu ifade eden Rus lider, “2013’ün ilk yarısında gayri safi milli hasılamız yüzde 1,7 büyüdü. Ocak-Ağustos döneminde ortak ticaret hacmimiz yüzde 2 arttı.” bilgisini verdi.

Türkiye Nisan 2013’te de Rusya ve Çin’in öncülüğünde kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü’ne resmen diyalog ortağı olmuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler