Türkiye mağduriyetlerden kurtuluyor

K Parti'li dört kadın milletvekilinin Meclis'e başörütüsüyle gelmesini değerlendiren bakanlar, Türkiye'nin önemli bir sorunu geride bıraktığını ifade etti.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Meclis milletin ta

Türkiye mağduriyetlerden kurtuluyor

K Parti'li dört kadın milletvekilinin Meclis'e başörütüsüyle gelmesini değerlendiren bakanlar, Türkiye'nin önemli bir sorunu geride bıraktığını ifade etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Meclis milletin ta kendisidir, aynasıdır. Bugün toplumdaki herkesin burada karşılığının olması ve Meclis'in milletin duyarlılığına göre şekillenmesi kadar doğal bir şey yok. Olmayan yasaklarla bugüne kadar geldik ama şimdi demokratikleşme,  temel hak ve özgarülkler, din ve vicdan hürriyetinde çıkardığımız yasaları uygulayacak olan Meclis'in kendisidir" dedi.

Bugün yeni bir süreç yaşandığını belirten Şahin, "Artık bu ülke şekilcilikten, kadının kıyafeti üzerinden siyaset anlayışından, mağduriyetlerden, kalkınmanın önündeki engelden kurtuluyor. 2023 ve 2071'de koyduğumuz kalkınma hedefine bugün çok daha yakınız. Çünkü toplumun yüksek kısmını kalkınmanın gerisinde tutuyorduk, yok sayıyorduk. Ekonomik kalkınmanın, siyasi ve sosyal alanın dışında tutuyorduk. Bunlar bizi uluslararası kriterlerde hep geriye götürüyordu. Büyük bir insan potansiyelimiz, beşeri sermayemiz var. Bunu kullanamıyorduk. Bugün itibarıyla artık bu engelleri aşmış durumdayız"  diye konuştu.  

"Türkiye'nin kazanımıdır"

İçişleri Bakanı Mummer Güler,  yaşanan gelişmeyi, "Ben bir normalleşme anlayışı içinde gerçekleşen böyle bir tablo, TBMM açısından önemli kazanımdır. Zaten bunu siyasi simge olarak şimdiye kadar algılatmaya çalışanlar, artık bu işin inançla ilgili kişisel  tercih olduğunu da öğrenmiş oldular. Biz birliğin, kardeşliğin, normalleşmenin yanındayız. Çözüm sürecinin yarattığı bu atmosferin, bu iklimin, bu uzlaşı anlayışının TBMM'ye başörtüsü kararıyla  yansımış olmasını önemsiyorum" şeklinde değerlendirdi.   

Güler, "Bu gelişme, çözüm sürecinin yansıması mı?" sorusuna, "Evet çözüm sürecinin getirdiği o uzlaşma, normalleşme iklimi içinde etkisi olduğuna inanıyorum" karşılığını verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Meclis'in Türkiye'nin çok önemli bir sorunun büyük olgunlukla çözdüğünü belirterek, bunda bütün grupların, konuşmacıların katkısı olduğunu kaydetti. TBMM Genel Kurulu'nda bazı konuşmacıların konunun dışında, Hükümet'in bazı faaliyetlerini biraz da saptırmak suretiyle, siyaset tarzına uygun söylem ortaya koymakla birlikte, Meclis'in büyük olgunlukla sorunu çözdüğünü ifade eden Yazıcı, bunun Türkiye'nin kazanımı olduğunu vurguladı. Yazıcı, "Türkiye rahatladı" dedi.  

"Bugün doğal olan oldu"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Burası milletin temsil yeri. Millet nasılsa, Meclisi'nin de öyle olması lazım. Milletinden farklı düşünme hakkına sahip olan iki grup vardır; bilim adamları ve sanatçılar. Bunlar milletten kat kat ileri  düşünebilirler. Bu farklı düşünmeleriyle de toplumu ileri götürürler. Dolayısıyla da Millet Meclisi'nin milleti gibi olması, en doğal şeydir. Bugün doğal olan oldu. Şimdi Meclis, milletine uymuş oldu. Oysa önceden uyması gerekirdi" diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu'ndaki  ortamın "mükemmel, dört dörtlük olduğunu"  belirten Yılmaz, geçmişte yaşanan Merve Kavakçı olayının hatırlatılması üzerine, "Kavga bekleniyordu, kavga yok. Türkiye, kavgadan kazanamaz ki... Kavganın kazananı olmaz. Herkes kaybeder, birisi daha çok kaybeder,  birisi daha az kaybeder. Şimdi az kaybeden, daha çok kaybedene bakarak kendisinin kazandığın düşünür. Oysa bu doğru değlidir, kavgadan herkes kaybeder" dedi.

Yılmaz, zamanlama konusunda, "Demek ki zamanı gelmiş. Oldu" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem