Türkiye lider ülke olacak!

Amerikan istihbarat konseyinin hazırladığı 2030 projeksiyonunda dünya ekonomisine yön veren 8 ülke arasında Türkiye de var. Batı'nın dünyadaki hakimiyetini kaybedeceğinin belirtildiği beklenti analizinde dünyanın en büyük ekonomi gücünün de Çin olacağı il

Türkiye lider ülke olacak!


Amerikan istihbarat konseyinin hazırladığı 2030 projeksiyonunda dünya ekonomisine yön veren 8 ülke arasında Türkiye de var. Batı'nın dünyadaki hakimiyetini kaybedeceğinin belirtildiği beklenti analizinde dünyanın en büyük ekonomi gücünün de Çin olacağı ileri sürüldü. Türkiye'nin 2030'da islam dünyasına yön verecek 2 ülkeden birisi olacağı kaydedilrken İran'ın mevcut yönetiminin ülkenin gelişmesine ve İslam dünyasının temsilcisi olmasına engel olduğuna dikkat çekiliyor.

İşte o rapor;

Batının 1750'de başlayan üstünlüğü 2030'da bitecek Önümüzdeki yirmi yılda dünya güç dengesi tamamen değişecek. Batı'nın yaklaşık 260 yıldır süren dünya hâkimiyeti sona erecek ve ortaya çok kutuplu bir dünya çıkacak. Bu dünyada hiçbir ülke ya da ülkeler topluluğu diğerleri üzerinde hegemonya kuramayacak.
EN BÜYÜK EKONOMİ ÇİN OLACAK

Bugün politikalarını Batılı ülkelerin belirlediği Birleşmiş Milletler, IMF ve Dünya Bankası, yeni küresel oyuncular olan gelişmekte olan ülkelerin ağırlıklı olduğu yönetimlere dönüşecek. Bu öngörülerin dayanağı şu: Milli gelir, nüfus, askeri harcamalar ve teknoloji yatırımları dikkate alındığında ortaya yeni bir trend çıkıyor. O da şu: 2030'da artık ABD en büyük ekonomi olma özelliğini kaybediyor ve onun yerini Çin alıyor. ABD devlet kuruluşu National Intelligence Council'ün geçen hafta yayınlanan "Global Trends 2030: Alternative VVorlds"
çalışmasına göre, 2030'da Kuzey Amerika ve Avrupa dünyanın hegemonik gücü
olmaktan çıkacaklar.
TÜRKİYE DÜNYA EKONOMİSİNE YÖN VEREN ÜLKELER

Dünyanın önemli ekonomileri olarak onların yerini başta Çin olmak üzere Hindistan, Brezilya, Kolombiya, Endonezya, Nijerya, Güney Afrika ve Türkiye alacak. Bütün bu gelişmeler olurken Avrupa, Rusya ve Japonya'nın ekonomileri göreli olarak gerileyecek. Tabii bu arada 2030'a dek dünyada orta sınıfın genişlemesiyle enerji talebi yüzde 50 artacak. Nüfusun yaşlanması hızlanacak. Yiyecek ve su ihtiyacı büyüyecek. 71 trilyon dolar olan dünya yıllık hasılası da 2030'da 132 trilyon dolar olacak. Gelişmekte olan ülkelerin altyapı ihtiyacı, dünya ekonomik büyümesine bu ülkelerin katkısını artıracak.
Küresel büyüme hızının yüzde 70'i gelişmekte olan ülke yatırımlarının katkısıyla sağlanacak. Bu ülkelerde artan yatırım ihtiyacına küresel tasarruflar yetmeyeceği için uzun dönemde faiz oranları artacak.
AMERİKA'YI KAYA GAZI KURTARACAK

Peki ABD ekonomisi ne olacak? ABD ekonomisi bulduğu kaya gazı sayesinde kendine yeterli hale geleceğinden enerji açısından bağımsız hatta enerji hammaddesi ihraç eden bir ülke olacak. Böylece ABD enerji açısından sürdürülebilir bir ekonomi haline dönüşecek. islam dünyasına gelince...
TÜRKİYE İSLAM DÜNYASININ TEMSİLCİSİ OLACAK

Kuzey Afrika'da ve Ortadoğu'da Arap Baharı'yla yaşanan liberalleşme ve demokrasi sayesinde gelirler yükselecek.
Artan gelirler demokrasi talebini daha da çoğaltacak. Türkiye ve Endonezya İslam dünyasına yön veren ekonomiler olacak. İran'ın bu ikiliye katılabilmesi için mollaların yönetiminden kurtulması gerekiyor. işte yakın gelecek böyle öngörülüyor. Türkiye ekonomisinde olumsuz beklenti yaratıp kolay para kazanmak isteyenler sürekli bahane buluyor. Bir gün "ekonomi ısındı, soğutun" diyorlar, ekonomi soğutuluyor, bu defa "büyüme hızı düştü, tekrar ısıtın" diyorlar. Bu da yetmiyor altın ihracatına takıyorlar, sanki altın dünyada ihraç malı değilmiş gibi Türkiye'yi altın ihraç etti diye ABD Senatosu'na şikâyet ediyorlar. Bütün bu oyunlara rağmen Türkiye önümüzdeki yirmi yılda gene de dünyanın en önemli ekonomileri arasına girecek. Üzülecekler ama ne yapalım, Amerikan devletinin araştırma kuruluşu böyle söylüyor. Yeminli muhaliflere duyurulur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem