"Türkiye Fransa'ya benzer"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda 'Avrupa Birliği verdiği sözleri tutmalı.' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ise 'Mutabık olmadığımız malum bir konu var. Üy

"Türkiye Fransa'ya benzer"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda 'Avrupa Birliği verdiği sözleri tutmalı.' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ise 'Mutabık olmadığımız malum bir konu var. Üyelik ve ortaklık gibi çeşitli konularda, ki ortaklığın olmayacağı Türkiye defalarca söylendi, başka çözümler de bulunabilir.' dedi. İşte iki Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları:

Sayın Sarkozy bu ziyaretini yeni dönem başkanı sıfatıyla yaptı. 1992 yılında beri bir Fransız Cumhurbaşkanı Türkiye’yi ziyaret etmediği için kendisini o sıfatla beklediğimizi de söyledi,k. Kendisi de gelme arzusu olduğunu söyledi.

Farklı düşüncelerimizi gayet açıklılıkla konuştuk. Ne kadar eski ilişkilerimiz olduğunu ifade ettik. Ekonomik ilişkilerimiz 12 milyar euroya gelmiştir. Bütün AB’nin bize verdiği sözlerin arkasında durmasını bekliyoruz. Müzakere süreci bittikten sonra birliğin bazı üyeleri referandum kararı almışlardır. O zaman verecekleri kara ne olursa bunu saygıyla karşılaşacağımız paylaştım. Bu konunu Türk halkı tarafından hassasiyetle takip edildiğini söyledim. Ortadoğu’daki son gelişmeler son derece önemlidir. Orada olup bitenler bizleri yakından ilgilendirmektedir.

Nicolas Sarkozy de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Türkiye’de bulunmaktan dolayı ne kadar mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Türkiye’ye 1992’den beri Fransa Cumhurbaşkanı gelmemişti. Bu çok uzun bir zaman. 19 yıllık paranteze son veren cumhurbaşkanı olmaktan dolayı çok mutluyum. Çok uzun bir zamandır Türkiye’nin uluslar arası planda oynadığı rolü çok önemli buluyorum. Dünyanın istikrar için inisiyatif alan bir Türkiye’ye ihtiyacı var.

NÜKLEERDE SINIRSIZ İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ

G-20’de Türkiye’nin desteği bizim çok önemlidir. Ben en önemli G-20 üyelerine çalışma ziyaretleri gerçekleştiriyorum.

Nükleer alanda Türkiye’ye sınırsız bir işbirliği önerdik. Bu da Türkiye’nin istikrarına duyduğumuz güvenini göstergesidir. Fransız demokrasisi açık bir şekilde Türk demokrasinin yanındadır.

 

MUTABIK OLMADIĞIMIZ MALUM KONU

Mutabık olmadığımız malum bir konu var. Devlet adamları olarak bu konudan bahsettik. Her iki tarafın da kırmızı haklarını anlamaya çalıştık. Ne Avrupa’nın istikrarsılaşmasına gitmeyecek ne de Türk toplumunun küçük düşmesine neden olmayacak uygun bir yol bulmaya çalıştık.

Farklı görüşlerimiz olabilir ama birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Üyelik ve ortaklık gibi çeşitli konularda, ki ortaklığın olmayacağı Türkiye defalarca söyledi, başka çözümler de bulunabilir.

ORTADOĞU'YU CİDDİYE ALMAK LAZIM

Ortadoğu’da çok önemli olaylar olmakta. Bunları çok ciddiye almak lazım. Bugün ülkesini sevmenin ulusal gururun bir anlamının olduğu bir ülkedeyim. Tek bir Türk bile ülkesinin geleceğinin başka kişilerce belirlenmesini istemez. Fransa’ya bu yönden benzer.

 

AKDENİZ BİRLİĞİ

Ortadoğu’da Arap halkları kaderlerini ele almak istemişlerdir. Bizler eski demokrasiler olarak Mısır halı, Tunus halkı kendi kaderini ele almak istemeseydi ne yapabilirdik.

Akdeniz konusundaki birlik vizyonumu yeniden gündeme getirmenin zamanı geldi. Bir AB konsey toplantısında Akdeniz için birlik konusunun, ki bu karmaşık ve zor bir konu, incelenmesi gerekir. Uzun vadede buna eğilmemiz gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem