Türkiye fındıktan 10 yılda 13 milyar dolar kazandı
Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye’nin 2011 yılında fındık ihracatından 1 milyar 759 milyon 162 bin 313 dolar döviz kazandığı bildirildi. Fındık ihracatı Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlamaya devam ediyor.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden alınan bilgilere göre söz konusu gelir, 243 bin 766 ton iç fındık ihracatıyla elde edildi. Türkiye’nin fındık ihracatındaki güçlü konumu bu alandaki ekonomik katkıyı da artırdı.
10 yılda 13 milyar doları aştı
Fındık ihracatından elde edilen toplam döviz gelirinin son 10 yıllık süreçte 13 milyar 286 milyon dolara ulaştığı belirtildi. Türkiye’nin dünya fındık piyasasındaki güçlü konumu ihracat rakamlarına da yansıyor.
Yetkililer, özellikle 2004 yılından sonra fındık ihracatından elde edilen döviz gelirinin önemli ölçüde arttığını ifade etti.
2004’ten sonra artış hızlandı
Yetkililer tarafından yapılan değerlendirmede, 2004 yılına kadar fındık ihracatından elde edilen gelirin yıllık 1 milyar doların altında kaldığına dikkat çekildi. Ancak söz konusu yıldan sonra ihracat gelirinin 1 milyar doların üzerine çıktığı kaydedildi.
Fındık ihracatında miktar bazında en yüksek rakamın ise 2001 yılında elde edildiği belirtildi. Buna göre 2001 yılında 258 bin 124 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirildi.
Döviz rekoru 2005 yılında
Yetkililer, fındık ihracatında döviz bazındaki rekorun ise 2005 yılında kırıldığını ifade etti. Söz konusu yılda fındık ihracatından 1 milyar 928 milyon 378 bin dolar gelir elde edildiği kaydedildi.
Fındık ihracatının Türkiye ekonomisi açısından önemli bir gelir kaynağı olmaya devam ettiği vurgulandı.
“İhracatı artıracak politikalar uygulanmalı”
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Köleoğlu, fındık ihracatının daha da artırılması gerektiğini belirtti.
Köleoğlu, “İhracatımızı daha da arttırıcı politikalar uygulamalıyız.” ifadelerini kullandı.
