Türkiye dış yardıma evet dedi

 Türkiye, Van'daki depremde bölgenin yeniden inşa safhası için kendisine daha önce yardım teklifinde bulunan tüm ülkelerden dış yardım kabul etmeye hazır olduğunu ilgili ülkelere bildirdi.  Söz konusu ülkeler arasında İsrail'in de olduğu belirtiliyor.Hükü

Türkiye dış yardıma evet dedi

 

Türkiye, Van'daki depremde bölgenin yeniden inşa safhası için kendisine daha önce yardım teklifinde bulunan tüm ülkelerden dış yardım kabul etmeye hazır olduğunu ilgili ülkelere bildirdi.  

Söz konusu ülkeler arasında İsrail'in de olduğu belirtiliyor.

Hükümetin prefabrike ev, çadır ve konteyner gibi acil durum mallarını talep ettiği öğrenildi.

Ajanslarda yer alan haberlere göre İsrail, Çarşamba gününden itibaren prefabrike ev nakliyatına başlanacağını ifade etti.

Mart ayında deprem ve tsunami felaketi yaşayan Japonya da yardım gönderecek ülkeler arasında.

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Japonya'nın Uluslararası İşbirliği Ajansı aracılığıyla depremden zarar gören Türkiye'ye 30 milyon Japon yeni (yaklaşık 400 bin ABD doları) ile çadır gibi acil yardım malzemeleri sağlamaya karar verdiği bildirildi.

 

Öte yandan Van ve Erciş'te binlerce kişi üçüncü geceyi daha sokakta geçirdi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'da meydana gelen depremde dün saat 19 itibariyle 459 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 352 kişinin yaralandığını söylüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri de internet sitesinde yaptığı açıklamada Türk Silahlı Kuvvetlerinin deprem bölgesindeki çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

TSK dün itibariyle deprem bölgesinde, 2 bin 445 personel ve 201 muhtelif tip araç ile arama, kurtarma, yıkıntıları kaldırma, ilk yardım, çadır kurma ve güvenlik konularında faaliyet gösterdiği bildirildi.

 

Kurtarma faaliyetleri

Bu arada Van'da meydana gelen depremden yaklaşık 61 saat sonra bir üniversite öğrencisi çöken binanın enkazından yaralı olarak kurtarıldı.

Erciş merkezi Seylan Caddesinde bulunan Aydınlar Apartmanının enkazında süren arama kurtarma çalışmaları sonucunda 18 yaşındaki Eyüp Erdem'e ulaşıldı. 

Van merkezde yürütülen arama kurtarma çalışmalarında, 50 saat sonra sağ ulaşılan 11 yaşındaki Serhat Gür, dün gece hastanede yaşamını yitirdi. 

Erciş ilçesinde dün bir binanın altından iki haftalık bir bebekle annesinin sağ olarak çıkarılması sevinç yarattı.

Azra adlı bebeğin oturdukları beş katlı binanın enkazından kurtarılmasından üç saat sonra annesi Semiha Karaduman'a da ulaşıldı.

Anne ve bebeğinin kurtarılması büyük sevinç yarattı. Bebeğin babaannesi de kurtarılırken, baba Sinan Karaduman'a ulaşılamadı.

Sahra hastanesine tedavi altına alınan bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu ve sadece sıvı kaybı yaşadığı belirtiliyor.

Kuvöze alınan bebeğe serum veriliyor.

Güvenlik güçleri, artçı sarsıntılar üzerine Van'da panik yaşanan bir cezaevini kuşattı.

Pazar günü de deprem sonrası bir grup mahkumun kaçtığı bildirilmişti.

Bölgede sahra hastaneleri ve aşevleri kuruldu. Kızılay'ın ön ayak olmasıyla çadırkentler oluşturuldu. Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyasının yanı sıra, bölgeye yardım gönderilmesi için başlatılan pek çok özel kampanya da bulunuyor.

Ancak yardımların yeterli olmadığı eleştirileri de yöneltiliyor.

Hükümet, Pazar öğle saatlerinde meydana gelen deprem ardından yeni hazırlanan UDSEP2023 deprem stratejisini de ilk kez hayata geçirdiğini duyurdu.

 

Hükümet yetkilileri ayrıca bölge ekonomisine destek olmak üzere bir dizi önlem açıkladı.

Vergi borçlarında ve işyeri sahiplerinin prim borçlarında bir yıl erteleme kararı alınırken, Van'daki esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerin KOSGEB'in 100 bin lira üst limitli Acil Destek Kredisinden kredilerinden yararlandırılacağı duyuruldu.

Bir milyon nüfuslu Van, son olarak bundan 35 yıl önce bu büyüklükte bir depremle sarsılmıştı. Muradiye-Çaldıran merkezli depremde 3.840 kişi yaşamını yitirdi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem