Türk-Kürt çatışmasında asıl hedef...

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu kabulünde, Türk-Kürt çatışmasını çıkarmak isteyenlerin asıl hedeflerinin İsrail'i kurtarmak olduğunu söyledi. Bakan Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Tahran'da P

Türk-Kürt çatışmasında asıl hedef...

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu kabulünde, Türk-Kürt çatışmasını çıkarmak isteyenlerin asıl hedeflerinin İsrail'i kurtarmak olduğunu söyledi.

Bakan Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Tahran'da Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından kabul edildi. Ahmedinejad, görüşmede, "Düşmanlar, bölge ülkeleri ve özellikle Türkiye ve İran'ın ilerlemesinden mutlu değiller. Bu ülkeler, ABD'nin yaptığı planda oynamamak için dikkatli olmalılar. Onlar, Şii-Sünni, Türk-Kürt, Alevi-gayri Alevi çatışmalarını yaratarak aslı hedefleri olan Siyonist rejimi kurtarmayı ve ekonomik durumlarını iyileştirmeği amaçlıyorlar" dedi.

Bölge ülkeleri için en büyük tehlikenin İsrail olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı, "Tüm eylemler bu sahte rejimin kısıtlamaya yönelik olmalı. Bu rejimin hedefleri doğrultusunda yapılan her eylem intihardır" dedi.

Yabancı müdahale ve planlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyleyen İran Cumhurbaşkanı, "Yabancılar, bölge ülkelerinin iç işlerine karışırsa tüm ülkeler zarar eder. Bölge halkı buna izin vermemeli" diye konuştu. Ahmedinejad, iki ülkenin bölge gelişmeleri üzerindeki rolünün etkin ve hassas olduğunu belirterek, "Düşmanlar, İran ve Türkiye'nin yakın ilişkisinden endişeli çünkü onlar bu yakınlığı kendi çıkarları aleyhine görüyor. İki ülke birlikte kendi ve bölge halklarının çıkarları için büyük işler yapabilir" diye konuştu.

Bölgede devam eden halk ayaklanmalarına da değinen Ahmedinejad, "İran olarak tüm bölge devletlerinin reformlar çerçevesinde ve halkın isteklerine olumlu yanıt vererek ülkelerini yönetebileceğini inanıyoruz. Hiçbir devlet özgürlük ve adaleti kendi halkından alıkoyamaz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu görüşmede, "İslam dünyasının özel bir buhrandan geçmekte olduğunu" anlatırken, "Bu şartlarda İran ve Türkiye'nin sorumluluğu çok ağır. İran bölgede etkin bir ülke ve Ortadoğu'daki sorunların çözümü için İran İslam Cumhuriyeti'nin bu etkin kapasitesinden yararlanılmalı" diye konuştu.

İran'daki iki günlük temaslarını tamamlayan Davutoğlu dün gece Türkiye'ye döndü

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler