Tüm sabıka kayıtları siliniyor mu?

 Anayasa Mahkemesi yasayı iptal ederken, 14 Nisan 2012 tarihinde kadar yeni düzenleme yapılmasını istemişti. Yeni yasa çıkarılmazsa, 1 Haziran 2005 tarihinden önce suç işleyenlerin sabıka kayıtları silinecek.AKP İstanbul milletvekili Doğan Kubat ve 12 AKP

Tüm sabıka kayıtları siliniyor mu?

 

Anayasa Mahkemesi yasayı iptal ederken, 14 Nisan 2012 tarihinde kadar yeni düzenleme yapılmasını istemişti. Yeni yasa çıkarılmazsa, 1 Haziran 2005 tarihinden önce suç işleyenlerin sabıka kayıtları silinecek.

AKP İstanbul milletvekili Doğan Kubat ve 12 AKP milletvekili bu amaçla TBMM Başkanlığına bir kanun teklifi verdi. Teklif, sabıka kayıtlarının, yüz kızartıcı suçlar ve devlet aleyhine işlenen suçlarda 15-30 yıl arası, diğer suçlarda ise 5 yıl saklanmasını ve daha sonra tamamen silinmesini öngörüyor.

80 YIL MADDESİ

Anayasa Mahkemesi, adli sicil yasasını iptal etmeden önce sabıka kayıtları, zaman aşımı, infazın tamamlanması, af ya da ölüm halinde adli sicilden çıkarılıyor ancak arşiv kaydına alınıyordu.

Arşiv kaydı ise 80 yıl süreyle saklanıyordu. Anayasa Mahkemesi 80 yıl maddesini iptal etti ve yasal boşluğun giderilmesi için TBMM’ye süre verdi. Bu süre 14 Nisan 2012’de dolacak.

1 Haziran 2005 tarihli adli sicil yasası, bu tarihten önce şartları oluşan sabıka kayıtlarının Adli Sicilden çıkarılıp, arşive alınmasını öngörüyor.

Ancak Anayasa mahkemesi sabıkanın adli sicilden silinmesine rağmen ‘’80 yıl arşivde tutulma’’ maddesini iptal edilince, arşive alınma işlemi de yapılamayacak ve bu tarihten önceki tüm sabıkalar silinecek.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler