TSK’ya yeni disiplin kanunu

Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Tasarısı’yla ordudaki cezalandırma sistemi tümüyle değişiyor. Yeni düzenlemeyle birlikte “disco” denilen oda hapislerine son verilecek. Komutanlar, astlarına istediği ce

TSK’ya yeni disiplin kanunu

Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Tasarısı’yla ordudaki cezalandırma sistemi tümüyle değişiyor. Yeni düzenlemeyle birlikte “disco” denilen oda hapislerine son verilecek. Komutanlar, astlarına istediği cezayı veremeyecek. Eşcinsel ilişki ordudan atılma nedeni sayılacak 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, “disco” diye bilinen oda hapsi cezalarıyla ilgili uyarıları üzerine ilk kez asker için bir disiplin yasa tasarısı hazırlandı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanun Tasarısı Başbakanlık’a gönderildi. Bakanlar Kurulu’nda bugün ele alınması beklenen yasa tasarısı ile Disiplin Kurulları ve Yüksek Disiplin Kurulu oluşturulurken, komutanların kişisel değerlendirmelerinin geçerli olmayacağı bir ceza sistemi kuruluyor. Tasarının ayrıntıları şöyle: 
 
SUÇ PUANI
 
Kime hangi eylemler sonucunda nasıl ceza verileceğini gösteren puan tablosuna göre her suçun bir puanı olacak. Bu puanların birikmesi sonucunda bazı barajlar olacak. Belli puanı doldurana uyarı, kınama gibi cezalar verilecek. En yüksek puanı toplayan ise doğrudan ordudan atılacak.
 
DİSCO KALKACAK 
 
Disiplin Koğuşu olarak bilinen oda hapsi ise tarihe karışacak. Ölümlere kadar varan oda hapsi ve kötü muamele gibi olayları önlemeye dönük bu sistemde puan tablosu dışında cezalar verilemeyecek. Böylece komutanların, oda hapsinin yanı sıra verdiği, ‘bank bekleme cezası’ gibi yaratıcı ceza türleri de tarihe karışacak. 
 
YAŞ DEVRE DIŞI 
 
Özellikle 28 Şubat sürecinde irticacı subayların YAŞ kararları nedeniyle çıkarılması yüzünden yaşanan tartışmalar da tarihe karışacak. Mağdurların yargıya götürememesi yüzünden “atma kararlarını YAŞ vasıtasıyla veren TSK, yeni tasarı yasalaşırsa bu yola başvuramayacak. Zira “disiplin ve ahlaki durum” nedeniyle ordudan atılma kararları YAŞ’a gelmeyecek. 
 
AİHM’YE KADAR YOLU VAR 
 
Disiplin cezaları için bir üst amire itiraz edilebilecek. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvuru yapılabilecek. Bunlardan sonuç alınamazsa kararlar AİHM’ye götürülebilecek.
 
GAYRİ TABİ MUKARENET 
 
Tasarı ile doğrudan ordudan atılma nedeni olarak 5-6 suç sayıldı. Bunlardan biri de, “gayri tabi mukarenet” olarak tasarıya girdi. Bu tanımın “eşcinsel ilişkiyi” tanımladığı öğrenildi. Böylece eşcinsel ilişkide bulunanlar herhangi bir puan verilmeden ve puan doldurması beklenmeden doğrudan ordudan atılacak.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem