TSK'ya koruyucu kıyafetler

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin nükleer biyolojik kimyasal koruyucu elbise takımının yurt içinde üretimi amacıyla 15 Haziran 2007'de ÇAN Ortak Girişim Grubu ile sözleşme imzalamıştı.Sözleşmeye göre ÇAN Ortak Girişim Grubu,

TSK'ya koruyucu kıyafetler

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin nükleer biyolojik kimyasal koruyucu elbise takımının yurt içinde üretimi amacıyla 15 Haziran 2007'de ÇAN Ortak Girişim Grubu ile sözleşme imzalamıştı.

Sözleşmeye göre ÇAN Ortak Girişim Grubu, 161 bin 102 adet KBRN koruyucu elbise takımı (KBRN koruyucu elbise, bot kılıfı ve eldiven) üretecek.

Pilot üretimi ve test aşaması tamamlanan elbiselerin, bu ayın sonunda düzenlenecek törenle TSK'ya teslim edilmesi planlanıyor.

Savunma yetkilileri, KBRN elbiselerinde kullanılan aktif karbonun üretiminin kolay olmadığını belirterek, TSK'ya teslim edilecek koruyucu elbiselerin, yoğun testlerden geçtikten sonra dikildiğini ve hazır hale getirildiğini kaydettiler. Koruyucu elbiselerin Hollanda'da uluslararası bağımsız bir merkezde test edildiğini anlatan yetkililer, şu bilgileri verdi:

''Test merkezinde bu kıyafetler, statik ve hareket testlerinden geçiyor. Örneğin elbiseyi giyen kişi bir bisiklete oturuyor ve yüzlerce kilometre bu elbiseyle pedal çeviriyor. Çünkü, elbisenin kumaşına lamine edilen aktif karbonlar, küçük küçük bilyecikler şeklinde. Onları kumaşın arasına yapıştırıyorsunuz, hareket ettiğinizde bunların dökülmemesi gerekiyor. Elbiseler, Hollanda'da ilk testi geçtikten sonra Türkiye'ye getirildi ve burada da bir birliğe verildi. Birlikteki askerler, bu elbiseleri giydi ve eğitimlerini icra ettiler. Sonra bu elbiseler yeniden Hollanda'ya gitti yine test edildi. Şu anda seri üretim başladı. Ocak sonunda TSK'ya ilk parti teslimatımız olacak.''

Yetkililer, nükleer, biyolojik ve kimyasal (NBC) tehdit karşısında kullanılacak bu elbiselerin, belirli bir raf ömürleri olduğunu ifade ederek, bu nedenle TSK'ya yılda 10 bin adetlik partiler şeklinde teslim edileceğini bildirdiler.

Öte yandan, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında görüşmelerin de sürdürüldüğünü dile getiren yetkililer, projede yerli katkı oranının artırılması yönünde karar alındığını kaydettiler.

Yetkililer, söz konusu projenin Mart ayında gerçekleştirilecek Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde yeniden ele alınacağını belirttiler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler