Trafik mahkemesinden sürücülere kötü haber!

Ankara Trafik Mahkemesi (8. Sulh Ceza Mahkemesi), bir vatandaşın, 166 liralık trafik cezası tutanağının 10 günlük süresi içinde gönderilmediği gerekçesiyle cezanın iptali için yaptığı başvuruyu reddetti.Mahkemenin kararında, "trafik cezalarının 10 iş günü

Trafik mahkemesinden sürücülere kötü haber!

Ankara Trafik Mahkemesi (8. Sulh Ceza Mahkemesi), bir vatandaşın, 166 liralık trafik cezası tutanağının 10 günlük süresi içinde gönderilmediği gerekçesiyle cezanın iptali için yaptığı başvuruyu reddetti.

Mahkemenin kararında, "trafik cezalarının 10 iş günü içinde tebliğ işlemlerine başlanacağına" ilişkin hükmün, görevlilere verilen zorunlu talimat niteliğinde olduğu belirtilerek, kanuna göre "kabahatin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son gününe kadar yapılan tebligatların geçerli olduğu" bildirildi.

Mahkemenin kararında, B.G. adlı kişinin, avukatı aracılığıyla yaptığı başvuru özetlendi. Buna göre, itirazda bulunan kişinin aracına 8 Mart 2013'te ceza kesildi. B.G'ye ise ceza 20 Eylül 2013'te tebliğ edildi. Avukat da "Trafik Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Esas ve Usuller ile Kullanılacak Belgeler Hakkında Yönetmeliğin 10/a maddesi gereğince, cezanın müvekkiline tebliğ işlemine 10 gün içinde başlanılmadığını" gerekçe göstererek, cezanın kaldırılmasını istedi.

Hakim Ali Yüksel, dosya üzerinde yaptığı inceleme sonunda, başvuruyu reddetti.

Kararda, zamanaşımı süreleri ve hak düşürücü sürelerin ancak kanunla düzenlenebileceği belirtilerek, bunların yönetmelikle düzenlenlenmesinin mümkün olmadığı bildirildi.

İtirazda bahsedilen yönetmelikteki "10 iş günü içerisinde tebliğ işlemlerine başlanılarak tebligat yapılacağına" ilişkin hükmün, görevlilere verilen zorunlu talimat niteliğinde olduğu ifade edilen kararda, şöyle denildi:

"Bu, kabahat suçunun cezasının ortadan kaldırılmasını sağlayacak, suç işleyene hak kazandıracak bir hüküm değildir. Görevli kişilerin işlerini ihmal etmeleri halinde onların idari amirleri tarafından uyarılması ve işlem yapılabilmesi için konulmuş bir hükümdür. Hiçbir şart ve şekilde kabahat suçunu işleyene hak bahşetmez, suçu ve cezayı etkilemez. Ayrıca yasa ile konulan cezanın yönetmelikle kaldırılması, işlemez hale getirilmesi mümkün değildir.

6111 sayılı kanunun 22/1. maddesi ile 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 20/2-c maddesine eklenen cümle gereğince, kabahatin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son gününe kadar yapılan tebligatlar geçerlidir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem