Trabzon'un yarası Hakkari'nin...

BDP Genel Başkan Selahattin Demirtaş, ''Herkes evini açıp Van halkını misafir etmelidir. Kimin nerede ne gücü varsa, boş evini, yazlığını, oturduğu evi, kim ne katkı sunabiliyorsa Van halkı ile kış koşullarını atlatmak üzere dayanışma göstermelidir'' dedi

Trabzon'un yarası Hakkari'nin...

BDP Genel Başkan Selahattin Demirtaş, ''Herkes evini açıp Van halkını misafir etmelidir. Kimin nerede ne gücü varsa, boş evini, yazlığını, oturduğu evi, kim ne katkı sunabiliyorsa Van halkı ile kış koşullarını atlatmak üzere dayanışma göstermelidir'' dedi.
Partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuşan BDP Genel Başkanı Demirtaş, Van'daki depremde hayatını kaybeden iki basın mensubunu saygıyla andığını belirterek, iki gazetecinin yıpranma haklarının elinden alındığını, geçinmelerine bile yetmeyecek kadar maaşla haberlerini merkeze göndermek için çabaladıklarını ifade etti. Van'da hasar tespit çalışmalarının yapılmadığını, gözlem raporlarıyla yetinildiğini öne süren Demirtaş şöyle devam etti:

"Dünyanın en büyük 17. ekonomisiyiz diye sevineceksiniz ama konteynır satın almakta, geçici konut inşa etmekte bir aydır gıkınız çıkmayacak. Üstelik gidip orada 'ağustosa kadar dayanın, Allah büyüktür' diyeceksiniz. Deniz bebek dayanamadı. Dayanamayacak çok sayıda bebek var, ne olacak? Sen emir buyurmuşsun ama çocuklar dayanamıyor. Senin emrinle Van ısınmıyor, ne yapacağız? Bu düşman bakış açısını terk edeceksin. Biz kardeşlikten söz ederken, Van'da siyaseti bırakalım çağrısına karşı bugün bile grup
toplantısında BDP ile uğraşıyor. Hadi biz başarısızız, sen ne yaptın? 200 milyon para toplamış fonda. Nereye harcadın? Kasada duruyor. Niye konteynır almıyorsun? Dünyanın her ülkesinden satın al, bir hafta içerisinde Van konteynırlarla, geçici konutlarla dolsun. Libya'ya bavul içerisinde para getirmeyi biliyorsun. Van'a niye bavullarla para getirmiyorsun? Kimse neden bunun hesabını sormuyor. Kendisine 'milliyetçiyim' diyenler neden bunun hesabını sormuyor? Irkçılar çünkü."
Başbakanın "Afet bölgesi ilan edilirse kimse tek çivi bile çakamaz'' dediğini söyleyen Demirtaş, "Cümlenin tamamını söyle. Çivi çakamaz doğru, çünkü bütün o çivileri hükümet çakmak zorundadır. Bunu niye söylemiyorsun? Bunların bazıları yalan söyleyecek kadar zeki, doğru söyleyecek kadar dürüst değil. Öyle arafta bir yerde kalmışlar" şeklinde konuştu.


Vatandaşlardan katkılarını ve dayanışmayı esirgememelerini isteyen Demirtaş, buna her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu vurguladı. Demirtaş, "Herkes evini açıp Van halkını misafir etmelidir. Kimin nerede ne gücü varsa, boş evini, yazlığını, oturduğu evi, kim ne katkı sunabiliyorsa Van halkı ile kış koşullarını atlatmak üzere dayanışma göstermelidir. Çocuklar zatürreeden donarak ölmeden bu katkıyı vermeliyiz. Toplum olarak yaraları sarmasını biliriz. Edirne'nin yarası da, acısı da Van yarası gibidir.
Van'ın yarası İzmir yarası gibidir. Trabzon'un yarası, Hakkari'nin yarası gibidir. Türkiye böyle bir toplumdur. Biz bu duyguya güveniyoruz, inanıyoruz, hükümetin politikası değil. Hükümetlere kalsa elli defa bölünmüştük, elli defa birbirimi boğazlamıştık" dedi.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin vicdani retle ilgili düzenlemenin yapılması için Türkiye'ye aralık ayına kadar zaman verdiğini hatırlatan Demirtaş, "Hükümetn vicdani ret düzenlemesini yapmak zorunda. Fakat uyanıklığa bakın ki vicdani ret kanunundan önce bedelli askerlik kanunu çıkarmaya çalışıyorlar" diye konuştu.
Bedelli askerliğin eşitsizliğe neden olduğunu savunan Demirtaş, bedelli askerlik yerine vicdani ret hakkının tanınması gerektiğini, başka türlü adaletin sağlayamayacağını öne sürerek, "İlla 'bedelliyi çıkaracağız' diyorsanız parası olanlar bundan faydalansın ama yoksul çocuklara da ücretsiz yapın. Son bir defa vicdani ret hakkıyla ele alınmak üzere yoksul çocuklara bedelsiz faydalanma şartını getirin, çıkartalım" şeklinde konuştu.
Demirtaş, bedelli askerlikte yaş sınırının 25 olması gerektiğini ifade ederek, bedelin de yüksek tutulmamasını istedi. Feribot kaçırma olayı ile ilgili de görüşlerini açıklayan Demirtaş, bugüne kadar sivillere dönük tek eyleme sessiz kalmadıklarını, tavırlarını ortaya koyduklarını vurgulayarak, "Feribot kaçırma olayında neler yaşandığını medya ortaya koyabildi mi? Ne oldu ne bitti feribotta bilen var mı?" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem