Trabzonlu Bakan'dan Doğalgaz indirim açıklaması!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 işadamı ile birlikte gerçekleştirdiği Şili, Peru, Ekvador gezisinin Peru ayağında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile son gelişmeleri görüşme fırsatımız oldu. Tabii ki en sıcak gelişme Türkiye’nin

Trabzonlu Bakan'dan Doğalgaz indirim açıklaması!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 işadamı ile birlikte gerçekleştirdiği Şili, Peru, Ekvador gezisinin Peru ayağında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile son gelişmeleri görüşme fırsatımız oldu. Tabii ki en sıcak gelişme Türkiye’nin İran karşısında kazandığı doğalgazdaki ‘tahkim’ zaferi. 2012’de açılan dava sonucunda Tahkim heyeti iki ülkenin indirimde anlaşması için yüzde 13.3 ile yüzde 15.8 aralığında bir oran verdi.

Bugün tahmini olarak Türkiye 1000 metreküp gaz için İran’a 270 dolar civarında bir ödeme gerçekleştirirken aynı oranda gazı Rusya’dan 200 dolara satın alıyor. Bakan Albayrak, “Tahkim Mahkemesi’nden çıkan indirim kararıyla birlikte İran’la yeniden görüşmeye oturacağız” diyor ve ekliyor: “İran’dan beklediğimiz indirimi yapmasını talep edeceğiz.”
 
Peki İran, fiyatı indirmeye yanaşmazsa ne olacak?
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bu soruyu şöyle yanıtlıyor:
 
“O zaman Tahkim Mahkemesi fiyatı belirleyecek. İran da o fiyata uyacak.”
 
Albayrak, İran gazının fiyatında Tahkim Mahkemesi’nin 5 yıl geriye dönük uygulanmasını öngördüğü yüzde 13-16 indirimden memnuniyetini şu sözlerle dile getirdi: “Bu karar ülkemiz için çok iyi oldu.”
 
KUR İHRACATIMIZI 13 MİLYAR DOLAR VURDU
 
Heyette görüştüğümüz Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da, 2015’te Türkiye’nin ihracatını aşağı çeken iki önemli etkene işaret etti: “2015’te ihracatımız kur etkisiyle 13 milyar dolar düştü. Ayrıca, gerileyen emtia fiyatları, ihraç ürünlerimizin değerini de aşağı çekti. İhracatımızda bu nedenle yaşanan düşüş de 11 milyar dolar oldu.”
 
Petrol fiyatlarının dış ticaret dengesinde yarattığı olumlu gelişmeye de değinen Elitaş, “Düşen petrol fiyatları enerji ithalatı faturamızda 15 milyar dolarlık tasarruf sağladı” dedi.
 
TABAKLAR GÜRAL’IN
 
Gelelim Peru’ya... Peru’ya 2015’in ilk 11 ayında 163 milyon dolar ihracat yaptık. Aynı dönemde ithalatımız 58 milyon dolarda kaldı. Peru gezisine Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) önderliğinde eşlik eden işadamları, başkent Lima’da şehrin en iyilerinden olan La Rosa Nautica adlı deniz ürünleri restoranına gitti. Güral Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral, masadaki servis tabaklarını anında tanıdı ve arkasını çevirdi, çevresindekilere gösterdi: “Yemeklerinizi bizim tabaklardan yiyeceksiniz.” (Habertürk)

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler