Trabzon'dan trafiği rahatlatacak yazılım!

Trabzon'da Teknokent çatısı altında kurulan bilişim şirketi tarafından "Trafik Simülasyonu" projesi hazırlandı.   Proje kapsamında 6 akademisyen bir araya gelerek, trafik sisteminin uygun şekilde planlanmasına yardımcı olabilecek yerli trafik simülasyon y

Trabzon'dan trafiği rahatlatacak yazılım!
Trabzon'da Teknokent çatısı altında kurulan bilişim şirketi tarafından "Trafik Simülasyonu" projesi hazırlandı.
 
Proje kapsamında 6 akademisyen bir araya gelerek, trafik sisteminin uygun şekilde planlanmasına yardımcı olabilecek yerli trafik simülasyon yazılımı üretti.
 
Hazırladıkları yazılım ile 2 yıl gibi kısa sürede güzel başarılara da imza atan akademisyenler, son olarak katıldıkları Türkiye İhracatçılar Meclisinin düzenlediği İnnovalig yarışmasında da innovasyon kaynakları kategorisinde 9'unculuk elde etti.
 
Proje Koordinatörü Ercüment Yılmaz, "Trafik Simülasyonu" projesinin, yıllar önce yüksek lisans tezinden ortaya çıkan ve rafa kalkmış bir proje olduğunu anımsattı.
 
Projeyi TÜBİTAK'tan aldığı hibe desteğiyle hayata geçirdiğini dile getiren Yılmaz, "Daha önce rafa kaldırdığım projeye, TÜBİTAK'tan 100 bin liralık hibe desteği alarak kurduğum bilişim şirketinde başladım. Projemiz trafik simülasyonu üretilmesi adına yapılmış bir projedir" ifadelerini kullandı.
 
Yılmaz, proje ekiplerinin 6 akademisyenden oluştuğunu da ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Ortaya çıkardığımız ürün tamamen kullanıcı dostu arayüze sahip, belediyeler ve kara yollarındaki planlayıcıların rahatlıkla kullanabilecekleri, bilgisayar ortamından dünya haritası koordinatlarını rahatlıkla çizebilecekleri ve bütün istatistik verileri önceden tanımlayarak bir simülasyon anını canlı olarak takip edebilecekleri, raporlama olarak da birtakım verileri alarak kurdukları trafik ağının performansını ölçebilecekleri bir yazılım hedefi ile yola çıkıldı. Yabancı şirketlerin büyük ekiple ürettiği ürünü,  bir yıllık çalışmanın ardından çekirdek ekibimizle 15 metrekare alanda demo olarak ürettik. Hedefimiz, bu ürünümüzü geliştirmek ve özellikle ürünün yerli pazarlarda hakim olarak ülkemize katma değer sağlamasını ortaya koymak ve daha sonra da bu ürünü yurt dışı pazarlarda da rekabet halinde üretmek."
 
"TÜRKİYE ÇAPINDA DA TANINIRLIĞIMIZ OLDU"
 
Ürettikleri yazılımı proje pazarlarında sergilediklerini de anlatan Yılmaz, "Katıldığımız birçok proje pazarında finalist olarak yer aldık. Bunun dışında Türkiye İhracatçılar Meclisinin düzenlediği İnnovalig yarışmasında da innovasyon kaynakları kategorisinde 9'unculuk elde ettik. Bu yarışma Türkiye'de her türlü sektördeki holdingler dahil, büyük kuruluşların yarıştığı yarışma. Bizim onurlandığımız da iki yıllık çalışmamızla, büyük firmalar ve holdingler arasında 9. sırada yer almamız. Bu sayede doğru yolda ilerlediğimizi test etmiş olduk. Bu kapsamda Türkiye çapında da tanınırlığımız oldu" dedi.
 
Yılmaz, yazılımı geliştirmeye devam ettiğine de dikkati çekerek, "Bu ürünümüzden ortaya çıkacak özelliklerden iki ayrı patent başvurusunda bulunduk. Patent başvurumuzda Türk Patent Enstitüsü tarafından değerlendirmekte. Yabancı menşeli ürünlerde olmayan ve bizim ürünümüzde yer alan iki farklı özelliği de biz teknokent bünyesinde geliştirmeye devam ediyoruz. Şu anda yine TÜBİTAK'ın sunduğu Ar-Ge desteklerinden de yararlanmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
 
Yazılımı geliştirip daha stabil hale getirerek, Türkiye'de kullanıma sunmayı planladıklarını işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:
 
"Bu tarz yazılımlar, küçük maliyetle satın alınmalarına rağmen daha sonra büyük bir maliyeti ortaya çıkarabilecek trafik planlama hatalarının önüne geçilmesini sağlıyor. Belkide siz milyon dolarlık hataları, belli bir ücret ödeyip satın aldığınız yazılımdaki denemelerle ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Ülkemizde ve dünyada da yaşanan trafikle alakalı bir sürü yanlış kurgular ve hatalar olabilir. Bu hataları önceden tespit etmek için yerli yazılımın üretilmesi, ülkemiz açısından anlamlı. Bu sayede cari açığa da katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Yabancı menşeli yazılımların önüne yerli yazılım koyarak ve bu işi geliştirebilirsek ihracata yönelik de uluslararası anlamda ihracat yapabilen yazılım firması olarak ülkemize katkı sağlamayı düşünüyoruz"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem