Trabzon'dan Antalya'ya hızlı tren

Türkiye'nin enerji, demir çelik ve tarım üssü olan, sürekli yatırımların yapıldığı ve Financial Times ile küresel danışmanlık şirketi The Boston Consulting Group'un (BCG) raporuna göre, önümüzdeki 20 yılda Türkiye'de yatırım yapılacak en iyi 9 il arasında

Trabzon'dan Antalya'ya hızlı tren

Türkiye'nin enerji, demir çelik ve tarım üssü olan, sürekli yatırımların yapıldığı ve Financial Times ile küresel danışmanlık şirketi The Boston Consulting Group'un (BCG) raporuna göre, önümüzdeki 20 yılda Türkiye'de yatırım yapılacak en iyi 9 il arasında bulunan Adana'nın, Türkiye ile Çin arasında imzalanan demiryolu işbirliği anlaşması kapsamında yer almaması tepkilere neden oluyor.

Doğu Akdeniz Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, yaptığı açıklamada, hükümetin Çin ile birlikte Türkiye'de kalkınmayı iki kat artıracak bir proje için düğmeye bastığını söyledi. Onatça, Türkiye ile Çin arasında imzalanan 'Demiryolu İşbirliği Anlaşması' kapsamında 7 bin kilometre hızlı tren hattının yapılması karar verildiğini anımsatarak, "Projenin finansmanı için de Çin hükümeti 28-30 milyar dolar kredi sağlayacak. Hat, Edirne'den Kars'a,Diyarbakır'dan İzmir'e, Trabzon'dan Antalya'ya kadar uzanacak. Trenlerin hızı 450 kilometreye ulaşacak. 10 yıl içinde, Ankara-Sivas, Ankara-İzmir, Ankara-Antalya hattının yapılması planlanıyor. Bu tren sayesinde işadamları yatırım için çok rahat bir şekilde bu bölgelere gelerek yatırım yapabilecek. Türkiye'nin kalkınması için bu yatırımı çok önemsiyor ve destekliyoruz" dedi.

7 bin kilometrelik söz konusu hatların tamamlanması halinde Edirne'den yola çıkacak hızlı trenin, İstanbul'da boğazın altından Marmaray'ı kullanarak, Eskişehir-Ankara-Yerköy-Sivas-Erzincan-Erzurum güzergahı üzerinden 12 saatte Kars'a gideceğini, hızlı tren hattının Sivas'tan, Malatya ve Elazığ üzerinden de Diyarbakır'a kadar bağlanacağını, Erzurum'dan da Trabzon'a uzanacağını anlatan Onatça, bu projede yatırım için cazibe merkezi olan Adana'nın unutulmuş olmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti.

"ADANA, YATIRIM İÇİN CAZİBE MERKEZİ GÖSTERİYOR"

Onatça, Türk otoritelerinin yanı sıra dünya ekonomi otoritelerinin de Adana'nın yatırım için bir cazibe merkezi olarak gösterdiğini ancak Türkiye için çok önemli olan bir yatırımda Adana'nın unutulduğunu vurgulayarak, "Adana dünyanın en saygın yayın organlarından Financial Times dergisinin düzenlediği 'Türkiye için geleceğin doğrudan yabancı yatırım bölgeleri' kategorisinde yatırım yapılacak en iyi iller arasında gösterildi. Bunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde Küresel danışmanlık şirketi The Boston

Consulting Group'un (BCG) raporuna göre, gelecek 20 yıla, gelişmekte olan ülkelerin şehirleri damgasını vuracak. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Kayseri, Konya ve Antalya da, dünyanın potansiyeli en yüksek pazarları arasında yer alıyor. Bu danışmanlık şirketinin saydığı çoğu il bu hızlı tren yatırımından faydalanırken Adana projenin bu haliyle hızlı trenden faydalanamayacak. Adana ve bölge bütün otoriteler tarafından yatırım için cazibe merkezi olarak gösterilirken Türk yatırımcıların yatırım yapmaması düşündürücü" diye konuştu.

"ÇUKUROVA BÖLGESİ DEMİR ÇELİK, ENERJİ VE TARIM ÜSSÜ"

Onatça, Çukurova'nın ezelden beri önce tarım, sonra sanayi ve en son olarak demir çelik ile enerji yatırımlarıyla bir yatırım merkezi haline geldiğini dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Adana BTC Boru Hattı, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı, Yumurtalık Serbest Bölgesi, Demir Çelik fabrikaları, tarımıyla yatırım yapılması en uygun bölgeler arasında en başta geliyor. Hatta Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nın de devreye girmesiyle burası tamamen bir enerji üssü olacak. Şimdiden rafineri kurulma çalışmaları başladı. Çalık gurubu bu yıl dünyada ilk 50 yatırım içine giren 10 milyar dolarlık rafineri yatırımı için kolları sıvadı. Bunun yanı sıra iki firmanın kurma çalışması başlattığı yine 10 milyar dolarlık demir çelik yatırımı bölgeyi daha da güçlendiriyor. Her yıl milyonlarca varil ham petrol Ceyhan'dan bütün dünyaya yayılıyor. Tarım sektöründe karpuzdan tutunda portakal, mandalina, patates, domates gibi ürünler dünya pazarlarına sunuluyor. Bu kadar çok yönlü bir ekonomik pazarı olan bölgeye hızlı trenin gelmemesi çok düşündürücü bir durum. Hızlı trenin gelmesiyle birlikte zaten cazip olan bölgemiz yatırımcıların için daha cazip hale gelecek. Mutlaka bu bölgeye hızlı tren gelmelidir."

"BÖLGENİN 44 MİLLLETVEKİLİNE MEKTUP YAZILDI"

Süleyman Onatça hızlı tren projesine Adana'nın ya da bölgede bir ilin eklenmesi için bölgenin 44 milletvekiline mektup gönderildiğini anlatarak, milletvekillerine yazılan mektupta şunlara yer verildiğini söyledi:

"Çukurova'nın 'Hızlı Tren Projesi'ne dahil edilmemiş olması üzüntü verici. Türkiye'nin Çin'le yakınlaşması, yapılan ekonomik anlaşmalar Sürat Demiryolu Projesini yeniden gündeme taşıdı. Türkiye'nin doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine hızlı trenle ulaşımı sağlayacak projenin içeriği geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşıldı. Proje kapsamında Edirne'den yola çıkacak hızlı tren İstanbul boğazının altından Marmara'yı kullanarak Eskişehir-Ankara oradan da Sivas-Erzurum ve Kars'a gidecek. Trabzon'dan Antalya'ya ülkemizin güney ve kuzey bağlantısını sağlayacak hızlı tren hattında Doğu Akdeniz'in yer almıyor olmasının önemli bir eksiklik olduğunu düşünmekteyiz. Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin oluşturduğu Doğu Akdeniz havzasının nüfus yoğunluğu, tarımsal, sanayi ve özellikle enerji sektörlerindeki gelişimi de göz önüne alındığında hızlı tren taşımacılığının bölgemizin geleceği adına büyük önem taşıyacağı aşikardır. Bölge milletvekillerimiz olarak proje kapsamına Doğu Akdeniz bağlantısının da dahil edilmesi yönünde Devlet Demiryolları, Ulaştırma Bakanlığı ve Başbakanlık nezdinde girişimlerde bulunulmasını, gerekli lobinin oluşturulmasını arzu etmekteyiz. Bölgede yer alan etkin iş insanları derneklerinin federasyonu olarak bu yönde yapacağınız çalışmalara lobi desteği sağlayacağımızı belirtiyor, konuyu bilgilerinize arz ediyoruz.".

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem