Trabzon'a dünya çapında stat!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün Türkiye'nin olmazsa olmaz meselesi olduğunu belirterek, "Kentsel dönüşüm bizim için milli bir meseledir. Şehirlerimizin marka değerini arttırmak suretiyle hem yurtiçinden hem yurtdışından dah

Trabzon'a dünya çapında stat!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün Türkiye'nin olmazsa olmaz meselesi olduğunu belirterek, "Kentsel dönüşüm bizim için milli bir meseledir. Şehirlerimizin marka değerini arttırmak suretiyle hem yurtiçinden hem yurtdışından daha fazla turizm getirmek için arkadaşlarımızla devamlı çalışma içerisindeyiz. Bir taraftan da yasal düzenlemeleri yapıyoruz" dedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"TRABZON'A DÜNYA ÇAPINDA BİR STAT YAPACAĞIZ"     
 
Trabzon'a yapılacak statla ilgili bilgiler veren Bakan Bayraktar, "Akyazı'da stadın yapılacağı yaklaşık 800 bin metre karelik bir alanda dolgu yaptık ve dolgu hemen hemen bitti. Stadın kaplayacağı alan çevresiyle birlikte en fazla 30 bin metre karedir. Burası bir spor kompleksi olacak.

Yeşil alanlar, fuar alanı, otel ve Trabzon'a müthiş bir zenginlik kazandıracak. Trabzon'un marka değeri artacak, Trabzon'a gelecek turist sayısını ve Trabzon'un cazibe olma özelliğini arttıracak. Yapacağımız stat, dünyanın en modern statlarından biri olacak. Stat bizim namusumuz oldu, bizim olmazsa olmazımız oldu. Bu işi ince eleyip sık dokuyoruz. 40 bin kişilik bir stat olacak ve 18 ayda bitireceğiz" ifadelerini kullandı. 


 
Bakan Bayraktar, "barış ve kardeşlik" sürecine ilişkin, Türkiye'nin geliştiğini ve kalkındığını bir taraftan da bu süreç içerisinde 30 yıldır devam eden sorunların olduğunu dile getirerek, "Bizim iktidarımız döneminde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını nasıl içselleştiririz, nasıl aidiyet duygusunu arttırırız, nasıl tek bayrak, tek ideal etrafında bütünleştiririz diye çok büyük bir gayret içerisinde olduk. Çok şükür bu meyvelerini vermeye başladı.

Son 3-4 aydır parlamentoda grubu bulunan bütün partiler, bu doğrultuda bir atılım içerisinde. Adalet ve Kalkınma Partisi olarak tabi ki en büyük sorumluluk bize düşmekte ama sorumluluk mesafesinde olan tüm siyasi partilerin de aynı sorumluluk çerçevesinde hareket etmesi lazım. 'Bu işten nasıl siyasi rant elde ederim?

Bu işi nasıl başka yönlere çekerim?' diye düşünenler de var. Ama geldiğimiz noktaya bakarsak, bir defa milletimizden çok büyük teveccüh var. 'Barış ve kardeşlik' sürecimizi Türkiye vatandaşının birbirini kucaklamasını adım adım yaygınlaştırıyoruz" diye konuştu.
 
Bayraktar, BDP'li milletvekili Gülten Kışanak'ın katıldığı bir kongrede Türk bayrağının yere düştükten sonra asılıncaya kadar konuşmasına ara verdiğini hatırlatarak, "Artık bu noktaya geldik. Daha önceleri bu kadar hassas davranmıyorlardı. Bizim bu dirliğimiz, birliğimiz Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine çok büyük katkı sağlayacak. ama bölücülük düşünen, bu memleketin hayrına düşünen insanlar da belasını bulsun gitsin" dedi.         
 
"MODERN KARAKOLLAR YAPILIYOR"  
 
TOKİ'nin inşasına devam ettiği "kalekol"lara ilişkin konuşan Bakan Bayraktar, "Hem Genelkurmay Başkanlığı'nın hem de Jandarma Genel Komutanlığı'nın talepleri doğrultusunda TOKİ'de çok güzel karakollar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bunların sayısı toplam olarak 300'e yaklaştı ve yarısından fazlası bitirildi. Modern karakollar yapılıyor. Her dönemde hizmet verebilecek güvenli yapılar inşa ediyoruz. Daha da artacak inşallah" şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI
 
Mevcut Anayasa'nın bugünün şartlarına uymadığını, dar geldiğini vurgulayan Bakan Bayraktar, "Değişen, gelişen dünya ve Türkiye şartlarına uymadığını herkes kabul ediyor. Daha evrensel, daha demokratik, daha katılımcı, halkın kabul ettiği bir Anayasa yapmamız lazım.

30 maddede mutabakat sağlandı, bunu arttırmaya çalışıyoruz. Mutabakat sağlayarak Anayasa'yı yapmak en güzelidir bunun için Meclis Başkanımız çok ciddi mücadele veriyor. Ülke konseptinin kabul edeceği bir Anayasa olması lazım. Biz vatandaşlara söz verdik ve bunu yapmamız lazım. Eğer mutabakatı sağlayamazsak referanduma gideriz. Bu da milletin Anayasa'sı, milletin kabul ettiği bir Anayasa olacak" dedi.   

"KENTSEL DÖNÜŞÜM, BİZİM İÇİN MİLLİ MESELEDİR"
 
"Kentsel dönüşüm bizim için milli bir meseledir" diyen Bakan Bayraktar şunları kaydetti:
"Kentsel dönüşüm, Türkiye'nin olmazsa olmaz meselesidir. 20 milyon konut stoğumuzdan 13-14 milyon konutumuzun elden geçirilmesi, deprem aksı ve deprem fayı üzerinde bulunan yaklaşık 6.5 milyon konutumuzun 20 yıl içerisinde yenilenmesi, ilk 2 yılda vatandaşın güvenini kazanmak konusunda bakanlığımız çok ciddi çalışmalar yaptı.

Bunun yanı sıra dünyadaki güzel şehirleri inceliyoruz. Kentsel dönüşüm kapsamında şehrin eskiyen merkezlerini, köhneleşmiş merkezlerini yenilemek, şehrin marka değerini arttırmak için yapılan projeleri inceliyoruz. Şehirlerimizin marka değerini arttırmak suretiyle hem yurt içinden hem yurt dışından daha fazla turizm getirmek için arkadaşlarımızla devamlı çalışma içerisindeyiz. Bir taraftan da yasal düzenlemeleri yapıyoruz."  

"BİZİM BERABER YÜRÜYECEĞİMİZ KANADIMIZ BELEDİYELERDİR"
 
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında AK Parti'li belediyeler dışında istediklerini alamadıklarını ifade eden Bakan Bayraktar, "Bu iş siyaset dışı, siyaset üstü bir iştir. Vatandaşlarımızın sağlığıyla, geleceğiyle, güvenli yaşamıyla ilgili bir iştir. Bu bizim çocuklarımıza, torunlarımıza olan borcumuzdur.

Vatandaş da bu işin takip ediyor ve biliyor zaten kimi taktir edeceğini. Biz bu işi memleket meselesi, milli mesele olarak yapıyoruz. Ama bu konuda istediğimiz düzeye gelemedik. Hangi belediyemiz daha hazırlıklıysa, vatandaşı ikna etmişse, orada daha çok faaliyet gösterecek, devletin imkanlarını burada daha çok seferber edeceğiz. Bizim beraber yürüyeceğimiz kanadımız belediyelerdir" dedi.       
 
Bakan Bayraktar, talep doğrultusunda kentsel dönüşüm yaptıklarını, istemeyen birinin evini yıkmak, yenilemek gibi bir durumun olmadığını belirterek, "Bazıları çıkıp, 'Kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm' diyor. Kimseyi evinden çıkartmak gibi bir amacımız yok. Kentsel dönüşümün olacağı yerdeki herkesle anlaşma yapılıyor. Ama anlaşma yapsan bile başka bir bölgeden birileri geliyor orada provokasyonlar yapıyor. Bunlar olacaktır. Çünkü yapılan hayırlı işleri engellemek isteyen, ülkenin gelişmesini kalkınmasını istemeyen az da olsa grup var" diye konuştu.          
 
Yolsuzluk iddialarıyla ilgili konuşan Bakan Bayraktar, "Tamamen saçma, kitap dışı, kural dışı bir durum. Hata, kusur var, bazı olaylarda atlama da olabiliyor ama kesinlikle kasıt, yolsuzluk gibi bir şey söz konusu değil. Böyle bir şey olsa 500 bin konut yapamazsın, 15-20 bin konut yaparsın. Eğer dürüstlüğü öne çıkarmazsak, insanların duasını almasak, 1 kuruşun hesabını yapmasak 500 bin konut, 180 hastane, 800 okul ve diğer sosyal donatıları yapmak mümkün olmazdı" ifadelerini kullandı.       
 
Ankara'da Saraçoğlu Mahallesi'nde de kentsel dönüşümün yapılacağını söyleyen Bayraktar, "Sağlam olan binaları soyacağız, yıkmadan cephelerini restore edeceğiz. Butik oteller, şehir gezinti alanları, kafe, müze ve restoranlar yapacağız. Müthiş bir proje olacak ve Ankara'nın marka değerini müthiş arttıracak" dedi.          
 
ÇEVRE MÜHENDİSİ İSTİHDAMI
 
Bakan Bayraktar çevre mühendisi istihdamı konusunda, "Çevre mühendisi meslektaşlarımızı bize verilen kota doğrultusunda alıyoruz ama çok mezun olursa biz hepsini kamuda eritemeyiz. Çevre mühendislerini diğer çevre kanadında biraz daha istihdam edeceğiz. Çok ciddi sayıda mühendis alacağız, o konuda çalışmalarımız var" dedi.  

İSTANBUL'A YENİ ŞEHİR       
 
Bakan Bayraktar 3. havalimanını da kapsayacak Kemerburgaz'dan başlayıp Başakşehri'ni Kayabaşı'nı içine alacak Küçükçekmece'ye kadar olan bölümde yeni büyük bir şehrin kurma projesi kapsamında kamulaştırmaların devam ettiğini belirterek, "Burası çok iddialı bir şehir olacak.

1.5 milyon nüfusu barındıracak bir şehir olacak. Yeni kurulacak şehrin bazı bölümlerinde ekolojik yerleşim alanları kuracağız, sadece bisikletlerin ve elektrikli arabaların girebileceği bölgeler yapacağız, çiçek bahçeleri yapacağız, donanımlı göletler yapacağız, dünya çapında iddialı olacak ve İstanbul'un da marka değerini arttıracak" şeklinde konuştu.
 
İstanbul'a kurulacak yeni şehrin nüfus getirmeyeceğini kaydeden Bakan Bayraktar, "İstanbul'a gelen zaten kendi cazibesi içerisinden geliyor. İstanbul'da yapacağımız yeni şehir projesi, İstanbul'un çöküntü alanlarını taşımaya yönelik bir projedir, kentsel dönüşüme destek veren bir projedir. İstanbul'un bazı bölgelerinden buralara gitmek isteyenler var. Çünkü burası sanayi ve diğer hizmetlere daha yakın" dedi.
 
"İSRAİL'E MÜLK SATIŞI YOK"
 
Bakan Bayraktar, İsrail'in Türkiye'den çok mülk aldığı konusundaki iddialara ilişkin, "İsrail'e mülk satışı oluyor mu ki? Ben İsrail'e mülk satıldığını bilmiyorum. Daha önce de yoktu. Yabancılara mülk satışı var ama her yabancıya da yok" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem