Trabzon TEMA'dan Artvin açıklaması

Haber61 – Haber Servisi – TEMA Trabzon İl Temsilcisi ve aynı zamanda KTÜ Sürmene Deniz Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz, Artvin’de yaşanan yağmur felaketinin afet olmadığını söyledi. Haber61 Muhabirine konuşan Erüz, “ Yaşanan aslında

Trabzon TEMA'dan Artvin açıklaması

Haber61 – Haber Servisi – TEMA Trabzon İl Temsilcisi ve aynı zamanda KTÜ Sürmene Deniz Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz, Artvin’de yaşanan yağmur felaketinin afet olmadığını söyledi. Haber61 Muhabirine konuşan Erüz, “ Yaşanan aslında afettir ama doğal bir afet değildir. İnsan etkisi ile birlikte yaşanmış bir afettir. Yani, doğal bir afet değil beklenen sonuca göre tedbir alınmaması nedeni ile sonuç alınmayan bir afettir. Bu insan afeti, yani yağan yağmurun hesabını tutmayacağımıza göre; tedbir alınması gereken insanoğludur. Sahil yolu kentlerin önünde bir engel olarak duruyor. Dolayısıyla yer altı menfezlerinden geçemeyen su kent merkezlerinde duruyor ve orada gölet haline geliyor. İster dağdan gelsin, ister taşan su gelsin, ister yağan yağmur olsun eğer drenaj olmaz ise ve bu suyu denize ulaştıramaz iseniz bu tür olaylar olur.”dedi.

4 milyar dolar sahil yoluna harcar denizi yok edersen bu sıkıntılar yaşanır diyen Erüz, “ Vadilerin tamamına bakarsanız DSİ’nin derelerin etrafını duvarlar ile kapladı. Peki; bu duvarlar seli tutacaktı seli neden tutmadı. Demek ki evde yapılan hesap çarşıya uymadı. Yani 50 yıllık afeti diyorlar. Siz küresel ısınma ve iklim değişimini düşünmez iseniz, bölgedeki eklem hava olaylarını eğer ki 50, 100 yıl diye hesaplamaya kalkarsanız ve 10 yılda yaşanması gereken olaylar 2 yılda bir yaşanırsa buna artık doğal afet diyemezsiniz. Tedbiri alacaksınız. Atalarımız dere yataklarına yanaşmaz iken ve kendisine tedbir alırken siz şimdi nasıl tedbir aldınız. Dereleri kanalla cevirdiniz ve etrafını imara açtınız. Sonra dönüyor oluyor bu afet. 350 ML değilde 100 ML’de yağsa yine aynı olacaktı. Bu olmaz diyecek bir şey yoktur. 1 ay sonra yine olacaktır, 5 yıl sonra yine olacaktır. Derelere önlem aldık mı hayır. Müteahhitleri zengin etmek için dere yataklarını bunlara iş diye sundular. Şimdi doğal afet diyorlar.”kelimelerine yer verdi.

Haber : Şükrü Üçüncü 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler