Trabzon liderliği kaptırmıyor

Trabzon Rusya'ya yapılan yaş meyve sebze ihracatında liderliği kaptırmıyor.

Trabzon liderliği kaptırmıyor

2017 yılında Rusya Federasyonu’na 1 milyon 21 bin 839 ton karşılığı 638 milyon 370 bin 506 dolar tutarında yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirilirken, yapılan yaş meyve sebze ihracatının iller bazında sıralamasında en fazla yaş meyve sebze ihracatı Trabzon tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. 



2017 yılında Trabzon’dan 289 bin 455 ton karşılığı 187 milyon 755 bin 483 dolar tutarında yaş meyve sebze Rusya Federasyonu’na ihraç edilerek, tüm illerden yapılan ihracatta birinci sırada yer aldı. Rusya Federasyonuna yapılan toplam yaş meyve sebze ihracatının yüzde 30’u tek başına Trabzon tarafından gerçekleştirilirken, birinci sırada yer alan Trabzon’u Hatay, Mersin, İzmir ve Antalya illeri takip etti.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu’nun yaş meyve sebze sektörü ihracatında en öncelikli pazarı olduğunu yapılan sektör ihracatının büyük bölümünün Rusya Federasyonu’na yapıldığını söyledi. Yasaklamanın kaldırılması ile yaş meyve sebze ihracatının yükselişe geçtiğini Gürdoğan, “Ancak, Rusya Federasyonu yasaklamayı kaldırmasına rağmen belli ürünlerde firma kısıtlamasının devam etmesi nedeniyle de ihracatın kriz öncesi dönemlerin hacim ve potansiyeline henüz ulaşamadı” dedi.

Trabzon’un Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatında çok önemli potansiyel, tecrübe ve altyapı birikimine sahip olması nedeniyle Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatında Trabzon merkezli ihracatçıların gayretleri ile Trabzon ilinin her yıl ihracatta birinciliğini sürdürdüğünü ifade eden Gürdoğan, “Sektörün en büyük firmaları olan Trabzonlu ihracatçılarımızın üretim bölgelerindeki en son teknoloji ile işleme faaliyeti yapan paketleme fabrikalarında işlenen ürünlerin, yine aynı ihracatçılarımıza ait gemi ve Ro-Ro’lar ile Samsun Limanı üzerinden Rusya Federasyonu’na sevk ediliyor. Bunun yanında yine aynı ihracatçılarımıza ait konteyner gemileri ile soğutucu konteynerlerle ürünler sevk edilmeye başlandı. İhracatçılar tüm ülkelerden çok daha taze ve en üst kaliteli ürünleri Rusya pazarına 1 gün gibi çok kısa sürede sürme başarısı gösteriyor. Trabzonlu ihracatçılara ait gemi ve feribotlarla Rusya Federasyonu’na yapılan lojistiğin sektöre büyük katkısı oluyor. Bu sayede de sektörün en kısa sürede piyasaya ürün sunabilme avantajı yakalıyor" diye konuştu. 

2018 yılında Rusya Federasyonu’ndan en büyük beklentilerinin yaş meyve sebze ihracatında tüm kısıtlamaların kaldırılarak, serbest piyasa kuralları içinde tüm ihracatçıların Rusya Federasyonu’na ihracat yapabilmesine imkan sağlanması olduğunu belirten Gürdoğan, bu durumdan Rus halkının da kazançlı çıkacağını, hem kaliteli ürün tüketmek ve hem de en uygun fiyattan ürün tedarik etme imkanına kavuşacağını vurguladı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler