TOKİ Pakistan'a konut yapacak

Venezüela'dan petrol karşılığı konut yapımı teklifi alan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yurtdışındaki ilk büyük konut projesini Pakistan'da gerçekleştirecek. İdare, geçen yıl büyük bir sel felaketi yaşayan Pakistan'a ilk aşamada 4 bin 620 konut yapacak.TOKİ'

TOKİ Pakistan'a konut yapacak

Venezüela'dan petrol karşılığı konut yapımı teklifi alan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yurtdışındaki ilk büyük konut projesini Pakistan'da gerçekleştirecek. İdare, geçen yıl büyük bir sel felaketi yaşayan Pakistan'a ilk aşamada 4 bin 620 konut yapacak.

TOKİ'den verilen bilgiye göre, Pakistan'ın yaşadığı sel felaketinden sonra Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile bu ülkede çalışmalara başlayan TOKİ, ilk aşamada konut yapılacak alanları ve çalışma koşullarını belirledi. TOKİ, en fazla birkaç ay içinde ihaleleri tamamlayarak, inşaat çalışmalarına başlamayı planlıyor. Konutların finansmanı, sel felaketinden sonra bu ülkeye yardım için toplanan paralardan karşılanacak. Pakistan'da yaşanan sel felaketinden sonra Türkiye'de düzenlenen kampanyada, 200 milyon liranın üzerinde yardım toplanmıştı.

Pakistan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Faisal Karim Kundi, Türkiye tarafından yapılacak afet konutları için teşekkür etmek üzere Ankara'ya geldi ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüştü.

Türkiye'nin Pakistan'da afet konutu yapması için arsa başta olmak üzere her türlü konuda yardımcı olacaklarını açıklayan Faisal Karim Kundi, ziyaret sırasında, ''TOKİ'nin Pakistan'da yaptığı tesisler, ortaya koyduğu projeler için size teşekkür etmeye geldim. Çok kısa bir süre içinde sizinle afet konutlarını bitirmek istiyoruz. Yapacağınız evlerin yanında başkaca sosyal tesisler de yaparsanız çok memnun olurum. Türkiye'nin yapacağı 4 bin 620 konut, bizim için son derece önemli. Ancak sizden ricamız bize daha fazla konut ve her alanda yardım yapmanız'' dedi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da Pakistan'daki projelerin bir an önce tamamlanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine talimat verdiğini hatırlatarak, ''Selden zarar gören Pakistan'a 4 bin 620 konut, sağlık ocağı ve ticaret merkezi gibi sosyal donatılar yapacağız. Muhtemel bir sele karşı yerden yüksekte yapılacak konutlar, Pakistan'ın kültürel yapısına uygun olacak'' diye konuştu.

Pakistan'da acil konut ihtiyacının büyük boyutlarda olduğuna dikkat çeken Bayraktar, hızla konut üretimi yapılması için fabrikasyon üretime de önem verilmesi gerektiğini, bu konutların daha ucuza mal olduğunu kaydetti.

Bayraktar, ziyaret sırasında Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Faisal Karim Kundi'ye bir plaket sundu.

TOKİ, Pakistan'da daha önce deprem felaketinin ardından hastane, kütüphane, belediye binası gibi bazı kamu binaları ile 62 konut yapmıştı.

-AZERBAYCAN HEYETİ, TOKİ KONUTLARINI GEZDİ-

Türkiye'nin toplu konut alanında yaptığı çalışmaları yerinde görmek ve konut alanında işbirliği olanaklarını araştırmak üzere Ankara'ya gelen Azerbaycan heyeti de TOKİ projelerini inceledi.

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Devlet Personel Bakan Yardımcısı Vefadar Misirov, TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş ile görüştü ve TOKİ'nin Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yaptığı konutları inceledi.

Konutları beğendiklerini, ''sosyal yönü güçlü ve halka dönük projeler yapıldığını'' gördüklerini açıklayan Misirov, şu değerlendirmede bulundu:

''TOKİ konutlarından çok etkilendik. Çok iyi ve çok güzel işler yapmışsınız. Bu projeler insanların yaşam standardının iyileşmesi için çok önemli. Projelerinizin ilk etabında gelir beklenmemesi en önemli yönü. TOKİ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın (insanı yaşat ki devlet yaşasın) prensibini işin temeline yerleştirdiğini gördük. Hazineden yardım almadan böyle bir modeli ayakta tutmak, kendi kaynağını kendisinin üretmesi çok güzel. Bunun için TOKİ'nin tecrübesinden yararlanmak istiyoruz.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem