THY grevinin arkasındaki o 'vekil'

THY'de 24 saat süren havada grev ve yer hizmetlerinde görev yavaşlatma eyleminin temelinde AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün TBMM Başkanlığı’na sunduğu havacılık sektöründe grev ve lokavt yapılmamasını öngören kanun teklifi oldu.  Bu teklif s

THY grevinin arkasındaki o 'vekil'

THY'de 24 saat süren havada grev ve yer hizmetlerinde görev yavaşlatma eyleminin temelinde AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün TBMM Başkanlığı’na sunduğu havacılık sektöründe grev ve lokavt yapılmamasını öngören kanun teklifi oldu.  

Bu teklif sonrasında 200'e yakın sefer iptal olurken THY'nin bir günlük zararı milyonları buldu. 

Türk Hava Yolları çalışanlarınında üyesi olduğu Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün TBMM Başkanlığı'na sunduğu havacılık sektöründe grev ve lokavt yapılmamasını öngören kanun teklifinin Meclis'te gündeme alınacağından dolayı grev kararı aldı.

Salı günü gece saat 03.00 ile 24.00 saatleri arasında seferlerini yapamama tehlikesiyle karşıya kalan THY, personeline greve katılmama çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde de İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde toplanan binden fazla THY personeli düdükler ve taşıdıkları afişlerle THY Genel Müdürlüğü önünde kanun teklifini ve işverenlerini protesto etmişti.

"ÇALIŞANLAR GÖREVE HAZIR HİSSETMEYEBİLİR!"

Türk Hava Yolları çalışanlarının üyesi olduğu Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), havacılık sektöründe grev ve lokavt yapılmamasını öngören kanun teklifinin Meclis gündemine gelmesi nedeniyle eylem kararı aldı.

Pilot, kabin memuru ve teknik personelin bir kısmının eyleme katılması nedeniyle bazı seferlerde personel eksikliği nedeniyle gecikmeler ve iptaller yaşandı. THY çalışanlarından çağrıya katılanların olduğu gibi göreve devam edenlerin olduğu da görüldü.

Eyleme katılanlar, sabah görevlerinin başına gelen bazı pilot ve kabin memurlarını yuhaladı. Eyleme katılan çalışanlar, sabah saatlerinde Atatürk Havalimanı'nda biraraya gelerek kanun teklifini ve işvereni protesto etti.

İZİNLİ PERSONEL GÖREVE ÇAĞIRILDI - Devamı Sayfa 2'de

 

Çalışanların eyleme katılmaması için yoğun çaba harcayan THY yönetimi, izinli personeli de göreve çağırdı.

Atatürk Havalimanı'nda küçük de olsa bir kaos yaşandı. THY eylem nedeniyle izinli personeli göreve çağırdı. Danışma bankolarına yolcular uçaklarının durumunu öğrenebilmek için akın ederken uçuşların iptal olması nedeniyle uçaklar park yerlerinden çıkmadı.

THY'de bugün yapılması planlanmış olan eğitim çalışmalarının da iptal edildiği haberi geldi.

ACİL EYLEM PLANI

THY personelinin üyesi olduğu Hava-İş Sendikası üyelerinin cep telefonlarına "çok acil" ibaresiyle geçtiği mesajda eyleme çağırdı. Hava-İş,"Grev hakkımıza yasak getiren yasanın 29 Mayıs 2012 tarihinde TBMM'de çok büyük bir hızla gündeme alınacağı bilgisini aldık.

Bu haber sonrası tüm normal vardiyalı ve uçuş üyelerimiz bu ağır hak kaybı ihtimali ile 29 Mayıs 2012 tarihinde lokal saatle 03.00-24.00 arası kendilerini göreve hazır hissetmeyeceklerdir" duyurusu yaptı.

Bunun üzerine sabah saatlerinden itibaren THY'nin Teknik ve uçuş personelininde aralarında bulunduğu birçok çalışan, duyuruyu dikkate alarak Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali geliş katında toplanmaya başladı.

Uçuş ekiplerinden eyleme destek verenlerde olurken bazı uçuş personeli mazaret bildirerek uçuşlara katılmadı. Poliste çalışanların toplanmasıyla ilgili önlem aldı. Hava-İş'in çağrılarına kulak veren birçok çalışan, kanun teklifini ve işvereni protesto etti.

Hava-İş Sendikası, uçuş ekiplerinin terminale girdiği kapıda durarak eylem için destek istedi. Eyleme katılanlar, sabah görevlerinin başına gelen bazı pilot ve kabin memurlarını yuhaladı.

THY uçaklarında ekip eksikliğinden rötarlar ve iptaller meydana geldi. Bazı uçak seferlerinin eksik personelle yapıldığı öğrenildi.

Ekip bulunamaması nedeniyle uçuş iptal ve rötarlarına dün yaşanan hava muhalefetindeki gecikmelerdinde yansıması olunca uçuş trafiği alt üst oldu. İptal edilen seferler nedeniyle THY'nin otel masasında uzun kuyruklar meydana geldi.

THY YÖNETİCİLERİ İKNAYA ÇALIŞTI

THY yöneticileri de çalışanların eyleme katılmaması için uğraş verdi. Kabin Hizmetleri Başkanı Emine Lim ve Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Asaf Bora, Atatürk Havalimanı'nda uçuş ekiplerini ikna etmeye çalıştı.

Bora, pilot dinlenme salonunda gelişmeleri değerlendirirken, kabin hizmetleri başkanı Emine Lim de kabin amirleri ve memurlarının odasında gelişmeleri yakından takip etti. THY çalışanlarına bir duyuru yaparak, iş yavaşlatma, iş bırakma ve benzer davranışların yasaya aykırı olduğunu; tazminatsız işten çıkarma, işverenin uğrayacağı zararın tazmin edilmesi ve ağır para cezası mahkumiyeti gibi yaptırımları doğuracağını bildirdi.

TASSA (Havayolları Kabin Memurları Derneği) üyelerine yönelik bir açıklama yaparak, gereksiz stresin azaltılması isteğinde bulundu.

TASSA'nın açıklamasında " Sürecin içerisindeki tüm yöneticilerin ve üyelerimizin demokrasi ve hukuk kuralları çerçevesinde sağduyu ile hareket ederek, bu olumsuzlukların bir an önce giderilmesi ve güvenliğin çok önemli olduğu iş kolumuzdaki gereksiz stresin azaltılarak uçuşların emniyetli bir şekilde yapılabilmesi için gereken uzlaşma zemininin oluşturulması sağlanmalıdır" ifadeleri yer aldı.

EYLEM YOLCULARI MAĞDUR ETTİ - Devamı Sayfa 3'te

 

Eylemden dolayı THY uçaklarında ki uzun rötarlar ve iptaller yolcuların mağdur olmasına yol açtı. Gece ve sabahın erken saatlerinde Atatürk Havalimanı'ndan özellikle yurtdışındaki çeşitli noktalara uçacak yolcular uçuşlarının iptal olduğu bilgisiyle neye uğradığını şaşırdı.

İptal olan seferler arasında Johannesburg gibi THY'nin önemli seferleri de bulunuyor. Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali'nde yolculardan birçoğu uyuyarak vakit geçirirken uçakların kalkmaması nedeniyle biniş bankoları da boş kaldı. Yolcular THY'ye tepki gösterirken Galatasaraylı futbolcu Sabri Sarıoğlu da eylemden etkilenen yolcular arasında yer aldı. Ailesi ile tatil için İtalya'nın başkenti Roma'ya gidecek olan Sabri, uçağının rötar yapması nediyle mağdur oldu. Bu arada THY eylem nedeniyle izinli personeli göreve çağırdı. Danışma bankolarına yolcular uçaklarının durumunu öğrenebilmek için akın ederken uçuşların iptal olması nedeniyle uçaklar park yerlerinden çıkmadı. THY'de bugün yapılması planlanmış olan eğitim çalışmalarının da iptal edildiği haberi geldi.

THY'NİN KAYBI MİLYONLARCA DOLAR

Ekibin gelmediği uçuşların yapılabilmesi için THY yöneticileri tarafından göreve çağırılan diğer ekiplerin ise kendilerine 24 saat önceden haber verilmesi gerektiğini (24 saat kuralı) söyleyerek görevi kabul etmedikleri kaydedildi. Dış Hatlar Geliş Terminali'nde toplanan çalışanlar "Uçuş-Teknik Elele" sloganlarıyla sevinç gösterilerinde bulundu. Eyleme katılan bazı personelin işten çıkarıldığı da iddia edildi. THY'nin bir günlük kaybının milyonlarca dolar olduğu öğrenildi.

SMS İLE İŞ AKDİ FESHİ

Bu arada THY'den eyleme katılanlara kötü bir haber geldi.

HY yönetiminin eyleme katılan bazı çalışanların sözleşmesini SMS yoluyla feshettiği iddia edildi.

200 SEFER İPTAL

Eylem nedeniyle pek çok iç ve dış hat seferlerinde sorunlar yaşandı.

THY'nin 200'e yakın seferi iptal edilirken, bazı uçuşlarda da gecikmeler meydana geldi.

 

THY'nin bugün de bazı uçuşları iptal edeceği öğrenildi.

Konuyla ilgili THY'den yapılan açıklamada, yolcuların mağdur olmamaları için havalimanına gelmeden önce uçuşların güncel durumunu 444 o 849 numaralı çağrı merkezinden kontrol etmeleri istendi.

SKY'DAN THY'YE 3 UÇAK

Eylemin seferleri aksatması üzerine THY, Sky Havayolları'dan ekibiyle birlikte 3 uçak kiraladı.

Sky'dan yapılan açıklamada THY'ye, 3 uçağımızı ekibiyle birlikte kiraladık. Boş olan uçaklarımızı da kendilerinin hizmetine sunacağız. Havacılıkta zor zamanda destek olma vardır" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem