Terörün 65 günlük bilançosu

Güvenlik güçleri, terör örgütlerinin Türkiye'nin barış ve huzurunu bozmaya yönelik saldırılarına operasyonlarla karşılık verdi; terör örgütü PKK'ya yönelik 22 Temmuz'dan bu yana düzenlenen operasyonlarda bin 116 terörist etkisiz hale getirildi. KCK'nın te

Terörün 65 günlük bilançosu

Güvenlik güçleri, terör örgütlerinin Türkiye'nin barış ve huzurunu bozmaya yönelik saldırılarına operasyonlarla karşılık verdi; terör örgütü PKK'ya yönelik 22 Temmuz'dan bu yana düzenlenen operasyonlarda bin 116 terörist etkisiz hale getirildi.

KCK'nın temmuz ayında "barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından terör örgütü PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozan eylemlerine devam ediyor.

Derlenen bilgiye göre, son 65 gündeki (7 Temmuz - 9 Eylül) terör saldırılarında, Malazgirt Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız ve Dağlıca Tabur Komutanı Kurmay Yarbay İlker Çelikcan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürü Beyazıt Çeken'in de aralarında bulunduğu 110 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit edildi, biri İran uyruklu 23 kişi hayatını kaybetti, 3'ü İran uyruklu 304 kişi yaralandı.

Teröristlerce çoğunluğu tırlardan oluşan 265 araç ateşe verildi. Bu süreçteki çatışmalarda bin 116 terörist etkisiz hale getirildi; 18'i yaralı, 40 terörist yakalandı.

Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere, DAEŞ ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik pek çok ilde 24 Temmuz'dan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda, 2 bin 337 kişi gözaltına alındı, bunlardan 625'i tutuklandı.

- TSK'nın hava operasyonları

Güvenlik güçlerinin 22 Temmuz'dan bu yana terör örgütü PKK'ya yönelik yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiği operasyonlarda bin 116 terörist etkisiz hale getirildi.

Hava operasyonları sonucu yurtdışında yaklaşık 620 teröristin, yurtiçindeki operasyonlarda da 250-300 teröristin yaralandığı tespit edildi. 

Hava operasyonlarının yanı sıra güvenlik güçleri, tank ve top atışlarıyla da terör örgütü mensuplarına büyük zayiat verdirdi.

- Son 24 saatte yaşananlar

Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde 16 askerin şehit düştüğü saldırının ardından, Irak'ın kuzeyine kaçan bölücü terör örgütü mensuplarına karşı yürütülen hava operasyonuna, karadan 2 Özel Kuvvetler taburunun ve 8 Jandarma Özel Harekat timinin eşlik ettiği bildirildi.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Hakkari Dağlıca'da 16 askerin şehit düştüğü saldırının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirilen hava harekatı, özel birlik timleriyle karadan eş güdüm halinde gerçekleştirildi. 

Kaçan PKK'lı teröristlerin imhası için 40'ar kişiden oluşan 2 Özel Birlikler Komutanlığı taburu ile toplam 150 kişiden oluşan 8 Jandarma Özel Harekat timi sıcak takiple Irak'ın kuzeyine girdi.

Özel Kuvvetler'in verdikleri bilgiler ışığında, kaçan bazı PKK'lılar F-16 ve F-4 uçakları tarafından etkisiz hale getirilirken, Irak'ın kuzeyinde bulunan Kandil, Hakkurk, Avaşin, Metina, Basyan, Gare ve Zap kamplarındaki hedefler de imha edildi.

İlk belirlemelere göre, 35-40 teröristin etkisiz hale getirildiği öğrenildi. Hedefler tam isabetle vurularak tamamen imha edilirken, kamplarda da çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Kamplarda tespit edilen 20 hedefe 130 mühimmat atıldı. İntikal halinde Türkiye'den kaçan 20-25 kişilik iki grup da ateş altına alındı.

- İzmir'de operasyon

İzmir'de terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'ye yönelik düzenlenen 2 ayrı operasyonda gözaltına alınan 7 kişiden 3'ü tutuklandı.

Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'ye yönelik operasyonlarında Menemen'de gözaltına alınan 4 kişi ile Karşıyaka'da gözaltına alınan 3 kişi, işlemlerinin ardından "terör örgütünün propagandasını yapmak, örgüt adına eylem yapmak ve kamu malına zarar vermek" iddiasıyla İzmir Adliyesi'ne sevk edildi. 

Menemen ilçesinde gözaltına alınan zanlıların, 5 Eylül'de Asarlık Mahallesi'nde belediye otobüsünün benzin dökülerek yakılması olayının failleri olduğu iddia edildi. Bu şüphelilerden 3'ü savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, K.Y çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. 

Karşıyaka ilçesi Yamanlar semtinde yüzlerini maskeyle kapatarak terör örgütü PKK lehine slogan atarak, güvenlik güçlerine saldırıda bulundukları ileri sürülen gruptan gözaltına alınan 3 kişiden Z.S. ile E.G. tutuklandı, 17 yaşının altında olduğu bildirilen S.A. ise "adli kontrol kararı" ile serbest bırakıldı.

Şırnak'ta terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda yüksek miktarda patlayıcı madde ile çeşitli mühimmat bulundu, Cizre ilçesinde 2 terörist ölü ele geçirildi.

- 17 terörist ölü ele geçirildi

Erzurum, Hakkari ve Şırnak'ta 17 terörist ölü ele geçirildi.

Şenkaya ilçesinde jandarma özel harekat ve takviye birliklerin katılımıyla düzenlenen operasyonlarda ilk belirlemelere göre 8 terörist etkisiz hale getirildi.

Şemdinli ilçesindeki ormanlık alanda terör örgütü PKK mensubu 7 kişinin cesedi bulundu.

Teröristlerin bölgede yürütülen hava destekli operasyonda etkisiz hale getirildiği değerlendiriliyor.

Öte yandan, Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada ise PKK'lı teröristlere yönelik dün güvenlik güçlerince operasyon düzenlendiği bildirildi.

Operasyonda 2 uzaktan alıcı verici komuta sistemi, 1 basma düzeneği, 2 sırt çantası içerisinde patlayıcı madde, kablo, 5 kilogramlık salça tenekesi içerisinde A 4 tipi patlayıcı madde, 25 kilogramlık teneke içerisinde patlayıcı madde, 1 Kalaşnikof silahına ait kasatura, 1 kazma ve 3 şemsiye ele geçirildiği belirtildi.

Açıklamada, Cizre ilçesinde de 2 teröristin üzerilerinde 1 el bombasıyla ölü olarak ele geçirildiği kaydedildi.

Yine Cizre ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca polis aracı ile otomobile yönelik gerçekleştirilen saldırıda 2 sivil öldü.

- Önemli yurtiçi olaylar

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde de önemli yurtiçi olaylara ilişkin bilgi verildi.

Bitlis merkez Buzlupınar mevkisinde teröristler tarafından Bitlis-Baykan karayolu kesilerek 5 araç yakıldı.

Van'ın Erciş ilçesi Örene Köprüsü mevkisinde de Erciş-Tatvan karayolunu kesen teröristler, bir tır, bir tanker ve bir kamyonu yaktı.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki 11 Nisan Mahallesi'nde, 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı unsurlarınca, bir adet el yapımı patlayıcı düzeneği tespit edilerek yerinde imha edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem