Terörle mücadelede Türkiye- ABD

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un dün yaptığı konuşmada duyurduğu “Küresel Terörizmle Mücadele Forumu” (Global Counterterrorism Forum) adı verilen girişimin eşbaşkanlığını ABD ve Türkiye yürütecek, 30 kadar ülke de girişime destek verecek. Yeni giri

Terörle mücadelede Türkiye- ABD

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un dün yaptığı konuşmada duyurduğu “Küresel Terörizmle Mücadele Forumu” (Global Counterterrorism Forum) adı verilen girişimin eşbaşkanlığını ABD ve Türkiye yürütecek, 30 kadar ülke de girişime destek verecek. Yeni girişim, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Clinton eşbaşkanlığında BM 66. Genel Kurulu marjında 22 Eylül'de yapılacak toplantıyla başlayacak ve bu süreç ileriki dönemlerde de sürecek.

11 Eylül olaylarının 10’uncu yıldönümüne iki gün kala Hillary Clinton, dün John Jay Ceza Hukuk Koleji'nde yaptığı konuşmada, global terörizme karşı yapılacak çalışmaları ve mücadele stratejisini anlattı. Clinton Libya, Mısır, Tunus gibi Arap Baharı sonrası otoriter rejimlerden demokrasiye geçiş sürecindeki ülkelerde kökten dinci terörizmi engellemek amacıyla başlatılan forum çerçevesinde destek olunacağını ifade etti.

NASIL FAALİYETLERDE BULUNACAK

Küresel Terörizmle Mücadele Forumu bu ülkelere terörizm tehditlerin karşı zaafiyetlerinin tespitinde yardımcı olacak, yeri geldiğinde terörle mücadele için istihbarat ve kaynak desteğinde bulunacak. Forum ayrıca söz koknusu ülkelere yeni terörle mücadele yasalarının hazırlanmasına yardım edecek; yasaların insan hakları ihlal edilmeden uygulanması için polis, savcı ve yargıçların eğitimine katkıda bulunacak. Clinton, Forum ile eşgüdümün sağlanması için ABD Dışişleri Bakanlığı’nda özel bir birim kurulacağını da açıkladı.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ

ABD yönetimine yakın kaynaklara göre ABD’nin terörle mücadelede Türkiye’yi partner en önemli nedeni terörle mücadeledeki tecrübesi. Öte yandan Arap Baharı sırasında iki ülke arasında çok olumlu ve stratejik bir ilişki sürecinin başlamış olması da bu kararı etki eden sebeplerden.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler