Terör örgütünün para kaynağına operasyon!

İran'dan başlayıp Avrupa'ya uzanan E-80 karayolunun Çankırı bölümünde yapılan operasyonlarda, son 3 yılda 20 milyon 780 bin liralık kaçak mal ve uyuşturucu ele geçirildi.Amasya, Tokat, Trabzon, Samsun, Ağrı ve Van başta olmak üzere birçok şehri İstanbul'a

Terör örgütünün para kaynağına operasyon!

İran'dan başlayıp Avrupa'ya uzanan E-80 karayolunun Çankırı bölümünde yapılan operasyonlarda, son 3 yılda 20 milyon 780 bin liralık kaçak mal ve uyuşturucu ele geçirildi.

Amasya, Tokat, Trabzon, Samsun, Ağrı ve Van başta olmak üzere birçok şehri İstanbul'a bağlayan E-80 karayolunda, bugüne kadar birçok kaçakçılık operasyonu gerçekleştirildi. 
 
Çankırı Emniyet Müdürlüğü tarafından 2010 yılında, bu yolda yapılan operasyonlarda 103 bin 422 paket kaçak sigara ele geçirildi. Piyasa değeri yaklaşık 500 bin lira olan sigaraya el konuldu.
 
En büyük kaçak sigara operasyonlarından biri
 
2011 yılında ise yol güzergahı sigara kaçakçıları tarafından daha fazla kullanılır hale geldi. Türkiye tarihindeki en büyük kaçak sigara operasyonlarından birinin gerçekleştirildiği yolda, bir tır durdurularak içerisindeki 565 bin paket kaçak sigaraya el konuldu.
 
Bu rakam bir kerede en fazla kaçak sigaranın yakalandığı operasyonlardan biri oldu. Aynı yıl, yol güzergahının Ilgaz ve Çerkeş'ten geçen bölümlerinde yapılan operasyonlarda, 1 milyon 568 bin 218 paket kaçak sigaraya el konuldu. Sigaraların değeri ise yaklaşık 8 milyon liraydı. 
 
2011 yılında yol güzergahında maddi değeri toplamda yaklaşık 6 milyon olan 93 kilo 139 gram eroine el konulurken, 18 bin lira değerinde 61 kilo 302 gram kubar esrar maddesi yakalandı. Aynı yıl maddi değeri yaklaşık 1 milyon 68 bin lira olan yurda çeşitli yollarla sokulan bin 68 kamera yakalandı.
 
2012 yılının ilk 10 ayında maddi değeri 3 milyon 894 bin 835 lira olan 778 bin 967 paket kaçak sigaraya yapılan operasyonlarla el konuldu.
 
Toplam değeri 1 milyon 180 bin lira olan 30 kilo 900 gram eroin, 116 kilo 595 gram kubar esrar,  41 kilo 648 gram toz esrar ve 6 kilo 395 gram afyon sakızına el konuldu. Yol güzergahında 3 bin 600 liralık telsiz ve bin 500 lira değerinde 30 uydu cihazı ele geçirildi.
 
Çankırı Valisi Vahdettin Özcan
 
Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, 17-18 ili Avrupa'ya bağlayan yolun İran'dan çıkarak Avrupa'daki 7-8 ülkeyi birbirine bağladığını kaydetti.
 
Yol güzergahında birçok başarılı operasyona imza attıklarını kaydeden Özcan, ''Göreve başlayalı 1,5 yıl oldu. Bu süre zarfında önemli işlere imza attık. 31 kilo civarında eroin maddesi ele geçirildi. Bu yol güzergahında, bu miktarda Çankırı Emniyeti'nin yaptığı ilk operasyondu. Son 3 yıl içerisinde bu yolda yapılan operasyonlarda kanun dışı yollarla ülkeye sokulmuş ve nakledilen malların değeri 20 milyon 780 bin liradır'' diye konuştu.
 
''Terör Örgütünün mali kaynaklarına yönelik operasyonlar''-
 
Yakalanan malların terör örgütünün mali kaynaklarına darbe vurduğunu belirten Özcan, şöyle devam etti:
 
''Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayınlanan bir raporu var.  Raporda, terör örgütünün yurt dışına kurduğu gümrüklerle, sigara kaçakçılığından, diğer elektronik emtia kaçakçılığından ve bir takım hukuk dışı yollarla ülkeye getirilen mallardan haraç aldığı raporda yer almaktadır. Türkiye'de terörün yıllarca devam etmesinin mali kaynakları sorgulanmaktaydı.
 
Şimdi ortaya çıkmıştır ki terör örgütü, kaçakçılık yollarından haraç almaktadır. E-80 üzerinde yaptığımız operasyonlar bir anlamda terör örgütünün mali kaynaklarını kurutmaya yönelik operasyonlar. Belirttiğim gibi 20,7 milyon liralık ele geçirilen kaçakçılık malzemesinin terörün finansmanında kullanılacağı düşünüldüğünde önemli bir başarıya imza attığımız gözleniyor.''
 
İlk kez bir sigara kaçakçısı cezaevine girdi
 
Sigara kaçakçılığı cezasının da caydırıcı olması gerektiğini ifade eden Özcan, ''Emniyet Genel Müdürlüğü raporunda Türkiye'de binin üzerinde eski uyuşturucu madde kaçakçısının sigara kaçakçılığına yöneldiği belirtilmektedir. Ben göreve geldikten sonra Çankırı'da çeşitli defalar sigara kaçakçılığıyla ilgili operasyonlar yapmıştık, failler yakalanmış ama tutuklama olmamıştı.
 
Geçtiğimiz hafta bir ilçemizde sigara kaçakçılığı faillerinden biri yakalandı ve tutuklandı. Sigara kaçakçılığından birinin tutuklanmış olması artık bu işin de kolay olmadığını, sigara kaçakçılarının da tutuklandığını göstermektedir'' ifadesini kullandı.
 
Narkotik köpeği Keita göreve başladı
 
Öte yandan, yol güzergahında yapılan denetimlerde çok sayıda kaçakçılık maddesi ele geçirilmesi üzerine, ocak ayında narkotik köpeği Keita Çankırı Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevlendirildi. O günden sonra Keita, E-80 karayolu üzerindeki bir çok operasyona katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem