TEOG'da hatalı soru skandalı

TEOG’da 3 ayrı test için birer soruda hata olduğu iddia edildi. İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Yabancı Dil testlerindeki soruların cevap seçeneklerinde hata olduğu iddiası var.1.3 milyon 8. sınıf öğrencisinin iki gün boyunca girdikleri Temel Eğitimden Ort

TEOG'da hatalı soru skandalı

TEOG’da 3 ayrı test için birer soruda hata olduğu iddia edildi. İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Yabancı Dil testlerindeki soruların cevap seçeneklerinde hata olduğu iddiası var.

1.3 milyon 8. sınıf öğrencisinin iki gün boyunca girdikleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları son buldu. Ancak sınav soruları hakkındaki tartışma devam ediyor. TEOG maratonunun son oturumunda 8. sınıf öğrencileri Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavlarına girdi. Sınav sonrasında bazı öğrenciler ise İngilizce, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerinde birer sorunun hatalı olduğunu iddia etti. Uzmanlar 3 sorunun da doğru olduğunu ve hatalı şıklar olmadığını belirtirken tartışılan üç soruyu Final Dergisi Dershaneleri öğretmenleri şöyle yorumladı:
 
Soru doğru kurgulanmış
 
“TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük testi a kitapçığı 4. soruda Halide Edip Adıvar’ın ‘Ateşten Gömlek’ ve Yakup Kadri’nin ‘Ankara’ romanlarının Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşanan olayları konu almasından söz ediliyor ve “Verilen durumların neye örnek olduğu” soruluyor. İki romanın ortak özelliği Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşayan kişileri ve olayları konu aldıkları için bir anlamda sanatçıların yaşadıkları dönemi eserlerine yansıttığı söylenebilir. Bu nedenle, her sanatçı yaşadığı çağa tanıklık ettiği için verilen durumların ortak yanının D seçeneğindeki “Toplumsal olayların edebiyata yansımasına” örnek olduğunu söyleyebiliriz. Soru doğru kurgulanmış ve doğru seçenek D şıkkıdır.

Doğru seçenek D şıkkı

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testi a kitapçığı 17. soruda verilen metinde anlatılan durumdan Hz. Muhammed’in kendisini dinlemeye gelen çocuklardan birinin bir gün gelmemesi üzerine ortaya koyduğu tavır var. Burada çocuğa bir insan olarak değer verildiği için çocuğu teselli etmeye gittiği sonucu çıkıyor. Diğer seçeneklerde anlatılan öykücükte Hz Muhammed’in çıkarılabilecek bir özelliği bulunmuyor. Bu nedenle D seçeneği doğrudur.

Anlamda hata yok

Yabancı dil İngilizce testi A kitapçığı 10. soruda anlam açısından sorun olduğu tartışılıyordu. Soruyu değerlendiren Final Dergisi Dershanesi İngilizce Öğretmenleri: “Mary Sanders was a successful artist” diye başlayan İngilizce sorusunda “Mary ressam olduğu için, ölmeden önce çok resim çizdiği için başarılıdır” yargısı doğru. Diğer şıklara bakmak yanlış olur, doğru cevap D seçeneğidir.”

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem