Tekel işçileri hakim karşısında!

Ankara'da geçen yıl 78 gün süren TEKEL eylemlerinin ardından 'Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet ettikleri' gerekçesiyle haklarında dava açılan 111 kişi hakim karşısına çıktı.Tekel işçilerinin 4/C statüsünde çalıştırılmasını protesto etmek

Tekel işçileri hakim karşısında!

Ankara'da geçen yıl 78 gün süren TEKEL eylemlerinin ardından 'Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet ettikleri' gerekçesiyle haklarında dava açılan 111 kişi hakim karşısına çıktı.

Tekel işçilerinin 4/C statüsünde çalıştırılmasını protesto etmek amacıyla geçen yıl Ankara'da gerçekleştirdikleri 78 günlük eylemin ardından haklarında dava açılan CHP İstanbul milletvekili adayı ve eski DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Erkan Baş ile çok sayıda sendikacının da arasında bulunduğu 111 kişinin yargılanmasına başlandı.

2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet ettikleri iddiasıyla açılan davanın görülmesine Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Dava öncesinde çoğunluğunu TKP, DİSK ve KESK üyelerinin oluşturduğu protestocular adliye bahçesinde işçilere destek olmak amacıyla toplandı. Protestoculara Almanya'dan gelen bazı sendika temsilcileri de destek verdi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, yaptığı açıklamada AK Parti'nin yıllardır zorla uygulamış olduğu neoliberal politikalar olduğunu belirterek, hak taleplerini şiddetle bastırdığını, bununla da yetinmeyerek mahkemeler kurduğunu savundu. Aynı zamanda görülmeye başlanan davanın sanığı da olan Görgün, yargılanmalarının nedeni olarak AK Parti'nin emekçilere reva gördüğü güvencesizliğe karşı mücadele etmelerini gösterdi. Görgün, "İdeolojik davrananlar da, eşkıyalık yapanlar da, hak, hukuk, adalet,

tanımayarak işçi sınıfını sindirmeye çalışanlar da ortadadır. Ucuz işçilik, ucuz üretim ihtirasıyla iş cinayetlerinin artmasına sebep olanlar, başta işsizlik sigortası olmak üzere tüm haklarımızı çalanlar değil de bizler yargılanmaktayız" diye konuştu.

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı ve sanıklardan biri olan Mustafa Türkel de iktidarın talimatıyla bu kadar kişinin yargılandığını savunarak, bu yargılanmayı gerektirecek bir şey yapmadıklarını kendilerine yapılan bu müdahalelerin, davanın Türkiye'nin iç hukuku ile Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) örgütlenme özgürlüğüne ilişkin sözleşmesine aykırı olduğunu ifade etti.

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar ise davayla birlikte asıl suçluların yargılanmadığını kaydetti.

Davayla ilgili olarak hazırlanan iddianamede, sanıkların ''Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet ettikleri'' iddiasıyla 3 yıl 6'şar aydan 8'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Öte yandan, duruşmada ilk olarak savunmasını yapan CHP İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Çelebi, duruşma esnasında hakime, "Eğer milletvekili seçilirsem dokunulmazlık istemiyorum" diyerek, işçilere destek olduğunu vurguladı. İfadesinin ardından mahkemeden çıkan Çelebi, parti olarak Tekel işçilerine daima destek verdiklerini, zaten aksi durumun işçilere karşı bir haksızlık olacağını söyledi. Çelebi, "Bu davanın sanığı değil, tanığı olmak istiyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler