Tecavüzcüye hadıma vize çıktı!

Kamuoyunda ‘hadım yasası’ olarak adlandırılan, tecavüzcülerin kimyasal ilaçla hadım edilmesine ilişkin teklif, TBMM Adalet Alt Komisyonu’ndan vize aldı. CHP’li Ahmet Ersin bazı çekinceleri bulunmasına rağmen kamuoyunun beklentisi nedeniyle teklife karşı ç

Tecavüzcüye hadıma vize çıktı!

Kamuoyunda ‘hadım yasası’ olarak adlandırılan, tecavüzcülerin kimyasal ilaçla hadım edilmesine ilişkin teklif, TBMM Adalet Alt Komisyonu’ndan vize aldı. CHP’li Ahmet Ersin bazı çekinceleri bulunmasına rağmen kamuoyunun beklentisi nedeniyle teklife karşı çıkmaktan vazgeçtiğini belirtirken, tecavüzcülerin testosteron oranının kimyasal yöntemlerle düşürülmesini öngören teklif bazı cezalarda yapılan artışlarla kabul edildi.

ENSESTTE CEZA ARTIRIMI:

Teklifte, 15 yaşından büyük, 18 yaşından küçük aile içindeki çocuklarla ensest ilişkide bulunanlar için öngörülen 3-10 yıl arasındaki hapis cezaları 5-12 yıla çıkartıldı.

HADIMA HAKİM KARAR VERECEK:

AK Parti milletvekillerince hazırlanan yasa teklifini görüşmek üzere oluşturulan Adalet Alt Komisyonu, hadım yasa teklifiyle ilgili çalışmalarını tamamladı. Üst komisyonun bugün yapması planlanan toplantısı ise pazartesi gününe ertelendi. Uzun tartışmaların ardından komisyon, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ve reşit olmayanla ensest cinsel ilişki suçlarında testosteron tedavisi uygulanarak sanıkların kimyasal yöntemlerle hadım edilmesine ilişkin düzenlemeyi kabul etti. Ancak, hâkim kararı koşulu getirildi. Buna göre, söz konusu suçlardan mahkûm olanlar hâkim kararı ile cezaevindeyken veya şartlı salıverildiği takdirde denetim süresi içinde testosteron tedavisine tabi tutulabilecek.

TEKRAR HALİNDE KİMYASAL HADIM ZORUNLU:

Suçun tekrarı halinde kimyasal hadım işlemi zorunlu olacak. Çocuklara yönelik cinsel suçlardan mahkum olanlar çocuklarla bir arada olmayı gerektiren okul, kreş, spor salonu gibi ortamlarda çalışmaktan yasaklanacaklar.

ZORLA EVLİLİKTE İNTİHAR

Evlenme yaşına ulaşmış kadın veya erkeğe evlenmesi yönünde cebir veya tehdit uygulayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Zorla evlendirilen kişi intihara teşebbüs etmişse verilecek ceza üç yıldan; intihar etmişse yedi yıldan az olamayacak. Teklifin ilk halinde intihar halinde beş yıldan on yıla kadar hapis cezası öngörülüyordu.

Cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarında cezalar artıyor

Türk Ceza Kanunu’nun cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ve cinsel taciz suçlarına ilişkin cezaları düzenleyen maddelerinde yapılacak düzenlemeyle bu suçlara ilişkin cezalar artırılıyor. Alt komisyonda yapılan bu konudaki bazı değişiklikler ve düzenlemeler şöyle:

Tecavüz veya taciz sonucu mağdurun ailesini, oturduğu yerleşim bölgesini, işini ya da okulunu değiştirmesi durumunda cezalar bir kat artırılacak.

Yaşı 15-18 arasındaki reşit olmayan çocuklarla ensest ilişkiye giren sapıklara verilmesi öngörülen hapis cezasının 3 yıl olan alt sınır 5 yıla, 10 yıl olan üst sınırı da 12 yıla çıkartıldı.

Reşit olmayan çocuklarla ensest ilişkinin rıza ile olması durumunda da aynı cezalar uygulanacak.

Ensest ilişkilerde, mahkeme tarafından verilen hapis cezasının üçte ikisi olarak uygulanan cezaevinde yatma süresi de dörtte üçe çıkartıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler