Tecavüzcü 'geçici' hadım edilecek!

Kamuoyunda ‘hadım düzenlemesi’ olarak bilinen “Çocuk İstismarıyla Mücadele Yasa Tasarısı” taslağında revizyona gidiliyor. Çocuklara tecavüz eden, cinsel istismarda bulunan kişilerde testosteron hormonunu azaltan tedavi “dönemselsüreli” uygulanacak. İstism

Tecavüzcü 'geçici' hadım edilecek!

Kamuoyunda ‘hadım düzenlemesi’ olarak bilinen “Çocuk İstismarıyla Mücadele Yasa Tasarısı” taslağında revizyona gidiliyor. Çocuklara tecavüz eden, cinsel istismarda bulunan kişilerde testosteron hormonunu azaltan tedavi “dönemselsüreli” uygulanacak. İstismarcı tedavisi bittiğinde, cinsel performansına aşamalı olarak yeniden kavuşacak.

Geçen yasama döneminde büyük tartışmalara neden olan “Çocuk İstismarıyla Mücadele Yasa Tasarısı”nın taslağında yapılan değişikliklerin ayrıntıları...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, aralık ayı içinde ilgili psikiyatrlar, aile mahkemesi hâkimleri ve akademisyenlerle bir araya gelerek, taslağa ilişkin görüşlerini alacak. 70 ayrı yasada yer alan çocuklarla ilgili hükümler de mercek altına alındı. Enseste karşı da ciddi yasal yaptırımlar getirilmesi üzerinde çalışılıyor. Edinilen bilgilere göre yasa tasarısında şu düzenlemeler yer alacak:

PERFORMANS YOK OLMAYACAK: Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya reşit olmayanlarla cinsel ilişki suçundan hapis cezasına mahkûm olanlara, koşullu salıverildikleri takdirde testosteron etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedavi “hadım” algılamalarının aksine “dönemsel-süreli” uygulanacak. Yani kişinin tedavisi süresince cinsel performansı kaybolacak fakat tedavisi bitip de iyileştiğinde eski cinsel performansına dönem içerisinde yeniden kavuşabilecek. Ayrıca istismarda bulunanların DNA’sı saklı tutulup, diğer ülkelerin de bilgisine sunulacak.

29 KENTE ‘AYNALI ODA’: Cinsel istismara maruz kalan çocuk ve kadınlara anında müdahale edecek Kadın İzlem Merkezleri (KİM) ile Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) 29 ilin üniversite hastanesinde açılacak. Merkezlerde “aynalı oda” modeli kullanılarak, polise, savcıya ayrı ayrı ifade verme eziyetinin önüne geçilecek.

İLKÖĞRETİMDE TARAMA: Çocuklara “hayır” diyebilmesini öğretecek eğitim programları oluşturulacak. Böylelikle çocukların hem cinsel istismara uğrayıp uğramadığı saptanacak hem de risklere karşı bilgilendirilmesi sağlanacak. Ayrıca yardım istenilebilmesine olanak verecek “çağrı hattı” da kurulacak.

İşte taslakta yer alması planlanan düzenlemeler

* 18 yaşın altındaki herkes “çocuk” kabul edilecek. Bu yaşın altındakilere yönelik her türlü zorlama da “istismar” kapsamına alınacak.

*İstismarcı 5-18 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılacak.

*Çocukları internet gibi ortamlarda rahatsız etmek ya da buluşmaya çağırmak da cinsel istismara teşebbüs sayılacak.

* Cinsel istismara uğrayan çocukların yakınlarına da psikolojik tedavi uygulanacak.

* Çocuklara istismar suçundan hüküm giyenler, çocuklarla ilgili hiçbir işte çalışamayacak.

*Suçun mağdur ile evlenme yasağı bulunan kişi arasında işlenmesi durumunda, şikâyet şartı aranmaksızın, faile 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

* Mağdurun ölmesi durumunda müebbet hapis cezası da verilebilecek.

* Cinsel tacize yönelik davalar öncelikli ele alınacak ve gecikmeler önlenecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler