TBMM'den kimlere çanta gitti!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 12 üyesine yapacakları Anayasa çalışmalarında yararlanmaları için bir çanta gönderdi. Çantada Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün (SDE) Anayasa’ya ilişkin önerilerinin yer aldığı raporlar da yer aldı. SD

TBMM'den kimlere çanta gitti!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 12 üyesine yapacakları Anayasa çalışmalarında yararlanmaları için bir çanta gönderdi. Çantada Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün (SDE) Anayasa’ya ilişkin önerilerinin yer aldığı raporlar da yer aldı. SDE raporunda “Devrim kanunlarına yeni Anayasa’da yer verilmemelidir. Devletin ideolojik tarafsızlığı ilkesi ile çelişen Atatürkçülük, Atatürk milliyetçiliği ve Atatürk ilke ve inkılapları gibi ifadeler kullanılmamalıdır” önerisi bulunuyor.

İLK TOPLANTI ÇARŞAMBA
Komisyon, 19 Ekim Çarşamba günü ilk toplantısını yapacak. Toplantı öncesinde Başkan Çiçek’in komisyon üyelerine yolladığı “Anayasa çantasının” içinde 1982 Anayasası, anayasa hukukçularıyla yapılan toplantının tutanakları, dünya anayasalarına ilişkin karşılaştırmaları, TÜSİAD’ın Yeni Anayasa Yuvarlak Masa Toplantıları adlı çalışmasının tutanakları, Barolar Birliği’nin 2010’da düzenlediği Anayasa Yapımı ve Anayasal Değişim Uluslararası Sempozyumu’nun tutanaklarının yanı sıra SDE’nin Anayasa’ya ilişkin raporları yer aldı.

KİM HAZIRLADI?
Milletvekillerinin yararlanması için verilen “İnsan Onuruna Dayanan Yeni Anayasa” başlıklı SDE raporunda birbirinden radikal öneriler yer aldı. Bekir Berat Özipek, Levent Korkut, Murat Yılmaz, Vahap Coşkun, Yusuf Şevki Hakyemez ve Yusuf Tekin tarafından hazırlanan raporda başlıca şu öneriler yer aldı:

- Yeni Anayasa mutlaka TSK’yı vesayet tartışmalarının dışına çıkaracak düzenlemelere yer vermelidir.

- Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmalıdır.

- Milli Güvenlik Kurulu anayasal kurumolmaktan çıkarılmalı, oluşumu ve çalışmalarında siyasi iktidar tek belirleyici olmalıdır. Genelkurmay Başkanı dışında asker üyeye yer verilmemelidir. Dış savunma haricindeki tümgüvenlik birimleri İçişleri Bakanlığı’na bağlanmalıdır.

VİCDANİ RET HAKKI TANINMALI
- Silahlı Kuvvetler bünyesinde yüksek komuta kademesine yapılacak olan bütün atamalar siyasi otorite tarafından gerçekleştirilmelidir.

- Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan’da yargılanmasından vazgeçilmelidir.

- Vicdani ret hakkını tanımalı ve vatan hizmetinin diğer kamu kurumlarında da yerine getirilebileceğine ilişkin açık hükümler ihtiva etmelidir.

- Devrim kanunlarına yeni Anayasa’da yer verilmemelidir. Devletin ideolojik tarafsızlığı ilkesiyle çelişen Atatürkçülük, Atatürk milliyetçiliği ve Atatürk ilke ve inkılapları gibi ifadeler kullanılmamalıdır. 

- Anayasa’da yerinden yönetimin esas, merkezi yönetimin istisna olduğu ilkesine yer verilmeli, merkeziyetçilik azaltılmalı ve yerel yönetimler güçlendirilmelidir.

- Yeni Anayasa’da vatandaşlık etnik temele dayanmaksızın tanımlanmalı ve devletin hiçbir ayırım gözetmeksizin herkese eşit davranacağı belirtilmelidir.

- Eğitimde anadilin kullanılmasına ilişkin yasaklamalar kaldırılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem