TBMM’den Hakan Şükür açıklaması

TBMM Başkanlığı, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür'ün bir televizyon kanalında para karşılığı spor yorumculuğu yapmasıyla ilgili tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

TBMM’den Hakan Şükür açıklaması

TBMM Başkanlığı İletişim Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde, bazı milletvekillerinin yasama faaliyetleri dışında iş yapmaları konusunun, bazı siyasiler ve basın yayın organları tarafından sistemli şekilde saptırılarak gündeme getirildiği ve kamuoyunun yanıltılarak TBMM'nin saygınlığının saldırı altında kaldığı belirtildi. Konunun gerçek boyutlarıyla anlaşılması açısından TBMM Başkanlığı tarafından açıklama yapılması ihtiyacı doğduğu belirtilerek, milletvekillerinin yapabilecekleri işlerin niteliğinin belirlenmesi ve izin verilmesi konusunun TBMM Başkanının kişisel takdiriyle değil, yasalarla belirlendiği kaydedildi.

TBMM Başkanlığı'nın, ilgili birimlerine konuyla ilgili gerekli araştırmaları yaptırdığı ve başkanlığa başvuran milletvekillerine yasal durumun gereklerinin bildirildiği ifade edilerek, "TBMM Başkanlığının sayın milletvekillerine, mensup oldukları partilere göre farklı tutum takındığı iddiası kabul edilemez ve gerçek dışıdır.

Nitekim kendilerine talep ettikleri türden işlerde çalışmalarının ilgili yasa hükümlerine aykırı olduğu bildirilen Sayın Muharrem İnce, Sayın Kazım Kurt ve Sayın Orhan Düzgün CHP'ye mensup iken, Sayın Hüseyin Üzülmez AK Parti'ye mensuptur" denildi.

Açıklamada, milletvekillerinin yaptıkları işlerden ücret alıp almadıkları veya ne kadar ücret aldıklarının dikkate alınmasını gerektiren bir yasa hükmünün bulunmadığı belirtilerek, konunun temel olarak Anayasa'nın 'Üyeliklerle Bağdaşmayan İşler' başlıklı 82. maddesi kapsamında değerlendirildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu madde kapsamında sadece kamusal nitelikli kurum ve kuruluşlar sayılmış, özel şirketlere veya sektörü yer verilmemiştir. Diğer deyişle, anayasa ve aynı paralelde düzenlenen 'TBMM Üyeliği ile Bağdaşmayan İşler Hakkında Kanun' milletvekillerinin özel kuruluşlarda iş yapmalarına genel bir engel getirmemiştir. Eksik bilgilendirme yoluyla kamuoyunu yanıltan tartışma konusu taleplerin sonucu şudur:

TBMM Başkanlığı Sayın Muharrem İnce'nin istemine 16 Aralık 2004 tarihinde olumsuz cevap vermiştir. Çünkü Sayın İnce özel bir okulda değil, Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bir devlet okulunda öğretmenlik yapmak isteminde bulunmuştur. Avukatlık yapmak isteyen Sayın Kazım Kurt'a 4667 sayılı yasanın 'Milletvekilleri milletvekilliği süresince avukatlık yapamaz' hükmü nedeniyle olumsuz cevap verilmiştir. Sayın Orhan Düzgün'e herhangi bir özel sağlık merkezinde değil, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir yerde çalışma isteğinin yasalara aykırı olması nedeniyle olumsuz cevap verilmiştir. Diğer yandan Sayın Üzülmez'den de Karatay Üniversitesi'nin Mütevelli Heyet Başkanlığı görevinden çekilmesi, söz konusu üniversitenin kamusal nedeniyle istenmiştir.

Sayın Hakan Şükür tarafından TBMM Başkanlığı'na konuyla ilgili herhangi bir başvuru yapılmamış ve başkanlığımızca kendisine herhangi bir resmi cevap verilmemiştir. Sayın milletvekilinin durumu hakkında başkanlığımıza başvurması halinde de Başkanlığımızın yasaların gereklerini bildirmekten başka bir yetkisi yoktur.

Gerçek durum yukarıda belirtildiği biçimde olduğu halde TBMM Başkanlığının siyasi partilere göre farklı ve yanlı davrandığı iddiası TBMM'nin manevi şahsiyetini yıpratma amacı taşıyan bir saldırı görünümüne bürünmüştür. Yanlış ve yanıltıcı haber her durumda yanlış olmakla birlikte, bilhassa milletimizin bağımsızlığının sembolü olan TBMM söz konusu olduğunda daha fazla hassasiyet gösterilmesi gereği açıktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem