TBMM'de tarihi gün! İŞTE İLK KARE...

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bugün tarihi bir gün yaşanıyor. Genel Kurul çalışmalarına başörtüsü ile katılacak 4 kadın milletvekilinden 3'ü TBMM Genel Kurulu'nda geldi.TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Genel Kurul'u açar açmaz, CHP Grup Başkanve

TBMM'de tarihi gün! İŞTE İLK KARE...

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bugün tarihi bir gün yaşanıyor. Genel Kurul çalışmalarına başörtüsü ile katılacak 4 kadın milletvekilinden 3'ü TBMM Genel Kurulu'nda geldi.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Genel Kurul'u açar açmaz, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce söz aldı. İnce, partilerin grup başkanvekillerine ve CHP Milletvekili Şafak Pavey'e söz verilmesini istedi. Bunun üzerine Akşener, oturuma 15 dakika ara vererek, grup başkanvekillerini görüşmeye çağırdı.

BEKLENEN FOTOĞRAF GELDİ

Ak Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Ak Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci'yi ziyaret etti.  Dalbudak, ziyaretin ardından Zeybekçi ve Denizli milletvekilleriyle birlikte TBMM Üyeler Lokantası’na giderek yemek yedi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis çalışmalarına başörtüsüyle katılma kararı alan kadın vekillerin, Meclis Genel Kurulu’na bugün geleceklerini söyledi.

tar.20131031141201.jpg

Elitaş, dün yaptığı açıklamada, “Başörtüsüyle Meclis’e gelmelerinde sakınca olup olmadığını bize sordular, biz de grup olarak sakınca olmadığını kendilerine söyledik. Genel Kurul’da bizden yana bir gerginlik olmaz. Usul tartışması açılırsa yanıtını veririz. Eğer saldırıya geçerlerse biz de saldırıyı püskürtürüz. Esasında partilerin bu konuda mutabakatı var. Üç parti de bu konuda sorun olmadığını ifade ediyor. Çarşaflı kadınlara rozet takan CHP, başörtülü milletvekilinin Meclis’e girmesini içine sindiremiyorsa ikiyüzlülük yapıyor demektir” dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: SAÇLARININ TELİNE ZARAR VERDİRMEYİZ

Elitaş'ın açıklamasının ardından gözler, hükümete ve muhalefet partilerine döndü. İzmir'de Ak Parti il teşkilatı yemeğinde konuşan Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Ana muhalefetin bir temsilcisi başörtüsü ile ilgili diyor ki 'bu siyasi simgedir'. Başörtüsü nasıl siyasi simge olur. Başörtüsü dinimizin gereklerinden birisidir. Fakat cehalet kötü bir şey. Dinimizin böyle emrinin olduğunu bilmeyecek kadar cahil. Biz bir şeye inanıyoruz. Parlamentoda, iç tüzükte buna mani hiçbir şey yok. Bu kardeşlerimizin kararlarına herkesin saygı duyması gerekir. Bunlar 657’ye tabi memur da değil. Bunlar milletin parlamentodaki temsilcisidir. Onların böyle bir tasarrufuna müdahale etmek parlamentoya da inançlara da saygısızlıktır. Biz teşkilat olarak, bu kardeşlerimizin orada saçlarının teline zarar asla getirmeyiz. Gereği neyse bunu yaparız" dedi.

CHP'DE ORTAK KARAR YOK

TBMM'de yapılan CHP kapalı grup toplantısında da Genel Kurul'a başörtüsü ile gelecek milletvekillerine karşı sergilenecek tutum tartışıldı.

Basına kapalı yapılan toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, "Ortak karar alınmayacak, herkes kendi fikrini söyleyecek" dedi. Özkes, Genel Kurul'da herhangi bir eylem olup olmayacağını ise bilmediğini söyledi.

BAHÇELİ: AHMAKLIK, ACİZLİK

CHP Meclis'te başörtüsü vekil konusunda kararsız kalırken, MHP'den konuyla ilgili net bir çıkış geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'ye başörtüsüyle gelmek isteyen kadın milletvekillerine tavır alınmasının, "gerilim yanlısı politikacı acizliği" olduğunu söyledi.

 "AK Parti ile CHP arasındaki kayıkçı kavgasına, sonu gelmeyen kör dövüşüne başörtüsünün tekraren konu olmasının her şeyden önce utanç vesikası" olduğunu öne süren Bahçeli, şöyle devam etti:

"Kimin nasıl giyineceğine, inancı gereğince nasıl davranacağına siyasetin hüküm vermek için pozisyon alması toplumsal barış ve uzlaşma açısından talihsizlik, aynı zamanda da ilkel bir tutumdur. TBMM'ye başörtüsüyle gelmek isteyen kadın milletvekillerine peşin ve ön yargıyla tavır alınması, hele ki Meclis'in hukukuna sahip çıkılacağının iddia edilerek gerekçe oluşturulmaya çalışılması tam bir ahmaklık ve gerilim yanlısı politikacı acizliğidir. Başörtüsü meselesi mutabakat ve anlayışla, hoşgörü ve diyalogla çözülüp bitirilmesi gerekirken, iktidar ile ana muhalefet arasında düelloya neden olması, eskide kalan tartışmaların tekraren yüzeye çıkması kimseye bir şey kazandırmayacaktır.

TBMM'de yeni bir kriz ortamının doğmaması, bildik kavga ve çatışma görüntülerinin verilmemesi konusunda tüm siyasi aktörler duyarlı ve sorumlu hareket etmek mecburiyetindedir. AKP'nin başörtüsünü malzeme yapan kurnazlığıyla, CHP'nin başörtüsüne soğuk bakan yanlışı yeni sorun ve anlaşmazlıklara fırsat vermemelidir. TBMM'yi milletimizin her değerini, her beklentisini ve her ihtiyacını karşılayacak ve cevaplayacak tarihi birikim ve özelliklere fazlasıyla sahiptir. Bu itibarla başörtüsüyle Meclis'e gelinmesini kayıp olarak görenlerle, zafer kabul edenlerin şu günkü hassas ortamda Türkiye'yi daha fazla yormamaları, gerginliklere mahkum etmemeleri lazımdır. Zaten yeterince sorunumuz vardır ve Türk milleti adeta dert ve sıkıntı merkezine dönüşmüştür."

BDP: YANLARINDAYIZ

Başörtülü milletvekiline bir destek de BDP'den geldi. Kadın milletvekillerinin böşörtüsü takarak Genel Kurul'a gelmelerinin önemli bir aşama olduğunu belirten BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 'Bu dört arkadaşımız Genel Kurula geldiği zaman BDP grubu olarak onların yanında olduğumuzu, onlarla birlikte olduğumuzu göstereceğiz' dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş CHP'yi uyardı. Elitaş 'Bizden yana bir gerginlik olmaz. Usul tartışması açılırsa yanıtını veririz. Eğer saldırıya geçerlerse biz de saldırıyı püskürtürüz' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem