Talimat net: O Bayrak inecek

Suriye'nin kuzeyinde PYD ile El Nusra arasında süren çatışmaların değerlendirildiği toplantıda, askeri seçeneğin de aralarında bulunduğu tüm olasılıklar konuşuldu.PKK'nın Suriye'deki kolu PYD özerlik ilan etmeye hazırlanırken, Erdoğan sürpriz bir kararla

Talimat net: O Bayrak inecek

Suriye'nin kuzeyinde PYD ile El Nusra arasında süren çatışmaların değerlendirildiği toplantıda, askeri seçeneğin de aralarında bulunduğu tüm olasılıklar konuşuldu.

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD özerlik ilan etmeye hazırlanırken, Erdoğan sürpriz bir kararla güvenlik zirvesini topladı. Sınırdaki hareketliliğin ele alındığı toplantıda, resmi binalara kendi bayrağını asan PYD'nin geri adım attığı bilgisi paylaşıldı.

Başbakan Erdoğan, dün ani bir kararla Başbakanlık Resmi Konut'ta Suriye'nin kuzeyinde yaşananları masaya yatırmak için kurmaylarını topladı. Zirveye, Bakanlar Beşir Atalay, Sadullah Ergin, Ahmet Davutoğlu, Muammer Güler, İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala katıldı. Daha önce Ankara tarafından 'Bölgede de facto bir durum oluşturma çabalarına karşı' uyarıda bulunulurken, yapılan zirveyle de sınırdaki gelişmelere karşı strateji belirlendi. Esed'in Türkiye'ye karşı PYD kartını açmasına Ankara, çözüm sürecinin de etkilenmemesi sert tepki göstermedi.

GENELKURMAY VE MİT'İN RAPORLARI

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 3 saat süren toplantıda Genelkurmay ve MİT'in Suriye'ye ilişkin raporları masaya yatırıldı. PYD'nin silahlı kolu YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde etkinlik kurmak için aldığı siyasi, ekonomik desteğin yanı sıra Kandil'den gelen militan desteği sayılarla Erdoğan'a sunuldu. Özel'in insansız hava araçlarından gelen görüntüleri zirvede paylaştığı öğrenildi. Ceylanpınar'daki sınır muhafaza birliğinin çatışmaların yaşandığı Resulayn'ı yakın takibe aldığını kaydetti.

BAYRAK İNECEK

Edinilen bilgiye göre, toplantıda PYD'nin astığı bayrak da konuşuldu. Türkiye'nin tavrının PYD'ye bayrak asma konusunda geri adım attırdığı belirtildi. Ceylanpınar'ın karşısındaki Rasulayn'da ÖSO bayrağını indirip PYD bayrağını binaya asan PYD yetkilileri bu bayrağı indirip yerine Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri bayrağını asacak. PYD'nin bayrağını indirecek olması toplantıda da gündeme geldi.

ASKERİ SEÇENEK DE MASADA

Sınır hattının askeri açıdan güçlendirilmesi olasılığının da konuşulduğu ifade edildi. Erdoğan başkanlığındaki toplantıda, "tampon bölge" ve "uçuşa yasak bölge" konularının da tartışıldığı ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem