Sürücüler dikkat! Alkollü araç kullandı ama...

Alkollü halde araç kullanan bir kişi ile ilgili açılan davada mahkeme dikkat çekici bir karar verdi. 1,26 promül alkollü olduğu tespit edilen sürücü hakkında, trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğü gerekçesiyle 2 yıl hapis istemi ile dava açıldı. Mahkeme,

Sürücüler dikkat! Alkollü araç kullandı ama...

Alkollü halde araç kullanan bir kişi ile ilgili açılan davada mahkeme dikkat çekici bir karar verdi. 1,26 promül alkollü olduğu tespit edilen sürücü hakkında, trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğü gerekçesiyle 2 yıl hapis istemi ile dava açıldı. Mahkeme, alkol tespit tutanağındaki bilgilerin yeterli olmayacağı, kan tahlili de yapılması gerektiği yönündeki talebi yerinde buldu. Sanık hakkında beraat kararı veren mahkeme, kesilen para cezasının da geri ödenmesinin yolunu açtı.

2 YIL HAPSİ İSTENDİ

İşadamı S.T. 14 Aralık 2013 gecesi katıldığı yemekte bir miktar da alkol aldı. Yemek sonrası Kadıköy Salı Pazarı çıkışı trafik polisi kontrolüne denk geldi. Yapılan alkol muayenesinde S.T.’nin 1,26 promül alkollü olduğu belirlendi. Hazırlanan Alkol Tespit Tutanağı ile para cezası kesildi; durum savcılığa bildirildi.İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, S.T.’nin emniyetli bir biçimde aracı kullanamadığı, kişilerin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürdüğü gerekçesi ile 2 yıla varan hapis istemi ile dava açtı. Hazırlanan iddianame mahkemece kabul edilerek yargılamaya İstanbul Anadolu 66. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

‘KAN TAHLİLİ YAPILMASI GEREKİR’

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, S.T’nin avukatı Yasemin Bal ise mahkemeye sunduğu savunma dilekçesinde bir dizi noktaya dikkat çekti. Av. Bal, yeni Türk Ceza Kanunu’nda benimsenen ‘Kişilerin lekelenmeme hakkı’nın müvekkili açısında ihlal edildiğini savundu. Dilekçede ayrıca,  ‘Yapılan ölçümler reel olarak alkol oranını yansıtmaz. Kan tahlili yapılması gerekir. Bu tespit yapılmadan Alkol Tespit Tutanağındaki verilere itibar edilemez. Emniyetli bir şekilde aracı kullanamayacağı Adli Tıp Kurumu tarafından tespit edilsin. Dosyada, somut tehlike oluşturabilecek hususlar yok’ denildi. Dilekçede ayrıca ölçümü yapan cihazın kalibrasyon ayarının yapılıp yapılmadığı da sorularak S.T.’nin beratı istendi.

‘ALKOLÜN ETKİSİ KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR'

Duruşma savcısı da mahkemeye sunduğu mütalaasında, S.T.’nin trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu yönünde bir tespitin olmadığına işaret ederek “Sırf alkol kullanma bu suçun oluşmasına yetmez” diyerek sanık hakkında beraat istedi. S.T. hakkında beraat kararı veren mahkeme gerekçeli kararında dikkat çekici bir noktaya işaret etti. Mahkeme, güvenli bir biçimde araç kullanmayı etkileyecek alkol miktarının kişiden kişiye değişeceğine vurgu yaptı. S.T.’nin avukatı Bal, kararın önemine dikkat çekerek, anılan kararla birlikte kesilen para cezalarının da geri alınabilmesinin yolunun açıldığına işaret etti.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem