Sürücü sertifikasında son bir hafta!

Sürücü sertifikasına sahip vatandaşların, ehliyet almaları için verilen 2 yıllık süre 29 Mayıs'ta sona eriyor. Sertifika ile ehliyet alımı için son bir haftaya girilirken, Trafik Tescil Büro amirliklerinde görevli personel sayılarının artırılması yönünde

Sürücü sertifikasında son bir hafta!

Sürücü sertifikasına sahip vatandaşların, ehliyet almaları için verilen 2 yıllık süre 29 Mayıs'ta sona eriyor. Sertifika ile ehliyet alımı için son bir haftaya girilirken, Trafik Tescil Büro amirliklerinde görevli personel sayılarının artırılması yönünde yazılı talimat verildi.   Resmi Gazete'de 29 Mayıs 2013'te yayımlanarak yürürlüğe giren Taşıtlar Sürücü Kursu Yönetmeliği'nin 45. maddesi kapsamında, bu tarihten önce sürücü sertifikası alan kişilerin sertifikalarını 2 yıl içerisinde sürücü belgesine dönüştürmedikleri halde haklarının iptal edileceği kararlaştırılmıştı.  

Sürücü sertifikasına sahip vatandaşların ehliyetlerini alabilmeleri için tanınan 2 yıllık süre 29 Mayıs Cuma günü sona eriyor. Sertifika sahibi sürücü adaylarının ehliyetlerini alabilmek için bu tarihe kadar Trafik Tescil Şubelerine başvuru yapmaları gerekiyor.  Bu tarihe kadar başvuru yapmayan sürücü adayları, geçerliliğini kaybeden sürücü sertifikaları ile ehliyet alamayacağı gibi ehliyet sahibi olabilmeleri için yeniden sınava girmeleri gerekecek.  Son bir haftaya girildiğinden Trafik Tescil Büro Amirliklerinde yoğunluklar yaşanabileceğini belirten İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper, bu nedenle 38 İlçe Emniyet Müdürlüğüne, bünyelerindeki Trafik Tescil Büro Amirliklerinde görevli personel sayılarının artırılması yönünde yazılı talimat verdiklerini ifade etti.  

Verilen yazılı talimatta, "Sürücü sertifikası sahibi kimselerin mağduriyetine sebebiyet verilmemesi amacıyla 8 Mayıs tarihinden itibaren Trafik Tescil Büro Amirliklerince yürütülen sürücü belgesi müracaatı randevu sayısı artırılmıştır. 29 Mayıs tarihine kadar yeterli sayıda personelin sürücü belgesi müracaat hizmetlerinde görevlendirilmesi, yaşanabilecek yoğunluk sebebiyle randevu alamayan kimselerin de mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik gerekli tedbirlerin alınması hususunda; bilgi ve gereğini rica ederim" ifadeleri kullanıldı.

“VATANDAŞLARIN TRAFİK TESCİL ŞUBELERİNE BAŞVURARAK EHLİYETLERİNİ ÇIKARMASI GEREKİYOR”  

Şirinevler Sürücü Kursları Yönetim Kurulu Başkanı Akif Cav ise konuyla ilgili 2016 yılından itibaren geçerli olacak olan “ehliyet alma şartları’’ ile ilgili yeni yasal düzenlemenin ehliyet alımını daha da zorlaştırdığını belirterek şunları aktardı: “Alınan sürücü sertifikalarımız daha evvelden başvuru yapmış öğrencilerimiz, sertifikaları alınmış, hak etmiş ve Trafik Tescil Şube Müdürlüklerine başvuru yapmamış vatandaşlarımız sertifikaları 29 Mayıs 2015 tarihine kadar artık işleme alınmayacaklar. 29 Mayıs ayından itibaren işlevini yetirmiş olacak. Tekrar yeniden sürücü kursuna başvurusunu yapıp yeniden ehliyet almak zorunluluğu getirildi. 29 Mayıs 2013’te bu kanun yürürlüğe girdi. Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren şu anda önümüzde 10 günlük bir sürecimiz var. Ve bu süreç içerisinde vatandaşlarımızın Trafik Tescil Şubelerine başvurularını yapıp ehliyetlerini çıkarması gerekiyor. Bu belgeler çıkartılmadığı takdirde yeniden sürücü kurslarına müracaat edecekler.  Bu da 01.01.2016’ya kadar müracaatlar devam ediyor.  01.01.2016’da artık stajyer sürücü belgesi işleme alınıyor. Artık ehliyet verilmiyor.  

Ehliyet yerine geçerli bir sürücü belgesi sertifikası veriliyor. Ve bu sertifikayla vatandaşımız  2 yıl boyunca dışarıda ehliyetsiz araba kullanıyor. Bu belgeyle kullanıyor. Bu belgeyi kullanırken de kırmızı ışıkta üç kez ihlal ederse sürücü hata yaparsa ehliyetine el konuluyor geçici süreliğine. Puanlama sistemimiz var. İşte kırmızı ışıkta, ondan sonra radarda, hatalı parkta bunlar puanlarını doldurursa eskiden 100 ceza puanıydı, şimdi 75’e düşürdüler. 75 puanını doldurursa ehliyeti tamamen iptal oluyor. Ve yeniden sürücü belgesi için sürücü kurslarımıza başvurma zorunluluğu getirildi. Bu da vatandaşımız için bir maliyet demektir. Tekrar sınava girmesi, tekrar sınava yazılıdan, direksiyondan başarılı olması gerekiyor.” 

Sürücü sertifikası almaya hak kazanan ve ehliyet almak için halen Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurmayan kişiler ile ilgili bilgi veren Cav, “Bizim kurumumuzda yaklaşık 1000’e yakın dosya vardı. Bunları erittik. Vatandaşlarımızın çoğu gelip aldı dosyalarını. Ancak tabi başvuru yapmışlar mı Trafik Tescil Şubelerine yapmamışlar mı onu bilemeyiz. Fakat bizden teslimatımız yapılmış, öğrencilerimize verilmiş‘’ dedi   2016 yılından itibaren geçerli olacak olan ehliyet alma şartlarıyla ilgili yeni yasal düzenlemenin eski ehliyet sahiplerini nasıl etkileyeceği hakkında bilgi veren Cav, bu konuda herhangi bir sınava tabi olma şartı olmadığını belirtti.  

Cav , “Mevcut ehliyetlerin 2016 tarihinden itibaren yeni çıkan ehliyetlerimiz de vatandaşlarımız 15 lira ücret karşılığında eski ehliyetlere vatandaşın mevcut ehliyetini değiştirmesi 15 TL karşılığında Trafik Tescil Şubelerinde değiştirilecek.  Vatandaş sağlık raporunu yenileyecek ve yeniden başvurusunu yapıp ehliyetini alacak.  Bunu başvuru süresi 2016 yılından itibaren 5 yıl süre içerisinde vatandaşlarımız emniyet müdürlüklerinden ehliyetini yeniden değiştirebilecekler’’ diye konuştu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler