Suriye tacize devam ediyor! Şimdi ise...

Genelkurmay Başkanlığı Suriye füze sistemlerinin 4,5 dakika boyunca Türk F-16'larına kilitlendiğini duyurdu.Genelkurmay Başkanlığından, hava devriye görevini yapan F-16 uçağına Hatay üzerindeyken Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemince 4,5 dakika süreyle r

Suriye tacize devam ediyor! Şimdi ise...

Genelkurmay Başkanlığı Suriye füze sistemlerinin 4,5 dakika boyunca Türk F-16'larına kilitlendiğini duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığından, hava devriye görevini yapan F-16 uçağına Hatay üzerindeyken Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemince 4,5 dakika süreyle radar kilidini muhafaza ederek tacizde bulunulduğu bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin günlük faaliyetlerine ilişkin bilgi verildi. Buna göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca altı F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattında devriye uçuşu görevine dün de devam edildi.

4.5 DAKİKALIK TACİZ

Görev sırasında Hatay üzerindeki bir F-16 uçağına Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından, 4 dakika 30 saniye süreyle radar kilidini muhafaza ederek tacizde bulunuldu.

DAVUTOĞLU'NDAN DÜŞÜRÜLEN UÇAK AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, düşürülen Suriye uçağıyla ilgili şunları söyledi:

-Suriye uçağı sınırımızı bir kilometre derinliğinde ihlal etmiştir. Bu konuda elimizde çok güçlü deliller zaten Genelkurmay başkanlığınca bütün çalışmalar yapıldı. Bu çevreçede kamuoyumuzun bilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları koruyacak kudrette bir devlettir, sınırlarını ihlal edecek olan ister karadan, ister denizden, ister havadan gerekli müdahaleyi görür.'

SURİYE SÜREKLİ TACİZ EDİYOR

Türkiye, duyurduğu angajman kurallarında ne kadar ciddi olduğunu hava sahasında ilk olarak 16 Eylül 2013'te gösterdi. Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin güneyinden Türkiye'ye yaklaşan M-17 helikopter için kalkan F-16'lar, helikopteri Türkiye sınırına yaklaştığını belirtip geri dönmesi konusunda uyardı, ancak helikopter Türkiye tarafına 2 kilometre geçerek sınırı ihlal edince düşürüldü.

42 DEFA 55 HAVA ARACIYLA TACİZ ETTİ

Türkiye, helikopteri düşürerek Suriye'ye ait hava araçlarının sınırı ihlal etmelerine kesinlikle müsaade etmeyeceğini açıkça göstermesine rağmen, Suriye Türkiye'yi hava araçlarıyla taciz etmeye devam etti. Bu taciz son 4 ayda giderek arttı ve MIG-21, MIG-23, SU-24 uçakları ve MI-17 helikopterleriyle sınıra yaklaşarak defalarca Türkiye'yi taciz etti. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki verilere göre Suriye'ye sınırı olan illerden biri olan Hatay tarafından 24 Kasım 2013-24 Mart 2014 tarihleri arasında Suriye hava araçları 42 defa sınıra yaklaşarak Türkiye'yi taciz etti. Bu sınır tacizlerinin bazılarında 2, bazılarında ise 3 hava aracı yer aldı. Toplam da 55 hava aracının sınıra yaklaştığı bu dönemde Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'lar sınıra yönlendirilerek uçakları uyarıldı, 'Sınırımıza yaklaşıyorsunuz, geri dönün' uyarısı yapıldı.

33 DEFA FÜZE RADAR SİSTEMİYLE TACİZ ETTİ

Suriye, hava araçlarının dışında füze sistemleriyle de Türkiye'yi taciz etti. Türkiye-Suriye Hudut Hattı'nda devriye uçuşu yapan Türk F-16'lar, Suriye'de konuşlu SA-2, SA-5, SA-17, SA-22 füze sistemleri tarafından radarları kilitlenerek taciz defalarca taciz edildi. Son 4 ayda füze sistemleri, 33 defa Türk hava sahasında uçan F-16'lara radarını kilitledi ve toplamda 11 dakika 40 saniye bu kilidi muhafaza ederek taciz etti. Bu tacizlerden en uzunu 1 Ocak'ta oldu. Hava devriye görevi uçuşu yapan 2 F-16 uçağı Hatay üzerindeyken, Suriye'de konuşlu füze sistemleri tarafından toplam 5 dakika 10 saniye süre ile 8 kez radar kilidi muhafaza edilerek taciz edildi.

SON TACİZİNDE DÜŞÜRÜLDÜ

Suriye'nin gerek havadan gerekse de karadan sürdürdüğü bu tacizlerin sonuncusu dün saat 13.01'de meydana geldi. Suriye'ye ait 2 MİG-23 savaş uçağı Türkiye sınırına yaklaşınca F-16'lar yine sınıra yönlendirildi. 2 F-16, Suriye uçaklarını takibe alarak 'Sınırımıza yaklaşıyorsunuz, geri dönün' diye uyardı. Pilotlardan biri bu uyarıyı dikkate alıp geri dönerken, diğeri saat 13.13'te Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ndeki Çamlı Tepe Karakolu'nun üzerinden Türkiye'ye girerek sınır ihlali yaptı. Havada devriye görevi yapan F-16'lardan biri, angajman kurallarını uygulayarak füze ile Suriye uçağını düşürdü

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler