Suriye Sınırında Neler Oluyor

İsrail ile Suriye arasındaki gerilim artarken, Türkiye'nin Suriye sınıra düşen savaş uçağı yakıt tankı soru işaretleri yarattı. Hatay'da Valilik gökten düşen bu esrarengiz cismin incelendiğini açıkladı...SURİYE sınırında çarşambayı perşembeye bağlayan gec

Suriye Sınırında Neler Oluyor

İsrail ile Suriye arasındaki gerilim artarken, Türkiye'nin Suriye sınıra düşen savaş uçağı yakıt tankı soru işaretleri yarattı. Hatay'da Valilik gökten düşen bu esrarengiz cismin incelendiğini açıkladı...

SURİYE sınırında çarşambayı perşembeye bağlayan geceyarısı İsrail uçaklarının hava sahası ihlali yaptığı iddiası ile Suriye Ordusu'nun ateşine maruz kaldığı açıklanırken; aynı saatlerde Türkiye'nin Suriye sınırına yakın bölgesinde de savaş uçaklarının yoğun ve alçaktan uçuşu sırasında boş alanlara 2 yakıt tankı düştü.

Gece saat 24.00 sıralarında Hatay'ın Suriye sınırındaki Samandağ ilçesi yönünden gelen bir grup savaş uçağı kuzeye doğru uçarken, Kırıkhan ilçesinde oldukça alçaktan geçti.

Bu ilçedeki yurttaşlar, 3-4 uçağın yerden 500 metre kadar yüksekten uçtuğunu, camların sarsıldığını söyledi. Uçaklar Hassa İlçesi'ne doğru giderek gözden kayboldu. 15 dakika kadar sonra bu kez kuzeyden güneye doğru yine alçaktan bir uçuş gerçekleşti. Saat 01.00 sıralarında da çok yüksekten uçan savaş uçakları farkedildi. Hatay'ın yanısıra, Şanlıurfa ve Gaziantep'in sınıra yakın bölgelerinde de aynı dakikalarda gece uçuşları olduğu öne sürüldü.

Türk savaş uçakları bu saatlerde, 'Görüş eğitimi uçuşu' gerçekleştirdi. Suriye'den dün yapılan açıklamalarda ise, bu uçuşların gerçekleştiği aynı saatlerde, İsrail uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal ettiği ve ateş açıldığı bildirildi. Bunun üzerine, Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep il sınırlarında uçan uçakların İsrail uçakları olabileceği yorumları yapıldı. Bu yorumlar, bugün Türk yetkililer tarafından yalanlandı.

2 YAKIT TANKI DÜŞTÜ

Sözkonusu uçuşların gerçekleştiği aynı saatlerde Hatay'ın Hassa ve Gaziantep'in Oğuzeli ilçelerinde 2 yakıt tankı boş arazilere düştü.

Suriye sınırına 3 kilometre uzaklıkta Hassa'nın Büyükger Mezrası yanında yaklaşık 4 metre uzunluğunda görenlerin balinaya benzettiği yakıt tankını, dün öğleden sonra mezraya koyun otlatmaya giden çobanlar fark etti. Hemen jandarma ekiplerine haber verildi. Hassa Jandarma Bölük Komutanlığı, savaş uçağı yakıt tankı olduğunu belirlediği parçanın etrafından güvenlik şeridi oluşturarak, köylülerin yaklaşmasına izin vermedi. Olay yerine gelen inceleme ekipleri havanın kararmasıyla çalışmalara ara verdi. Sabahın ilk ışıklarıyla parçanın incelenmesine tekrar başlandı.

Gaziantep'in Oğuzeli İlçesi'ne bağlı Uğurova Köyü'ne köylüler tarafından bulunan ve füzeye benzetilen parça jandarma ekipleri tarafından incelenerek, savaş uçağı tankı olduğunu belirlendi. Jandarma ekipleri yaklaşık 5 metre uzunluğundaki parçayı üzerini brandayla kapatarak askeri araçla Gaziantep'e gönderdi. Düşen parçalarla ilgili olarak henüz resmi bir açıklama yapılmadı.



GÖKTEN DÜŞEN CİSİM İNCELENİYOR
Hatay'da gökten düşen cisim inceleniyor Hatay'ın Hassa ilçesi yakınlarına, bir uçağa ait yakıt tankının düştüğü ileri sürüldü.

Hatay Valisi Ahmet Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hassa ilçesinin Aktepe beldesi yakınlarında, tarım arazisine gökten bir cisim düştüğünü; cismin Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı makamlar tarafından incelendiğini bildirdi.

Cismin bir uçağa ait yakıt deposu olduğunun söylendiğini belirten Kayhan, yapılacak inceleme sonrası ne olduğunun netlik kazanacağını kaydetti.

TÜRKİYE ENDİŞELİ

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bölgenin içinden geçmekte olduğu kritik dönemde bu gibi gelişmelerin gerginliğe yol açabileceği belirtildi.

Suriye, İsrail'e ait savaş uçaklarının Türkiye sınırı yakınlarındaki yerleşim olmayan bölgeye bomba bıraktığını ileri sürüyor.

İsrail ordusu ise iddialar hakkında yorum yapmayacağını açıkladı.

İSRAİL'DEN İLK AÇIKLAMA

İsrail savaş uçaklarının hava sahasını ihlal ettiği yönünde Suriye'den yapılan açıklamalara karşın sesliğini sürdüren İsrail'de ilk resmi denilebilecek açıklama, kabinenin Arap kökenli bakanı Galib Macadele'den geldi. Macadele, İsrail hava kuvvetlerine bağlı uçakların Suriye hava sahasına sızmasıyla ilgili özel bir bilgisi olmadığını belirtirken, bunun Suriye ile savaş konusunda bir kıvılcıma neden olacağına inanmadığını ifade etti.

Bilim, Spor ve Kültür Bakanı Galib Macadele, İsrail'in Arap nüfuslu kentlerinden Nasıra'da yayımlanan A-Sinara adlı yerel gazeteye yaptığı açıklamada, uçakların ya yanlışlıkla veya fotoğraf almak için Suriye'nin hava sahasına girmiş olabileceği söyledi.

Macadele'nin sözleri, Suriye'nin açıklamalarından sonra İsrail'den "bir doğrulama yapılmaksızın" verilen ilk resmi tepki oldu.

Suriye, dün İsrail savaş uçaklarının hava sahasını ihlal ettiğini ve uçaklara ateş açıldığını belirtmiş, tepki verme hakkını saklı tuttuğunu duyurmuştu.

İsrail ordusu, Suriye'den gelen haberlerle ilgili yorum yapmamış ve "Bu tür haberlere karşı cevap vermemiz adetimiz değil" açıklamasında bulunmuştu. İsrail Hava Kuvvetleri de herhangi bir sıra dışı olaya vakıf olmadığını, olayla ilgili araştırma yapacağını bildirmişti.


Başbakan Ehud Olmert de, dün akşam, gelecek hafta başlayacak İsrail'in yeni yılı nedeniyle partisinin üyeleriyle yaptığı bir toplantıda, bu konudaki sorulara "Neden bahsettiğinizi bilmiyorum" cevabını verdi.

İsrail uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal ettiği haberleri, Suriye ile İsrail arasında son dönemde karşılıklı yumuşayan açıklamalardan sonra geldi. İsrailli yetkililer, Suriye ile bir gerilim olmadığını ve her iki ülkenin de savaştan bir çıkarı olmadığını defalarca dile getirmişlerdi.

Olmert DE, İsrail'in Suriye ile bir savaş istemediğini belirtmiş, Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk El Şara ise "İsrail'in saldırgan faaliyetlerine hazır olmamız gerekiyor" demekle birlikte, bir savaş açmayacaklarını söylemişti.

İsrail'den 4 savaş uçağı geçen yıl Haziran ayı sonunda Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın saraylarından birinin üzerinde uçuş yapmışlardı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem