Süper hakimler geliyor!

Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiğ facianın yaralarının sarılmasına ilişkin düzenmeler içeren torba yasaya yargıyla ilgili çok çarpıcı bir düzenleme eklendi. Büyük eleştirilere neden olan ve sonunda kapatılan Özel Yetkili Mahkemelerin çok daha güçlüsü

Süper hakimler geliyor!
Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiğ facianın yaralarının sarılmasına ilişkin düzenmeler içeren torba yasaya yargıyla ilgili çok çarpıcı bir düzenleme eklendi. 
Büyük eleştirilere neden olan ve sonunda kapatılan Özel Yetkili Mahkemelerin çok daha güçlüsü torba yasaya konuldu.
 
SÜPER SULH CEZA HAKİMİ
 
Başbakan Erdoğan özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını demokrasi için büyük adım olarak sunmuştu. Ancak torba yasayla kurulan “Sulh Ceza Hâkimliğine” super yetkiler veriliyor.
 
TÜM ADLİYE SÜPER HAKİME BAĞLANIYOR
 
Tüm adliyeler, süper özel yetkili bu hâkimlere bağlanıyor. Buna göre her ilde ve bazı ilçelerde sulh ceza hâkimlikleri kurulacak. Bu hâkimler, hem kendi adliyesindeki, hem de kendisine bağlanan çevre ilçelerdeki tüm arama, el koyma ve tutuklamalara bakacak.
 
40 HAKİMİ TEK SÜPER HAKİMDEN ETKİSİZ OLACAK
 
Ayrıca eskiden ağır ceza mahkemelerinin baktığı, savcılıklar tarafından verilen takipsizlik kararlarının itirazlarını da değerlendirecek. Örneğin bir ilde iki sulh ceza hâkimi varsa birinin kararına yönelik itiraza diğeri bakacak. Yani o ilde 40 tane hâkim olsa siz iki hakimle ildeki tüm soruşturmalara yön verebileceksiniz.
 
TUTUKLAMAYA SADECE O KARAR VERECEK
 
Hiçbir duruşma ve mahkemeye çıkmayacak olan bu süper özel yetkili hâkimler, bütün soruşturmalar üzerinde yetkili olacak. Tutuklama, takipsizliğe itiraz gibi çok önemli konulara sadece bu süper özel yetkili sulh ceza hâkimleri bakacak.
 
Tüm ağır hukuki yaptırımları tek başına karar verip tek başına uygulayacak ve itirazlara da yine kendi karar verecek bu Sulh Ceza Hakimleri, normal hakimlerin terfi kriterlerine de tabi olmayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler