Sultanahmet'in minaresi sökülecek!

    Vakıflar Genel Müdürlüğü, İTÜ öğretim üyelerinin hazırladığı rapor doğrultusunda acil ihaleye kararı aldı. Minarenin bir bölümü sökülüp yeniden yapılacak.Habertürk'ün haberine göre, Türkiye'nin en önemli tarihi eserlerinden Sultanahmet Camii'nin bir m

Sultanahmet'in minaresi sökülecek!

    Vakıflar Genel Müdürlüğü, İTÜ öğretim üyelerinin hazırladığı rapor doğrultusunda acil ihaleye kararı aldı. Minarenin bir bölümü sökülüp yeniden yapılacak.

Habertürk'ün haberine göre, Türkiye'nin en önemli tarihi eserlerinden Sultanahmet Camii'nin bir minaresinin kaydığı belirlendi. Caminin ön kapısında, iki şerefeli 4 numaralı minarenin durumu, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 40-45 milyon liralık kapsamlı restorasyonun hazırlığı yapılırken ortaya çıktı.

'PARÇA PARÇA DÖKÜLÜYOR'

İTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Feridun Çılı, Doç. Dr. Cenk Üstündağ, İnşaat Yüksek Mühendisi Gülseren Erol'un hazırladığı, "Sultanahmet Camii Rölöve-Restitüsyon ve Restorasyon Projesi Taşıyıcı Sistemin Mevcut Durumu Hakkında Teknik Rapor"da beklenen İstanbul depremine dayanıklı olduğu saptanan camiinin, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafındaki 2 şerefeli minaresinin parça parça aşağıya döküldüğü ve 3 ile 5 santim aralığında kaydığı tespit edildi.

NUMARALANDIRARAK SÖKÜLECEK

İTÜ tarafından hazırlanan raporda; "Minarenin ikinci şerefesinin üstündeki bölüm, altında kalan bölüme göre yatayda 3-5 santim mertebesinde kaymış olup, bu bölgedeki taşların stabilitesi kararlı değildir. Minarenin ikinci şerefe üstündeki bölümünün, taşlar numaralandırılıp sökülerek yeniden inşaa edilmesi uygun olacaktır" denildi. Vakıflar hem teknik rapor hem de buna uygun hazırlanan restarasyon-restitüsyon ve röleve raporu doğrultusundaihale sürecini başlattı. Minaredeki çalışmanın önümüzdeki hafta başlaması bekleniyor.

'TURİSTLERİN BAŞINA TAŞ DÜŞEBİLİR'

Turistlerin yoğun olarak geçtiği minarenin taş düşmeleri nedeniyle hayati riske yol açmaması için 'acil' olarak en kısa sürede restorasyona başlanacak.

'TAŞLAR ÇÜRÜMÜŞ, PARÇA PARÇA AŞAĞI DÖKÜLÜYOR'

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem şöyle konuştu: "Sultanahmet'te kapsamlı bir restorasyon yapılacak. Özellikle rektörlük tarafındaki minarenin durumu kötüydü. Şimdi restorasyununu yapılacak. Bölge müdürlüğüne talimat verildi. Taşlar çürümüştü, parça parça aşağıya düşüyordu. Zaman ve rüzgarın etkisiyle taşlar yıpranmış ve dökülüyordu. Şerefenin üstünden taşları değiştireceğiz. Ordaki Hünkar Mahfili'ndeki halı müzemizi de Ayasofya İmareti'ndeki müze çalışmamız bitti, oraya taşıyoruz. Hünkar Mahvili'nde duran, tarihi değeri çok yüksek olan halıların tamamı da Ayasofya Müzesi'ne taşınıyor. Hünkâr Mahfili'ni de camiye katacağız. Oradaki drenaj kanallarının nasıl yapıldığı? Ne kadarlık alanı kapsadığı da ilk kez tespit edilecek. Bir süredir çalışılıyor bu konuda da. Su toplanıyor ama nereye gittiğini hala bilmiyoruz. Restorasyon bittiğinde o da ortaya çıkacaktır. "

'TAŞLARDA ERİME VE OYUKLAR VAR'

Raporda, "4 numaralı 2 şerefeli minarenin durumu" başlığı altında şu tespitlere yer veriliyor;

- Minarenin ikinci şerafesinin üstündeki bölüm, altında kalan bölüme göre yatayda 3-5 santim kaymış.

- Burdaki taşların stabilitesi kararlı değil.

- Taşlarda erime ve oyuklar var.

- Yüzeyi bozulan taşlarda uygun müdahale yapılmalı.

- Nitelikli bir yüzey temizliği yapılacak.

- Minare gövdesi taşlarında derz boşalmaları gözlendi.

- Bazı taşların arası görülebiliyor.

- Derzler özgün harca benzer özelliklerdeki bir malzemeyle onarılmalı.

- Düşük basınç altında yerleştirme yapılmalı.

- 2. şerefe üstündeki taşlar numaralandırılıp yeniden inşa edilmeli.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler