Stevia'da iknci hasat!

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından Rize’de son üç yıldır deneme üretimi yapılan 'Stevia' isimli bitkinin bu yılki ikinci hasadı gerçekleştirildi. Dünyanın yeni yeni tanımaya başladığı ve dünya piyasalarında her geçen yıl Pazar payını 4 milyar dolar civarın

Stevia'da iknci hasat!

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından Rize’de son üç yıldır deneme üretimi yapılan 'Stevia' isimli bitkinin bu yılki ikinci hasadı gerçekleştirildi.

Dünyanın yeni yeni tanımaya başladığı ve dünya piyasalarında her geçen yıl Pazar payını 4 milyar dolar civarında artıran 'Stevia' isimli bitkinin üretimi Rize’de yaygınlaşıyor.

Rize’de ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından üç yıl önce deneme üretimine başlanılan stevia isimli bitkinin bu yıl ki 2. hasadı gerçekleştirildi. ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, tarafından gerçekleştirilen hasatta ürün veriminin ve kalitesinin son derece yüksek olduğu gözlendi.

STEVİA RİZE’Yİ SEVDİ

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, son 6 yıldır Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde deneme üretimi gerçekleştirildiğini ancak en verimli ve kaliteli ürünün Rize’de elde edilebildiğini belirterek “Anavatanı Güney Amerika olan yerlilerin ‘şeker otu, ballı yaprak’ olarak adlandırdığı Latince ismi ise ‘stevia’ olan ürünümüzün hasadını gerçekleştirdik. Bu yıl ilimizdeki 3. yılı ve bu bu yıl yaptığımız ikinci hasat. Bu yıl 3. hasat olup olmayacağı hava şartlarına bağlı. Gördüğümüz kadarı ile Stevia Rize topraklarını çok sevdi. Deneme üretimimizde gayet iyi sonuç verdi. Bu derece verimli bir üretim Türkiye’nin hiçbir bölgesinde elde edilemedi” dedi.

ÇAYA TATLI KARDEŞ

Sütlüoğlu, dünya piyasalarında her yıl 4 milyar dolar civarında işlem hacmini arttıran bitkinin çaya oranla iki kat daha fazla gelir sağladığını ifade ederek “Bundan sonraki aşama fabrikasını kurup, 90 yıl önce çay üretiminde olduğu gibi Stevia’yı da halkıma dağıtıp üretimini yaygınlaştırmaktır. Biz Stevia’yı çayımıza gelen bir kadre olarak görüyoruz. Çayımıza tatlı ve verimli bir kardeş geldi. Vatandaşımızın gelirini artıracak olan yeni bir ürün geldi diyoruz. Dünyanın yeni tanıdığını ve yoğun ilgi gösterdiği bir bitki. Dünya piyasalarında işlem hacmi her yıl 2-4 milyar dolar artıyor. Stevia çok sağlıklı bir ürün. Yaprak halinde şekerden 10 kat daha fazla tatlandırma özelliğine sahip. Fabrikasyon üretimden sonra elde edilen ürün ise şekere oranla 300-400 kat daha fazla tatlandırma özelliğine sahip. Ancak sıfır oranda kalorisi ve protein içeriyor. Son derece sağlıklı bir bitki. Çayın iki misli gelir elde edilebilecek bir bitki. Çayda dönüm başına ortalama 1.5 ton ürün elde ediliyor. Stevia da ise bu iki katından da fazla 4 tona yakın bir ürün elde etmek mümkün” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler