Son 100 yılın en büyük patlaması

Meteoroloji yetkilileri, bunun hava sahasının derhal kapanması anlamına gelmediğini, ancak uçuşları etkileyebileceğini ifade etti.Grimsvotn yanardağında son 100 yılın en büyük patlamasına tanık olunuyor.Yetkililer, hava durumu değişken olduğundan patlamal

Son 100 yılın en büyük patlaması

Meteoroloji yetkilileri, bunun hava sahasının derhal kapanması anlamına gelmediğini, ancak uçuşları etkileyebileceğini ifade etti.

Grimsvotn yanardağında son 100 yılın en büyük patlamasına tanık olunuyor.

Yetkililer, hava durumu değişken olduğundan patlamalara ilişkin belirsizliklerin sürdüğünü belirtmişti.

Başta kül bulutunun haftasonuna doğru İngiltere'ye varacağı tahmin ediliyordu.

İzlanda üniversitesi jeofizikçilerinden Magnus Tumi Gudmundsson, Grimsvotn yanardağında, geçen yıl harekete geçen Eyjafjallajokull'a kıyasla çok daha büyük ve yoğun patlama görüldüğünü belirtti.

Gudmundsson, rüzgarların geçen sene Eyjafjallajokull'un patladığı zamanla kıyaslandığında güçlü olmadığını söyledi ve küllerin geçen yılkine kıyasla daha kalın taneli olduğunu ve uzak mesafelere uçuşmadan çok daha çabuk yere düştüğünü vurguladı.

Grimsvotn, Avrupa'daki en büyük buzul olan, İzlanda'nın güneydoğusundaki Vatnajokull'un altında bulunuyor.

En son 2004 yılında patladığında, Atlantik ötesi uçuşların güzergahı değiştirilmiş, ancak hiçbir havaalanının kapatılmasına gerek kalmamıştı.

Uçuş iptalleri

Bundan bir sene önce, yine İzlanda'daki Eyjafjallajokull yanardağından dağılan kül bulutu, Avrupa çapında dev aksamalara sebep olmuştu.

Kül bulutları, Avrupa hava trafiğinde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük aksamaya yol açmıştı.

Geçen yıl Nisan'da başlayan ve günlerce süren uçuş iptalleri 10 milyon yolcuyu etkilerken, sorunun ekonomik bilançosu iki milyar doları bulmuştu.

Ancak karar, bazı havayolu şirketi yöneticilerince eleştirilmiş; kaldırılması için baskı yapılmıştı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler